Το φαγητό και τον πολιτισμό του, μαζί με κάποιες "ενοχλητικές" πλευρές, προβάλλει η νέα ενότητα ταινιών που εντάσσεται στο πρόγραμμα του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης (από τις 3 μέχρι και τις 12 Μαρτίου), με τίτλο "Food vs Food". Το φαγητό ως απόλαυση, αλλά και ως εργαλείο εκμετάλλευσης, μπορεί να είναι πολύτιμο αγαθό σε αφθονία ή έλλειψη. Ντοκιμαντέρ απ’ όλο τον κόσμο συναντούν έναν πρωτότυπο γαστρονομικό διαγωνισμό, με έμπνευση από τη μεγάλη γευστική παράδοση της Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα, μια ξεχωριστή έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Υπάρχει όμως και η "σκοτεινή όψη", όπως στην ταινία "Πικρά σταφύλια - Σκλαβιά στους αμπελώνες" του Τομ Χάινεμαν (Δανία), που ξεσκεπάζει τις συνθήκες μοντέρνας δουλείας που βιώνουν οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία του κρασιού στη Νότια Αφρική. Η ένοχη πλευρά της σοκολάτας, που παράγεται από παιδιά - σκλάβους σε αφρικανικές φυτείες κακάο, διερευνάται στο ντοκιμαντέρ "Φάκελος: Σοκολάτα" της Μπέντε Φόρερ (Ολλανδία).
Τον διάσημο Ιταλό σεφ Μάσιμο Μποτούρα, που πήρε την πρωτοβουλία, μαζί με την ομάδα του, να μαγειρέψει για πρόσφυγες και άστεγους στο Μιλάνο, συναντάμε στο ντοκιμαντέρ "Θέατρο της ζωής" του Πίτερ Σβάτεκ (Καναδάς).
Τη γενναιόδωρη και γεμάτη ανατροπές ιστορία του Κώστα, ο οποίος εμπνεύστηκε την κοινωνική κουζίνα «Ο άλλος άνθρωπος», που χαρίζει δωρεάν γεύματα σε όσους συνανθρώπους μας τα έχουν ανάγκη, γνωρίζουμε στο ντοκιμαντέρ "Εγώ, ο άλλος άνθρωπος" του Λουκά Αγέλαστου.
Στο ντοκιμαντέρ "Μυρμήγκια σε μια γαρίδα", του Μαουρίς Ντέκερς (Ολλανδία), καταγράφεται η μεγάλη πίεση και η πρόκληση που αντιμετώπισε ο χαρισματικός σεφ ενός διεθνώς αναγνωρισμένου εστιατορίου, ώστε αυτό να παραμείνει αντάξιο της φήμης του.
Το απίστευτο success story μιας ομάδας ιδεαλιστών, οι οποίοι πριν από τριάντα χρόνια μετέτρεψαν μια πάμφτωχη περιοχή της Ισπανίας σε διεθνώς αναγνωρισμένη «πηγή» ποιοτικού κρασιού καταγράφει το "Πριοράτ" του Νταβίντ Φερνάντεθ ντε Κάστρο (Ισπανία). Όπως λένε οι ίδιοι, «Το καλύτερο κρασί είναι αυτό που έχει να σου πει μια ιστορία».
Η κουζίνα του Αγίου Όρους ξεδιπλώνεται, μέσα από ένα ταξίδι στον χρόνο και τις γεύσεις, στο ντοκιμαντέρ "Αγιορείτικη μαγειρική κληρονομιά" του Χρήστου Ματζώνα.
Επιπλέον, με αφορμή τη νέα ενότητα του Φεστιβάλ, η πόλη της Θεσσαλονίκης συμμετέχει σε μια γαστριμαργική γιορτή γεμάτη εκπλήξεις: Για τον επόμενο μήνα, 20 εστιατόρια της πόλης θα δημιουργήσουν και θα προτείνουν ένα πιάτο αφιερωμένο στο φεστιβάλ, το οποίο θα περιλαμβάνεται στα μενού τους, θα βαθμολογείται από το κοινό και από κριτική επιτροπή και στο τέλος θα αναδειχθεί το καλύτερο πιάτο.