Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C23.0°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.5°C22.6°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
4 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
0 BF 30%
ΣτΕ / Δικαίωσε τους Έλληνες δημιουργούς κρίνοντας νόμιμη την άδεια της ΕΔΕΜ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣτΕ / Δικαίωσε τους Έλληνες δημιουργούς κρίνοντας νόμιμη την άδεια της ΕΔΕΜ

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η ελληνική Δικαιοσύνη στο ανώτατο επίπεδό της δικαίωσε χθες τους δημιουργούς αναγνωρίζοντας το δικαίωμά τους να διαχειρίζονται τα πνευματικά τους δικαιώματα. Με μια σημαντική απόφαση η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε νόμιμη την άδεια λειτουργίας της  Ένωσης Δικαιούχων  Έργων Μουσικής και τις αποφάσεις που έλαβε η μεταβατική ΕΥΕΔ για την ίδρυσή της απορρίπτοντας τις σχετικές αιτήσεις ακύρωσης της "Αυτοδιαχείρισης".

Το ΣτΕ αναγνώρισε ότι είναι συνταγματική και σύμφωνη με τους κανόνες της Ε.Ε. η διάταξη του άρθρου 51α παρ. 8 του νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2018, βάσει της οποίας ανακλήθηκε η άδεια της ΑΕΠΙ, ιδρύθηκε ως μεταβατική η Ειδική Υπηρεσία  Έκτακτης Διαχείρισης και στη συνέχεια χορηγήθηκε η άδεια στην ΕΔΕΜ.

Λούκα Κατσέλη: Δικαίωση για τους δημιουργούς

Για "ημέρα δικαίωσης για την ΕΔΕΜ και τα μέλη της" κάνει λόγο στην ΑΥΓΗ η Λούκα Κατσέλη, γενική διευθύντρια της  Ένωσης Δικαιούχων  Έργων Μουσικής, εξηγώντας ότι "η απόφαση του ΣτΕ αναγνωρίζει το δικαίωμά τους να επιλέξουν οι ίδιοι τον οργανισμό που θα τους εκπροσωπήσει και θα διαχειριστεί τα δικαιώματά τους». «Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η άδεια της ΕΔΕΜ είναι καθ' όλα νόμιμη και επίσης ότι ο οργανισμός είναι απολύτως βιώσιμος καθώς διαθέτει ικανό αριθμό μελών και δυναμικό ρεπερτόριο" συμπληρώνει.

Καταλήγοντας σημειώνει ότι "η ΕΔΕΜ, έχοντας πλέον δικαιωθεί, συνέχισε το έργο της με στόχο την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών, τη στήριξη της ελληνικής μουσικής δημιουργίας και εντείνει τις προσπάθειές της για τη δημιουργία ενός ενιαίου, δυναμικού οργανισμού που θα διαχειριστεί τα δικαιώματα με διαφάνεια και λογοδοσία προς όφελος όλων".

Άλλωστε και η ΕΔΕΜ στη λιτή ανακοίνωσή της μιλάει για δικαίωση των δημιουργών που εκπροσωπεί. "Η μάταιη προσπάθεια της ‘Αυτοδιαχείρισης’ να αποτρέψει τους δημιουργούς από το να διαλέξουν αυτοί ποιος ΟΣΔ θα διαχειρίζεται τα δικά τους δικαιώματα κατέρρευσε" σημειώνει. Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα επισημαίνει την επιδίωξη "για τη δημιουργία ενός ενιαίου ΟΣΔ, προς όφελος όλων".

Γιάννης Δρόσος: Η ελληνική Δικαιοσύνη μίλησε

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Γιάννης Δρόσος, ένας από τους δικηγόρους της ΕΔΕΜ που χειρίστηκαν την υπόθεση, μιλώντας στην ΑΥΓΗ για τη σημαντική απόφαση του ΣτΕ υπογραμμίζει ότι "η ελληνική Δικαιοσύνη μίλησε και έπραξε το αυτονόητο. Αναγνώρισε στους δημιουργούς το δικαίωμα να εκπροσωπούνται τα πνευματικά τους δικαιώματα από Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης της δικής τους επιλογής".

Σημειώνει παράλληλα ότι "η απόφαση ματαίωσε την προσπάθεια να συρθούν οι δημιουργοί σε επιλογές που δεν είναι δικές τους και δεν βρίσκονται υπό τον δικό τους έλεγχο. Κάθε πλευρά μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά της με σκοπό την καλύτερη εκπροσώπηση όλων των δημιουργών σε έναν τελικά φορέα".

Ο γνωστός τραγουδοποιός και πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΔΕΜ Φοίβος Δεληβοριάς με ανάρτησή του στο Facebook σημειώνει ότι "το ΣτΕ αποφάσισε: Νόμιμη η άδεια της ΕΔΕΜ. Δεν πανηγυρίζουμε, γιατί δεν έπρεπε να χαθεί τόσος καιρός. Η γνώμη μου -και η γνώμη της ΕΔΕΜ- δεν αλλάζει: αγαπητοί συνάδελφοι της ‘Αυτοδιαχείρισης’, πάμε -επιτέλους!-μαζί".

Κάλεσμα για διάλογο προς την «Αυτοδιαχείριση»

Το αίτημα για ενιαίο φορέα και συμπόρευση των δύο οργανισμών, της ΕΔΕΜ και της «Αυτοδιαχείρισης», θεωρείται πλέον μονόδρομος. "Το ελληνικό τραγούδι σύσσωμο ζητάει κοινή πορεία" σημειώνει χαρακτηριστικά και η Πρωτοβουλία Δημιουργών και Κληρονόμων 450+ που συγκεντρώνει την πλειονότητα των Ελλήνων δημιουργών. Στην ανακοίνωσή της καλεί τα μέλη της «Αυτοδιαχείρισης» στο τραπέζι του διαλόγου για το κοινό μέλλον των δύο οργανισμών.

"Θεωρούμε πως, τώρα που -χωρίς καμιά αμφισβήτηση πια- η ΕΔΕΜ ήταν εξ αρχής ένας απόλυτα σύννομος ΟΣΔ, η ένωση δεν πρέπει να αργήσει άλλο" σημειώνει συμπληρώνοντας ότι "ο ελληνικός νόμος και οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής  Ένωσης περί συγχωνεύσεων και όχι οι σκληρές δικαστικές διαμάχες θα κρίνουν το καλό κοινό μας μέλλον και θα δώσουν τέλος στην άδικη ταλαιπωρία μας. Επίσης ξαναδιατυπώνουμε ως  Έλληνες δημιουργοί το πάγιο αίτημά μας -και αίτημα της ΕΔΕΜ- να ξεκινήσει η κοινή είσπραξη των δύο οργανισμών από αύριο κιόλας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ταλαιπωρούμε την αγορά και να βρισκόμαστε οι ίδιοι στην απόλυτη ανέχεια".

"Δικαίωση για όλους τους  Έλληνες δημιουργούς και για όσους δούλεψαν ώστε να ορίζουν οι ίδιοι τα πνευματικά τους δικαιώματα" χαρακτηρίζει την απόφαση του ΣτΕ και ο Γιάννης Αντωνιάδης, πρώην πρόεδρος του ΟΠΙ, υπενθυμίζοντας ότι "ως Δ.Σ. είχαμε εισηγηθεί στο ΥΠΠΟΑ την αδειοδότηση τον Αύγουστο του 2019".

Το υπουργείο Πολιτισμού ωστόσο περίμενε επτά ολόκληρους μήνες μέχρι να υπογράψει την άδεια της ΕΔΕΜ, τον Φεβρουάριο του 2020, αφού είχαν παρεμβληθεί έντονες διαμαρτυρίες των Ελλήνων δημιουργών, ακόμα και διαδηλώσεις έξω από το γραφείο της υπουργού.

Με την απόφασή του το ΣτΕ έδωσε την κατάλληλη απάντηση σε όσους υποστήριζαν τότε ότι η αδειοδότηση της ΕΔΕΜ είναι παράνομη με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί το κράτος να επέμβει στα ζητήματα συλλογικής διαχείρισης των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως αυτή που βίωσαν οι δημιουργοί στην Ελλάδα με την κατάρρευση της ΑΕΠΙ.

Σε κάθε περίπτωση η χθεσινή ημέρα δικαίωσε τους επίπονους και επίμονους αγώνες των δημιουργών προκειμένου να ορίζουν οι ίδιοι τα πνευματικά τους δικαιώματα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL