Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C23.5°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.6°C
3 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
20.0°C20.9°C
2 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.2°C23.8°C
2 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΑΝΟΣ ΑΝΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ (1967 - 2016) / Θάνος Ανεστόπουλος: Το "διάφανο κρίνο" τελικά ήταν εξαιρετικά εύθραυστο...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΘΑΝΟΣ ΑΝΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ (1967 - 2016) / Θάνος Ανεστόπουλος: Το "διάφανο κρίνο" τελικά ήταν εξαιρετικά εύθραυστο...

Έχασε το Σάββατο σε ηλικία σαράντα εννέα ετών την πολύμηνη μάχη του με τον καρκίνο ο Θάνος Ανεστόπουλος. Ο θάνατός του συνέβη στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν για περίπου ένα μήνα, από όταν δηλαδή η κατάσταση του επιδεινώθηκε. Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Περιστέρι.

Ο Θάνος Ανεστόπουλος γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη τον Φεβρουάριο του 1967. Ασχολήθηκε από πολύ μικρός με τη μουσική, αρχικά τραγουδώντας και παίζοντας ακουστική κιθάρα και σύντομα αρχίζοντας να γράφει τραγούδια. Σχημάτισε κατά σειρά δύο συγκροτήματα που έμειναν μεν στην αφάνεια, αλλά το δεύτερο από αυτά υπήρξε το πρόπλασμα για τα Διάφανα Κρίνα. Τα Διάφανα Κρίνα συναποτελούσαν οι κιθαρίστες Νίκος Μπαρδής και Κυριάκος Τσουκαλάς, ο μπασίστας Παντελής Ροδοστόγλου και ο ντράμερ Τάσος Μαχάς (με τον ίδιο και τους δύο κιθαρίστες να παίζουν αρκετά ακόμα όργανα, από πιάνο και keyboards μέχρι τρομπέτα) ενώ μετά την κυκλοφορία του πρώτου τους single το 1994 προστέθηκε και ο κιμπορντίστας Παναγιώτης Μπερλής.

Με αυτή τη σύνθεση κυκλοφόρησαν το 1996 τον ιστορικό πρώτο δίσκο τους «Έγινε η απώλεια συνήθειά μας», ένα από τα πιο ξεχωριστά και ενδιαφέροντα ντεμπούτα στην ιστορία του ελληνικού rock με τον Θάνο Ανεστόπουλο, εκτός φυσικά από το να ερμηνεύει τα τραγούδια με τη χαρακτηριστική βαρύτονη φωνή του, να έχει γράψει όλους τους στίχους και κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τη μουσική τους. Tρία χρόνια αργότερα ακολούθησε το ισάξιο, αν όχι καλύτερο, και σαφώς πολύ ωριμότερο δεύτερο album τους «Κάτι σαράβαλες καρδιές».

Λίγο αργότερα αποχώρησε ο Παναγιώτης Μπερλής και έτσι τα Διάφανα Κρίνα συνέχισαν ως κουιντέτο πλέον με αποτέλεσμα ο ήχος τους να γίνει πολύ περισσότερο κιθαριστικός, ειδικά βέβαια στις ζωντανές εμφανίσεις τους. Στη συνέχεια υπήρξαν άλλοι τέσσερις δίσκοι με τελευταίο το «Κι η αγάπη πάλι θα καλεί» του 2008, ώσπου την πρώτη Ιουνίου 2009 ανακοινώθηκε επίσημα η διάλυση του γκρουπ. Τα υπόλοιπα μέλη δεν ασχολήθηκαν πλέον με μουσικές δραστηριότητες, αλλά ο Θ. Ανεστόπουλος παρέμεινε ενεργός κυκλοφορώντας μεν ένα μόνο προσωπικό album («Ώς το τέλος», 2012) αλλά με αρκετές δισκογραφικές και συναυλιακές συνεργασίες με εκλεκτά ονόματα της σύγχρονης ελληνικής σκηνής. Επίσης αποκάλυψε το ταλέντο του στη ζωγραφική αλλά και ασχολήθηκε με την ποίηση πλέον και όχι μόνο με τη στιχουργία όπως μέχρι τότε.

Ο Θάνος Ανεστόπουλος ήταν λοιπόν μια σύνθετη δημιουργική προσωπικότητα, αν και στο επίκεντρό της ήταν φυσικά πάντα η μουσική. Αυτό που κυριαρχούσε στο έργο του, ακόμα και όταν η θεματολογία του ήταν ερωτική, ήταν η υπαρξιακή αγωνία. Ήταν σαν να προέβλεπε ότι η ζωή του θα ήταν πολύ σύντομη. Αν παρατηρήσουμε τους τίτλους του πρώτου δίσκου των Διάφανων Κρίνων και του προσωπικού του, που ήταν ο τελευταίος του, παρουσιάζουν όχι μόνο συμβολικό αλλά ακόμα και σημειολογικό ενδιαφέρον. Το σύμπαν του ήταν μελαγχολικό, ίσως και πεσιμιστικό κάποιες φορές, αλλά όχι καταθλιπτικό και σίγουρα όχι απαισιόδοξο. Αντίθετα στον πυρήνα του υπήρχε μια ιδιότυπη αισιοδοξία που πήγαζε από τη δική του αληθινή αγάπη για τη ζωή.

Τα τελευταία γεγονότα του βίου του και ενώ η «υστεροφημία» των Διάφανων Κρίνων έπαιρνε όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις είναι δυστυχώς πολύ γνωστά. Η περυσινή ανακοίνωσή του στο Facebook ότι έπασχε από μεταστατικό καρκίνο των οστών που κατέληγε με τις φράσεις «ζήστε την κάθε σας μέρα με αλήθεια, έρωτα, αγώνα και δημιουργία. Ζήστε την κάθε ημέρα σας σαν να ήταν η τελευταία σας. Γιατί συχνά στην καθημερινότητά μας μεγεθύνουμε μικρά προβλήματα παραμερίζοντας και ξεχνώντας τι σπουδαίο και μεγάλο δώρο είναι η ζωή που μας δόθηκε» και ο άνισος, σκληρός, γενναίος και αξιοπρεπέστατος αγώνας του με τη νόσο.

Οι δύο θριαμβευτικές συναυλίες με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για την θεραπεία του μαζί με τα Διάφανα Κρίνα που επανασυνδέθηκαν ειδικά για την περίσταση τον Σεπτέμβριο στην Τεχνόπολη. Οι δύο τελευταίες εμφανίσεις και, όπως αποδείχθηκε, αποχαιρετιστήριες, στο αθηναϊκό κοινό στο «Παλλάς» τον Μάιο και της Θεσσαλονίκης στη Μονή Λαζαριστών τον Ιούνιο.

Τον αποχαιρετούμε  με στίχους -αν και γραμμένους από τον Αλέξανδρο Καρθαίο- του τραγουδιού των Διάφανων Κρίνων. Καλό ταξίδι, Θάνο...

Τα περασμένα σβήσανε, το τώρα δε θα μείνει.

Τροφή των χοίρων έγιναν και οι πιο λευκοί μας κρίνοι.

Μα τάχα πρέπει τους νεκρούς αιώνια να θρηνούμε;

Βάλτε να πιούμε...

Ο υπουργός Πολιτισμού

Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς δήλωσε για το θάνατο του Θάνου Ανεστόπουλου:

«Ένας από τους σπουδαιότερους μουσικούς, ποιητές και στιχουργούς της σύγχρονης εναλλακτικής ελληνικής μουσικής σκηνής έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Ο Θάνος Ανεστόπουλος αφήνει πίσω του μία σημαντική μουσική κληρονομιά παραμένοντας σημείο αναφοράς για τη γενιά του και τους νεότερους τραγουδοποιούς. Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και στους δικούς του».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL