Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
9.2°C14.0°C
1 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.1°C
0 BF 100%
ΠΑΛΗ - ΜΠΑΜΠΗΣ ΧΟΛΙΔΗΣ / Μαθητής... δημοτικού, πρωταθλητής Ελλάδας ανδρών!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΑΛΗ - ΜΠΑΜΠΗΣ ΧΟΛΙΔΗΣ / Μαθητής... δημοτικού, πρωταθλητής Ελλάδας ανδρών!

Έφυγε την περασμένη Τετάρτη από τη ζωή, σε ηλικία 63 χρόνων, μια από τις μεγαλύτερες μορφές του ελληνικού αθλητισμού, ο δύο φορές Ολυμπιονίκης της πάλης Μπάμπης Χολίδης. Σε αντιστοιχία με το σήμερα, ήταν ένας "Αντετοκούνμπο" της εποχής του, ένα "φαινόμενο" της ελληνορωμαϊκής πάλης, με εντελώς αντίθετα σωματικά χαρακτηριστικά...

Η οικογένεια του Χολίδη ήρθε από το Καζακστάν της Σοβιετικής Ένωσης το 1965 κι ο Μπάμπης τελείωσε το 3ο Δημοτικό Σχολείο της Καλλιθέας*, που βρίσκεται στο δίπλα στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Οι συμμαθητές του ήταν 3 και 4 χρόνια μικρότεροι (τότε πήγαιναν σχολείο κι από 5,5 χρόνων), αλλά ο Μπάμπης δεν ξεχώριζε, αφού ήταν μικροκαμωμένος.

Μέσα σ' ένα πολύ δύσκολο διάστημα προσαρμογής (ο Χολίδης και άλλα "ρωσάκια" σ' εκείνο το Δημοτικό Σχολείο, με δυσκολία μιλούσαν τα ελληνικά) στα 12 του χρόνια ξεκίνησε προπονήσεις στην πάλη στον Άτλαντα Καλλιθέας, το καλύτερο σωματείο του "αθλήματος των Ολυμπιονικών" εκείνη την εποχή κι αυτό του άλλαξε τη ζωή! Το εντυπωσιακό είναι ότι τελείωσε την 6η Δημοτικού το 1971 σε ηλικία 15 χρόνων και την ίδια χρονιά αναδείχθηκε πρωταθλητής ανδρών στα 48 κιλά της ελληνορωμαϊκής!

Ένα χρόνο αργότερα ήρθε κι η κλήση του στην Εθνική ομάδα. Στα 20 του χρόνια κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Λένινγκραντ και την ίδια χρονιά πήρε μέρος για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες στο Μόντρεάλ, όπου αποκλείσθηκε στον δεύτερο γύρο. Το 1978 πήρε χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, αλλά ενώ ήταν ένα από τα φαβορί στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας το 1980, τελικά πήρε την 9η θέση.

Η τρίτη του συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1984 στο Λος Άντζελες, ήταν και η... φαρμακερή, αφού κατάφερε να πάρει το χάλκινο μετάλλιο στα 57 κιλά. Η καλύτερή του χρονιά, πάντως, ήταν το 1986, όταν είχε έρθει δεύτερος στο Ευρωπαϊκό και τρίτος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Το 1988 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ ήταν ο σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής και κράτησε - στην κυριολεξία - την ελληνική σημαία ψηλά, αφού ήταν ο μόνος Έλληνας στη διοργάνωση που πήρε μετάλλιο! Το 1987 ο Χολίδης είχε υποβληθεί σε δύο εγχειρήσεις και του τοποθετήθηκαν τέσσερις λάμες στην επιγονατίδα. Αν και προερχόταν από τόσο σοβαρό τραυματισμό, ο μεγάλος μαχητής στον μικρό τελικό των 57 κιλών της ελληνορωμαϊκής πάλης νίκησε 6-1 τον Βούλγαρο Στέφανο Μπάλοφ και ανέβηκε για τελευταία φορά σε βάθρο μεγάλης διοργάνωσης...

* Στο ίδιο σχολείο πήγαινε κι ο υπογράφων...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL