Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.2°C22.0°C
3 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
16.5°C18.6°C
2 BF 80%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.8°C22.1°C
4 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.5°C20.2°C
2 BF 66%
Περί βιβλιοθηκών... και ηλεκτρονικών βιβλίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και ηλεκτρονικών βιβλίων

Βιβλιοθήκη

Σε βίντεο που δημοσιοποίησε η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Ενώσεων Βιβλιοθηκών (IFLA) βρίσκουμε τις θέσεις της βιβλιοθηκονομικής κοινότητας για τα ηλεκτρονικά βιβλία, την πρόσβαση στην πληροφορία και τη γνώση, για τα δικαιώματα αναγνωστών, βιβλιοθηκών, συγγραφέων, για ένα μοντέλο βιώσιμης και ισχυρής εκδοτικής βιομηχανίας στην Ευρώπη. Μεταφέρουμε το περιεχόμενο:

«Όλοι αγαπάμε τα ηλεκτρονικά βιβλία, έτσι δεν είναι; Είναι φθηνά, εύκολα στη χρήση, προσβάσιμα, μεταφερόμενα, οποτεδήποτε, οπουδήποτε. Τέλεια! Έτσι δεν είναι;

Ή μήπως όχι; Έχουν δημιουργήσει πραγματικά προβλήματα στις βιβλιοθήκες, στους χρήστες και στους συγγραφείς. Οι βιβλιοθήκες μπορούν να αγοράσουν και να κατέχουν έντυπα βιβλία, μπορούν να επιλέξουν ποια βιβλία θα αγοράσουν και να πληρώσουν τις ίδιες τιμές με τους καταναλωτές και μπορούν να τα δανείζουν σε οποιονδήποτε τα θέλει, για όλον τον κύκλο ζωής του βιβλίου.

Οι βιβλιοθήκες δεν μπορούν να κάνουν τίποτε από αυτά με τα ηλεκτρονικά βιβλία. Με τα ηλεκτρονικά βιβλία οι βιβλιοθήκες περιορίζονται από άδειες που καθορίζουν τι μπορούν να κάνουν με αυτά: σε ποιον/α μπορούν να το δανείσουν, για πόσο καιρό είναι διαθέσιμο, πόσες φορές μπορεί να δανειστεί. Η βιβλιοθήκη δεν κατέχει το ηλεκτρονικό βιβλίο, απλά το νοικιάζει, έρχεται με μία σειρά περιορισμών και μπορεί να εξαφανιστεί σε μία νύχτα αν το αποφασίσει ο εκδότης.

Οι βιβλιοθήκες δεν μπορούν καν να δημιουργήσουν αντίγραφα των ηλεκτρονικών βιβλίων για να τα διασώσουν για τις μελλοντικές γενιές - Μία από τις βασικές λειτουργίες τους! Και ο διαδανεισμός δεν επιτρέπεται επίσης!

Καμία επιλογή, πολύ ακριβά, όχι πάντα διαθέσιμα και κανένας έλεγχος: τι σπατάλη δημόσιων πόρων!

Αλλά πρέπει να υπάρχει κάτι σε αυτό για τους συγγραφείς, έτσι δεν είναι; Τίποτε! Με τα έντυπα βιβλία οι συγγραφείς λαμβάνουν χρήματα από τις αποζημιώσεις του Δικαιώματος Δημόσιου Δανεισμού. Συνήθως αυτό εδράζεται στον αριθμό των βιβλίων τους που κατέχουν ή δανείζουν οι βιβλιοθήκες. Παρ’ όλα αυτά, στις περισσότερες χώρες δεν υπάρχουν πληρωμές σαν αυτές για τα ηλεκτρονικά βιβλία. Έτσι, τα οικονομικά οφέλη για τους συγγραφείς από τα ηλεκτρονικά βιβλία των βιβλιοθηκών δεν συγκρίνονται με αυτά των έντυπων δανεισμών.

Είναι ώρα να κάνουμε κάτι καλύτερο. Οι βιβλιοθήκες πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα όπως στον αναλογικό κόσμο - δικαίωμα στις προσκτήσεις, στους δανεισμούς, στη διατήρηση. Και αν η βιβλιοθήκη έχει αυτά τα δικαιώματα, οι συγγραφείς θα μπορέσουν να έχουν τις αμοιβές που τους αξίζουν για τα ηλεκτρονικά βιβλία όπως για τα έντυπα. Και αν δεν υπάρχει ηλεκτρονική μορφή ενός βιβλίου; Οι βιβλιοθήκες πρέπει να μπορούν να ψηφιοποιούν ένα αντίτυπο και να το δανείζουν, όπως κάνουν και με τα έντυπα».

[email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL