Live τώρα    
31°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
31 °C
28.3°C32.9°C
0 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
29 °C
25.8°C31.0°C
1 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
27 °C
22.0°C28.7°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
29 °C
26.8°C31.1°C
3 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
25.5°C25.5°C
1 BF 29%
Συγκέντρωση για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: "Αφήστε τη γη να αναπνεύσει" (Video - φωτo)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συγκέντρωση για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: "Αφήστε τη γη να αναπνεύσει" (Video - φωτo)

Συμμετέχουν περιβαλλοντικές οργανώσεις, κόμματα, φορείς και συλλογικότητες και η Πρωτοβουλία SupportEarth - ανεξάρτητο δίκτυο συσπείρωσης περιβαλλοντικών και κοινωνικών συλλογικοτήτων.

"Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για την γή και την ελευθερία", "Αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα", αναγράφεται στα πανό και τα πολύχρωμα πλακάτ που έχουν υψώσει οι διαδηλωτές. Η πλατεία Συντάγματος έχει πλημμυρίσει με χρώματα, μουσικές και χορό, καθώς τη διαδήλωση "ντύνουν" καλλιτεχνικές ομάδες με μουσική και δρώμενα.

 

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FAntiviruSolidarityGR%2Fposts%2F148381403478163&show_text=false&width=552&height=309&appId
https://www.youtube.com/embed/VvXvN990pHchttps://www.youtube.com/embed/Ue2BbSqpAQI

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις κατέβηκαν στο δρόμο για να δώσουν ενα ηχηρό μήνυμα στην Κυβέρνηση, η οποία, εν μέσω πανδημίας, βρήκε ευκαιρία να περάσει το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο. Υπενθυμίζεται, ότι το νομοσχέδιο καταργεί την προστασία των περιοχών Natura, προωθώντας μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων, νομιμοποιεί αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων, αφαιρεί από την τοπική κοινωνία και τις δημοτικές αρχές το δικαίωμα γνώμης για βαριά επικίνδυνες και ρυπογόνες εγκαταστάσεις εξόρυξης υδρογονανθράκων στις δημόσιες περιοχές ιδιοκτησίας τους και προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για τα κέρδη των επενδυτών.

Η λεηλασία του περιβάλλοντος πρέπει να ανακοπεί

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, «η κλιματική αλλαγή, η συνεχής καταστροφή του φυσικού πλούτου, των ορεινών, θαλάσσιων και ποτάμιων οικοσυστημάτων, η υποβάθμιση της βιοποικιλότητας, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η βιομηχανική εκμετάλλευση των ζώων, θα φέρνει όλο και περισσότερο τους ανθρώπους αντιμέτωπους με απειλητικούς ιούς και πανδημίες. Αυτή η πορεία είναι χρέος μας να ανακοπεί!

Ο άνθρωπος δεν είναι ιδιοκτήτης αλλά μέρος του φυσικού πλούτου αυτού του πλανήτη. Η επιβίωση και παραμονή του πάνω σε αυτόν, εξαρτάται άμεσα από την ποιότητα του αέρα που αναπνέει και του νερού που πίνει, από τη θερμοκρασία του πλανήτη και από την επιβίωση όλων των άλλων ζωικών και φυτικών ειδών. Το περιβάλλον, μετά την πανδημία του κορονοϊού, χρειάζεται προστασία και αποκατάσταση και όχι περισσότερη λεηλασία.

Το κυνήγι του κέρδους όμως, εμποδίζει τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και την κυβέρνηση της Ν.Δ. στην Ελλάδα, να αποδεχθούν αυτή την απλή αλήθεια.

Μέσα στο lockdown και με το «αδιαμφισβήτητο» επιχείρημα της ανάπτυξης που θα χρειαστεί για να ορθοποδήσουμε από την οικονομική κρίση που θα ακολουθήσει, βρήκαν την ευκαιρία να ψηφίσουν τους χειρότερους περιβαλλοντοκτόνους νόμους. Νόμους που απελευθερώνουν τη δράση των επενδυτικών συμφερόντων από τον … «περιβαλλοντικό βραχνά» και ανοίγουν το δρόμο για την πλήρη και ολοκληρωτική λεηλασία της φύσης.

Οι αντι-περιβαλλοντικοί νόμοι, που εν μέσω καραντίνας ψήφισαν, να μείνουν στα χαρτιά!».

ΣΥΡΙΖΑ: "Η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε στην απορρύθμιση της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος"

Στην κινητοποίηση συμμετέχει και ο ΣΎΡΙΖΑ. "Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα περιβάλλοντος στέλνει το μήνυμα ότι είναι η ώρα της φύσης. Οφείλουμε να την αφουγκραστούμε, εάν θέλουμε να έχουμε μέλλον σε αυτόν τον πλανήτη", τονίζει σε μήνυμά του το γραφείο Τύπου του κόμματος, επισημαίνοντας ότι «η πανδημία του κορωνοϊού, που η εξάπλωσή της αποδεδειγμένα συνδέεται με την κλιματική κρίση και την πίεση που δέχεται η βιοποικιλότητα, κάνει ακόμη πιο επιτακτικό το καθήκον για δράση».

Υπενθυμίζει μάλιστα ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε στην απορρύθμιση της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, δήθεν υπέρ των επενδύσεων αλλά στην πραγματικότητα υπέρ μικρών και μεγάλων συμφερόντων» ψηφίζοντας το αντι- περιβαλλοντικό νομοσχέδιο.

«Η σημερινή παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος μας βρίσκει στη δίνη μιας πολύπλευρης κρίσης που υπογραμμίζει ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε άλλο με τις συνταγές του παρελθόντος", σχολίασε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης. "Οι δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού -όπως βλέπουμε και στη χώρα μας- αρνούνται τους κινδύνους από την καταστροφή του περιβάλλοντος, επιμένουν σε ένα χρεοκοπημένο παραγωγικο μοντέλο, προκρίνουν την ανάπτυξη υπέρ των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων αδιαφορώντας για τις συνέπειες στην κοινωνία και στο περιβάλλον. Ένας άλλος κόσμος δεν είναι απλά εφικτός. Είναι αναγκαίος», καταλήγει.

Οι συλλογικότητες που συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις: Ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά, Αντί Αιολικό Μέτωπο Καρυστίας, ΑΝΤΙ ΑΙΟΛΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ (Ο ΑΣΚΟΣ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ), ΣΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ  - ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ, Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, Κίνηση για την προστασία των νησίδων του Αιγαίου, ΌΧΙ στις Ανεμογεννήτριες ΠΑΡΟΣ, Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών, Δυτικό Μέτωπο, Ανεμογεννήτριες στην Άνδρο, Πρωτοβουλία για τη διάσωση του Φιλοπαππου, Ανεμογεννήτριες στο Νότιο Πήλιο, Η Κερατέα κατά των Ανεμογεννητριών, Πολίτες υπέρ των Ρεμάτων, Συνέλευση για την υπεράσπιση των βουνών, Χιώτες Πολίτες και ΑνεμογεννήτριεςΕπιτροπη Πολιτών Ιεράπετρας, Πρωτοβουλία ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή, Ζήρεια - Το Μυθικό Βουνό του Ερμή κινδυνεύει, Πρωτοβουλία για την προστασία του περιβάλλοντος Ν. Καβάλας, Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, ΦΥΣΗτΗΡες, Συντονιστικό Ρεθύμνου κατα Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας -ΒΑΠΕ, Καθαρός Καλαμάς,
Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL