Γνωρίσαμε τον Nomik -ψευδώνυμο με το οποίο επέλεξε εξαρχής να είναι γνωστός ο Κίμων Χαραλάμπους- το 1994 ως ερμηνευτή των Universal Trilogy της electronica σκηνής. Αργότερα σχημάτισε τους Sleepin Pillow, ένα από τα καλύτερα ψυχεδελικά rock συγκροτήματα. Τρίτο και τελευταίο προς το παρόν συγκρότημά του είναι οι Seahorse. Ο Nomik όμως κάποια στιγμή είχε αρχίσει να ασχολείται και με την ποίηση και η μελοποίηση μιας σειράς ποιημάτων του με το σχήμα Το Φως Της Σκόνης ήταν η αφορμή για τον πρώτο δίσκο του με ελληνικό στίχο το 2010. Συνεχίζοντας παράλληλα να κυκλοφορεί ποιητικές συλλογές, το 2017 κυκλοφόρησε τον πρώτο προσωπικό δίσκο του με αγγλικό στίχο, που τον ακολούθησε το «Χαρούμενες φάτσες», προφανώς με ελληνικό στίχο, το 2020. Πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε το τρίτο προσωπικό άλμπουμ του «Πες μου αν ήταν όλα ψέματα», πιο ηλεκτρονικό από τα προηγούμενα, αλλά δίχως να λείπουν και οι τραχιές κιθάρες και αρκετά επιλεκτικά ελληνικά μουσικά στοιχεία. Ακόμα ένα δείγμα του έργου ενός μουσικού που επιμένει να μην συμβιβάζεται με οτιδήποτε και πριν απ’ όλα με τις ευκολίες που θα μπορούσε να του επιβάλλει ο εαυτός του και να τον κάνουν λιγότερο δημιουργικό.
Κοιτάζοντας πίσω, έπειτα από αρκετά χρόνια, οι Universal Trilogy ήταν το πρώτο στάδιο της διαδρομής σου ή ένα κεφάλαιο που τελείωσε και η συνέχεια ήταν εντελώς ανεξάρτητη από αυτό;
Όλα είναι ένα συνεχές. Οι Universal Trilogy ήταν το πρώτο κεφάλαιο στο μουσικό μου ημερολόγιο, η αφετηρία ενός ταξιδιού που ολοένα αυξάνει τον βαθμό του άγνωστου εντός μου.
Γιατί, αλήθεια, δεν υπήρξε συνέχεια των Sleeepin Pillow, που για μένα ήταν ένα από όχι μόνο τα καλύτερα, αλλά και πλέον ενδιαφέροντα ελληνικά συγκροτήματα της τελευταίας εικοσαετίας;
Κάποτε συμβαίνει οι κύκλοι να κλείνουν. Είμαι σε απόλυτη αρμονία με το γεγονός ότι η μπάντα θα συνεχίσει μέσα από τη μουσική της να δίνει αγάπη στους ανθρώπους.
Πώς αποφάσισες κάποια στιγμή να περάσεις από τον αγγλικό στον ελληνικό στίχο και τι σηματοδοτεί αλλά και συμβολίζει αυτή η αλλαγή για σένα;
Η ελληνική γλώσσα μου δίνει τα τελευταία χρόνια έναν υπέροχο νέο προορισμό, μια ανεπανάληπτη καινούργια πρόταση για το πώς αλλιώς μπορώ να υπάρχω. Για το πού παρακάτω θα μπορούσα να πάω…
Ο τίτλος «Πες μου αν ήταν όλα ψέματα» απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο ή συνολικά στην κοινωνία;
Ο τίτλος δεν απευθύνεται σε πρόσωπο. Έχει να κάνει με την κοινωνία. Η ανθρωπότητα κάνει την αυτοκριτική της για την Ιστορία, την αλήθεια, την υπόστασή της. Ο καθένας μας αμφισβητεί και αμφισβητείται.
Ποιες θα έλεγες ότι είναι οι κυριότερες διαφορές του νέου δίσκου και του «Χαρούμενες φάτσες»;
Ο νέος δίσκος είναι πιο συμπαγής, περισσότερο τολμηρός, εύθραυστος και λιγότερο φλύαρος. Μέσα στην αστική του ηλεκτρονικότητα διαχωρίζει τη θέση του από τις -με όποια έννοια- «φάτσες» παίρνοντας ξεκάθαρη θέση για τα πράγματα.
Τα τραγούδια αυτά στην πλειονότητά τους γράφτηκαν την περίοδο της πανδημίας; Αν ναι, πώς επηρέασε η συνθήκη της πανδημίας και κυρίως της καραντίνας τη στιχουργική και ίσως και τη συνθετική γραφή σου;
Τα τραγούδια γράφτηκαν περίπου την περίοδο της καραντίνας. Σίγουρα ο εγκλεισμός στιγμάτισε, η δυστοπία επηρέασε τον τρόπο έκφρασης. Είναι βέβαιο ότι ο δίσκος θα είχε άλλο ύφος, διαφορετικό υλικό αν δεν υπήρχε η πανδημία.
Υπάρχει κάτι σαν «κεντρική ιδέα» που να συνδέει τη θεματολογία των τραγουδιών; Ανεξάρτητα από αυτό, πώς θα περιέγραφες συνοπτικά τα θέματα που σε απασχόλησαν αυτή τη φορά;
Το υπαρξιακό είναι το κυρίαρχο θέμα σε οτιδήποτε γράφω. Όλα τα τραγούδια στον κόσμο μου πιστεύω ότι αγγίζουν τα ίδια πανανθρώπινα θέματα, τον αγώνα για ζωή, την αγάπη και τον θάνατο.
Για κάποιον που ξεκίνησε με ένα από τα πρωτοπόρα γκρουπ της electronica, το ότι ξαφνικά εμφανίστηκαν στα τραγούδια σου στοιχεία της παραδοσιακής μουσικής μας ήταν παράδοξο και παρατηρούμε ότι γίνονται όλο και περισσότερα, και θα έλεγα και πιο έντονα. Ποια ήταν λοιπόν η αρχική σχέση σου με την ελληνική παραδοσιακή μουσική, πώς άλλαξε στην πάροδο του χρόνου και τι σημαίνει για σένα τόσο ως ακροατή όσο και ως μουσικό;
Άργησα να ανακαλύψω την παράδοση. Όταν συνέβη, θέλησα να γράψω μουσικές που να τη συμπεριλαμβάνουν. Δεν ξέρω αν τα καταφέρνω. Ξέρω όμως ότι απολαμβάνω τη σχέση μας τόσο ως μουσικός όσο και ως ακροατής.
Υπάρχει και μια πολιτική διάσταση έστω σε ορισμένα από αυτά τα τραγούδια; Τι έχεις να πεις για την κοινωνικοπολιτική κατάσταση στη χώρα μας, ειδικά μετά τις διπλές φετινές εκλογές;
Είμαι πολιτικοποιημένος και ασφαλώς γράφω κοινωνικά τραγούδια, οπότε το ίδιο συνέβη και σ’ αυτή την εργασία. Η κατάσταση τα τελευταία χρόνια είναι απελπιστική. Χρέος όλων μας, να πάρουμε θέση και να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.
Υπάρχουν κάποιοι που να αισθάνεσαι συνοδοιπόρους σου, είτε από τη σκηνή της Θεσσαλονίκης είτε όχι;
Έχω φίλους στον χώρο που αγαπώ τη δουλειά τους και εκτιμώ τη στάση τους απέναντι στα πράγματα. Τον Ασκληπιό Ζαμπέτα και τον Αλέξη Αποστολάκη που παίζουμε μαζί στους Seahorse, τον Γιάννη Μήτση, τον Ευγένιο Δερμιτάσογλου και άλλους.
Ποιες θα είναι οι πρώτες ζωντανές παρουσιάσεις του δίσκου και τι να περιμένει το κοινό που θα έρθει σ’ αυτές;
Έχω κανονίσει παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη τον Φεβρουάριο και συζητώ και με χώρους στην Αθήνα για τη νέα χρονιά. Προφανώς θα παρουσιάσω τον καινούργιο δίσκο, αλλά θα παίξω και αρκετό από το παλιότερο υλικό μου.
Και τα σχέδιά σου σου για τη συνέχεια, μετά το άλμπουμ που πια κυκλοφορεί, δισκογραφικά ή άλλα;
Εργαζόμαστε ήδη σε νέο υλικό με τους Seahorse. Πιστεύω ότι θα είμαστε έτοιμοι να ηχογραφήσουμε τον επόμενο δίσκο μας την άνοιξη.