Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.3°C
4 BF 58%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.6°C24.5°C
2 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.0°C23.2°C
2 BF 44%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
17.2°C19.3°C
5 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.1°C22.4°C
0 BF 49%
Ο Μητσοτάκης, το Κράτος Δικαίου και η πρόκληση του Όλαφ Σολτς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Μητσοτάκης, το Κράτος Δικαίου και η πρόκληση του Όλαφ Σολτς

Κυριάκος Μητσοτάκης Όλαφ Σολτς
(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στη σύνοδο Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων στις Βρυξέλλες ότι «το θέμα ανάληψης καθηκόντων δημάρχου στη Χειμάρρα από τον Φρέντι Μπελέρη και το δικαίωμά του σε μια δίκαιη δίκη είναι θέμα σεβασμού του Κράτους Δικαίου, που αποτελεί την κορωνίδα της ενταξιακής διαδικασίας για την Αλβανία». Εν ολίγοις, ενίσταται στην ένταξη της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε.! Και για να γίνει αντιληπτό πόσο σοβαρά ελήφθη υπ’ όψιν η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού για τα περί Κράτους Δικαίου, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απάντησε μιλώντας στο γερμανικό Κοινοβούλιο: «Να δούμε τη μεγάλη εικόνα και να επιταχυνθεί η ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Ο Σολτς ζήτησε να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας ακόμα και με τη διαδικασία της ειδικής πλειοψηφίας (!), ενώ έκανε επίσης λόγο για τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχει ήδη υλοποιήσει (!) η Αλβανία, αποφεύγοντας την οποιαδήποτε αναφορά στην υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη.

Με λίγα λόγια, ήταν σαν να είπε ότι η Ελλάδα του Μητσοτάκη, με μηδενική επιρροή στα Βαλκάνια, δεν δικαιούται να μιλά για Κράτος Δικαίου! Η είδηση της δίωξης από το Γραφείο των Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων (EPPO) σε βάρος 23 προσώπων στην υπόθεση των Τεμπών για εγκλήματα σχετιζόμενα με την εκτέλεση των συμβάσεων για το έργο ανάταξης και αναβάθμισης του συστήματος σηματοδότησης-τηλεδιοίκησης στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, που συγχρηματοδοτούνται από την Ε.Ε., πέρασε στα ψιλά από τα ελεγχόμενα ΜΜΕ. Πλην όμως, όλοι στην Ευρώπη γνωρίζουν την κατάσταση της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι η ανεξάρτητη και υπεύθυνη Αρχή για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την εκδίκαση εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ε.Ε. Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν οδήγησαν στην άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος 23 προσώπων και συγκεκριμένα: 14 δημοσίων υπαλλήλων της ΕΡΓΟΣΕ για απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις -2 εξ αυτών κατηγορούνται, επίσης, για ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους-, 4 δημόσιων υπαλλήλων της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομών Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης για απιστία κονδυλίων και 5 νόμιμων εκπροσώπων και υπαλλήλων της αναδόχου κοινοπραξίας για ηθική αυτουργία σε απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους.

Περνάμε τώρα στην «ανεξάρτητη» ελληνική Δικαιοσύνη, όπου η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με πολλούς επίορκους δικαστές, επιχείρησε να προστατευτεί προστατεύοντας τους ενόχους, όπως έκανε εξαφανίζοντας κακουργήματα για το σκάνδαλο Novartis και τις υποκλοπές από την ΕΥΠ! Συγκεκριμένα, η πρόεδρος του Συλλόγου Πληγέντων Δυστυχήματος «Τέμπη 2023» Μαρία Καρυστιανού αποκάλυψε ότι την Τρίτη, πριν από την εκδήλωση του συλλόγου στο Σύνταγμα, μια ομάδα γονέων πήγε στον Άρειο Πάγο, όπου συναντήθηκε με την εισαγγελέα που έχει αναλάβει την υπόθεση, η οποία, όπως είπε, επιχείρησε να τους αποθαρρύνει από τον αγώνα τους να χυθεί άπλετο φως στην τραγωδία και να οδηγηθούν οι υπεύθυνοι στη φυλακή. «Θα ήθελα να γνωρίζει το πανελλήνιο ότι βρεθήκαμε μπροστά σε μια γυναίκα που μας έλεγε “Γιατί επιμένετε; Γιατί δεν κοιτάτε μπροστά;”, ότι αυτό που μας συνέβη κακώς μας συνέβη, αλλά τι να κάνουμε, έτσι είναι η ζωή, λες και πήγαμε να πιούμε καφέ με τη φίλη μας και δεν είχαμε απέναντί μας έναν ανώτατο εκπρόσωπο της Δικαιοσύνης, αλλά έναν ψυχολόγο»!

Ωστόσο, όπως είχε αποκαλύψει η εφημερίδα Documento, η υπόθεση των Τεμπών είχε διερευνηθεί αρχικά στην Ελλάδα από την Εισαγγελία Διαφθοράς και στη συνέχεια πέρασε στην Οικονομική Εισαγγελία, που την αρχειοθέτησε υπό την εποπτεία του τότε προϊστάμενου Χρήστου Μπαρδάκη, ο οποίος είναι γνωστός ως εισαγγελέας των «αδιευκρίνιστων» υποθέσεων. Εκτός από τη σύμβαση 717 της ΕΡΓΟΣΕ που αρχειοθέτησε για… αδιευκρίνιστο λόγο, αδιευκρίνιστες έμειναν οι δικογραφίες που είχαν σχηματιστεί σε βάρος του Άδωνη Γεωργιάδη και του Δημήτρη Αβραμόπουλου για το σκάνδαλο Novartis. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Χρ. Μπαρδάκης είναι ένα από τα 92 πρόσωπα που είχαν τεθεί σε παρακολούθηση από το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator χωρίς να αντιδράσει! Αυτή λοιπόν είναι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, ανωτέρας ποιότητας σε σχέση με την αλβανική. Τραγωδία!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL