Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.8°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.0°C19.0°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.9°C21.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C19.9°C
1 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.0°C21.9°C
2 BF 60%
Χανιά / Το ανάκτορο της Κυδωνίας φανερώνει συνεχώς τα μυστικά του
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χανιά / Το ανάκτορο της Κυδωνίας φανερώνει συνεχώς τα μυστικά του

Ο μεγάλος χώρος με το δάπεδο από ασβεστοκονίαμα, ο οποίος ήταν εν μέρει στεγασμένος, καταλαμβάνει έκταση 170 τ.μ. χωρίς να έχει ακόμη ολοκληρωθεί η αποκάλυψή του

Άγνωστες πτυχές της ιστορίας του περίφημου ανακτορικού κέντρου της Κυδωνίας φωτίζουν τα νέα πολύ σημαντικά ευρήματα που έφερε στο φως η φετινή ανασκαφική έρευνα που πραγματοποιεί η επίτιμη γενική διευθύντρια του ΥΠΠΟΑ Μαρία Βλαζάκη στην καρδιά των Χανίων.

Στο οικόπεδο της οδού Κατρέ 1 στον λόφο Καστέλλι, εκεί που τα προηγούμενα χρόνια αποκαλύφθηκε η μεγάλη θυσία πολλών ζώων, αλλά και η ανθρωποθυσία νεαρής κοπέλας, φέτος "εντοπίστηκε το βαθύτερο σημείο του ρήγματος του σεισμού που ήταν η αιτία της καταστροφής του ανακτορικού συγκροτήματος και της θυσίας των ζώων και της κοπέλας στα χρόνια των Μυκηναίων στην Κρήτη (13ος αι. π.Χ.), εντοπίστηκε όμως και σεισμός του 6ου π.Χ. αιώνα, που δεν αναφέρεται στις πηγές, και παράλληλα διαπιστώνεται ότι το μυκηναϊκό ανακτορικό κέντρο της Κυδωνίας ιδρύθηκε πριν από τα μέσα του 14ου αι. π.Χ., περίπου στα χρόνια που σταματάει η δράση του ανακτόρου της Κνωσού" λέει η Μαρία Βλαζάκη.

Αντίστοιχο της Ζάκρου και της Φαιστού, το ανακτορικό κέντρο της Κυδωνίας δεν σταματά να εκπλήσσει με τα ευρήματα που έρχονται κάθε φορά στο φως. Μια ακόμα σημαντική φετινή αποκάλυψη, τεκμήριο για τη ζωή στον μακρινό 14ο αι. π.Χ., είναι τα πορτοκαλιά και σκούρα μπλε χρώματα που εντοπίστηκαν στο δάπεδο του μεγάλου χώρου, έκτασης 170 τ.μ., του ανακτορικού κέντρου.

"Τα ευρήματα, και ειδικά η διαπίστωση ότι το εκτεταμένο δάπεδο ήταν εν μέρει χρωματισμένο με πορτοκαλόχρωμες και σκούρες κυανές επιφάνειες, επιβεβαιώνουν ότι βρισκόμαστε σε σημαντικό σημείο του μυκηναϊκού ανακτορικού κέντρου" επισημαίνει η ανασκαφέας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι βρέθηκε απόθεση υπολειμμάτων γεύματος στη διάρκεια των εργασιών θεμελίωσης του συγκροτήματος. Εντοπίστηκαν τουλάχιστον τέσσερα σφάγια, κυρίως από αιγοπρόβατα, ενώ αναγνωρίστηκαν και ελάχιστα οστά χοίρων και βοοειδούς, ορισμένα από τα οστά των οποίων φέρουν ίχνη κοπής από βαρύ κοπτικό εργαλείο (πελέκυ).

Σύμφωνα με τη ζωοαρχαιολόγο Δήμητρα Μυλωνά καταναλώθηκε μεγάλη ποσότητα κρέατος αιγοπροβάτων, ενώ η διαδικασία περιλάμβανε μαγείρεμα στην ανοιχτή φωτιά μάλλον ή στα κάρβουνα και δηλώνει αφθονία, κρίνοντας από τον τρόπο μαγειρέματος και τον μικρό βαθμό κατακερματισμού των οστών.

Ωστόσο εδώ η ανασκαφέας εντοπίζει έναν ισχυρό συμβολισμό, καθώς η ανέγερση του τμήματος του ανακτορικού συγκροτήματος που έρχεται στο φως στην οδό Κατρέ 1 συνοδεύεται από φαγοπότι και μεγάλη κατανάλωση κρέατος, ενώ αντιθέτως η καταστροφή του ίδιου συγκροτήματος σφραγίζεται από τη μεγάλη θυσία των τουλάχιστον 43 αιγοπροβάτων αιγάγρων, 2 βοδιών, 4 μικρών χοίρων και της νέας κοπέλας. Η θυσία αυτή ήταν "άγευστος" και προσφέρθηκε εξ ολοκλήρου στις χθόνιες δυνάμεις.

Εκείνο όμως που επισημαίνει ιδιαίτερα η Μαρία Βλαζάκη είναι το νήμα που ενώνει την έρευνά της με τη σημερινή περιπέτεια του χώρου που ανασκάπτεται. "Αυτή η ανασκαφή γίνεται στον λόφο Καστέλλι, για τον οποίο το τελευταίο διάστημα γίνεται πολύς λόγος, εξαιτίας των ιστορικών μνημείων ιδιοκτησίας του Πανεπιστημίου Κρήτης που νοικιάζονται για 25 χρόνια σε ιδιωτική εταιρεία για να μετατραπούν σε ξενοδοχεία" λέει.

Επισημαίνει δε ότι "σύσσωμη η τοπική κοινωνία έχει αντιδράσει γνωρίζοντας ότι πρόκειται για την καρδιά των Χανίων, σημείο που διαχρονικά αποτελούσε το διοικητικό κέντρο των αλλεπάλληλων οικισμών του παλίμψηστου της πόλης". Η ίδια άλλωστε μοιράζεται την αγωνία των συμπολιτών της για την τύχη των συγκεκριμένων μνημείων και δραστηριοποιείται έντονα για τη σωτηρία τους.

Παρά τις δυσκολίες που δημιούργησε στη φετινή έρευνα το ολιγάριθμο προσωπικό, ο περιορισμένος ερευνητικός χώρος και τα αυξημένα μέτρα προστασίας εξαιτίας της Covid-19 στο Καστέλι εξακολουθεί να ανασκάπτεται με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους και τη συνδρομή των θετικών επιστημών, γεγονός που δίνει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την περίοδο και για τους ανθρώπους που έζησαν τα χρόνια των Μυκηναίων στην Κρήτη.

"Το ανακτορικό κέντρο των Χανίων είναι ένας χώρος από τον οποίο περιμένουμε πολλές μαρτυρίες που θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις μας για τη μινωική αρχαιολογία" λέει η Μαρία Βλαζάκη και θυμίζει ότι το επόμενο διάστημα αναμένονται τα αποτελέσματα της ανάλυσης αρχαίου DNA τόσο από τάφους της περιόδου αυτής στα Χανιά όσο και από το κρανίο της κοπέλας που είχε θυσιαστεί για να εξευμενιστούν οι χθόνιες θεότητες μετά τον μεγάλο σεισμό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL