Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.5°C16.8°C
2 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.5°C15.8°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.0°C14.3°C
2 BF 81%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
6 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 100%
Guardian / Ο Μπλερ ήταν υπέρ του δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα – Τι αντάλλαγμα ζητούσε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Guardian / Ο Μπλερ ήταν υπέρ του δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα – Τι αντάλλαγμα ζητούσε

ΓΛΥΠΤΑ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Θα μπορούσαν τα Γλυπτά του Παρθενώνα να έχουν επιστρέψει ήδη στη χώρα μας με τη μορφή δανεισμού από το Βρετανικό Μουσείο; Σύμφωνα με τον Guardian, τα παζάρια από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τη Λίνα Μενδώνη δεν είναι πρωτοφανής τακτική, αφού και στο παρελθόν ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ φαίνεται να είχε δεχθεί προτάσεις να «ενθαρρύνει» το Βρετανικό Μουσείο για συμφωνία με την Αθήνα.

Σε εκτενές άρθρο της, η βρετανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο Κώστας Σημίτης είχε προτείνει τον Οκτώβριο του 2002 στον Τόνι Μπλερ, σε συνάντηση μεταξύ τους, ένα σχέδιο «επανένωσης» των Γλυπτών του Παρθενώνα για να εκτεθούν σε ένα ειδικά σχεδιασμένο μουσείο της Ακρόπολης – «με θέα τον ιερό βράχο από τον οποίο προέρχονται» – εγκαίρως για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.

Η θέση της βρετανικής κυβέρνησης ήταν πως το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα αφορούσε αποκλειστικά το Διοικητικό Συμβούλιο του Βρετανικού Μουσείου. Ωστόσο, το Λονδίνο τότε ετοιμαζόταν να διεκδικήσει την Ολυμπιάδα του 2012 και ο Τόνι Μπλερ έλαβε συμβουλές να «συμβουλέψει» το Βρετανικό Μουσείο τόσο δημόσια όσο και παρασκηνιακά με αντάλλαγμα τη στήριξη της Αθήνας στην βρετανική υποψηφιότητα.

«Η ελληνική υπόθεση έχει γίνει πιο περίπλοκη - με το επιχείρημα για ένα δάνειο αντί για την αποκατάσταση της ιδιοκτησίας - και έρχεται σε αντίθεση με την αδιαλλαξία του Βρετανικού Μουσείου να εξετάσει τυχόν συμβιβασμούς», είχε γράψει στον Βρετανό πρωθυπουργό η σύμβουλος πολιτικής πολιτισμού του, Σάρα Χάντερ, σύμφωνα με έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή από τα Εθνικά Αρχεία της Βρετανίας.

«Τα Γλυπτά [του Παρθενώνα] θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα ισχυρό διαπραγματευτικό ατού στην ψηφοφορία της ΔΟΕ [Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής] για μια διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012. Η δημοσιότητα που θα συνόδευε αυτή την κίνηση θα μπορούσε να εξασφαλίσει την ελληνική υποστήριξη και να βοηθήσει στη συγκέντρωση ενός ευρέος φάσματος άλλων ψήφων της ΔΟΕ, αν και θα έπρεπε να προφυλαχθούμε από άλλα έθνη που ζητούν αμοιβαίες ενέργειες» σημείωνε.

Σύμφωνα με την Χάντερ, ο Ντέιβιντ Όουεν, πρώην υπουργός Εξωτερικών και ηγέτης του SDP, είχε προτείνει να καταλήξουν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Βρετανίας σε μια συμφωνία κοινής χρήσης. «Φαίνεται λογικό: η ορθολογική χάραξη πολιτικής ευνοεί τους Έλληνες. Αλλά αυτή δεν είναι μια επιλογή που εμπίπτει στις αρμοδιότητές μας: μόνον το ΔΣ του Bρετανικού Mουσείου έχει τη θεσμοθετημένη εξουσία να συνάπτει δάνειο και η εκκίνηση μιας άσκησης κυβερνητικής πειθούς στην 250ή επέτειο του Βρετανικού Μουσείου θα αντιμετωπίσει αντίσταση και μεγάλη αγωνία».


Η Χάντερ ρώτησε τον Μπλερ αν πρέπει να διερευνήσει το θέμα και εκείνος στην ιδιόχειρη απάντησή του στο περιθώριο σημείωσε: «Ναι. Γιατί να μη βάλουμε τον Ντέιβιντ Όουεν επικεφαλής αυτής της διαπραγμάτευσης; Θα τόνωνε το προφίλ του, διαθέτει επιρροή και πιθανότατα θα μπορούσε να βοηθήσει με το BM κρατώντας το παράλληλα σε κάποια μικρή απόσταση από την κυβέρνηση».

Ο Όουεν, σε προηγούμενο σημείωμά του προς την προεδρία της κυβέρνησης, το οποίο διαβιβάστηκε στον Μπλερ, ανέφερε πως του είχαν πει «ότι η ΔΟΕ ζητάει τη γνώμη της φιλοξενούσας εκτενώς σχετικά με την καταλληλόλητα των μελλοντικών υποψηφίων και δεν θα ήταν δύσκολο να πειστούν οι Έλληνες να υποστηρίξουν ένα αίτημα του Λονδίνου για το 2012 ως αντάλλαγμα…».

Ωστόσο, ο Άντριου Άντονις, τότε επικεφαλής του τμήματος χάραξης πολιτικής της Ντάουνινγκ Στριτ, προειδοποίησε σε ιδιόχειρο σημείωμα: «Αυτό το θέμα χρειάζεται πολύ προσεκτικό χειρισμό: ας μιλήσουμε. Δεν νομίζω ότι πρέπει να κινηθούμε μέχρις ότου ξεκαθαρίσει τι θα κάνουμε για την υποψηφιότητά μας».

Τελικά, το Μουσείο της Ακρόπολης ολοκληρώθηκε μόλις το 2009 και, όπως γίνεται κατανοητό, δεν έγινε καμία προσέγγιση του λόρδου Όουεν για να διαπραγματευτεί οποιοδήποτε δάνειο των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL