Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.3°C19.5°C
3 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.6°C17.3°C
1 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C18.2°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.8°C18.2°C
2 BF 89%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.6°C
0 BF 100%
Γάζα / Σάλος για την ντροπιαστική στάση της Ελλάδας στο ψήφισμα του ΟΗΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γάζα / Σάλος για την ντροπιαστική στάση της Ελλάδας στο ψήφισμα του ΟΗΕ

ΟΗΕ
ΕΡΑ/SARAH YENESEL

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση εναντίον της κυβέρνησης Μητσοτάκη, για την πρωτοφανή επιλογή να απέχει από ψήφισμα του ΟΗΕ που ζητά «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Γάζα. 

Η χώρα μας, ανάμεσα σε 45 χώρες, δήλωσε ότι απέχει από το ψήφισμα που συνέταξαν τα αραβικά κράτη και το οποίο ψήφισαν 120 κράτη. Κατά τάχθηκαν 14 χώρες: ΗΠΑ, Ισραήλ, Αυστρία, Κροατία, Τσεχική Δημοκρατία, Φίτζι Γουατεμάλα Ουγγαρία, Ισραήλ, Νήσοι Μάρσαλ, Μικρονησία, Ναούρου, Παπούα Νέα Γουινέα, Παραγουάη και Τόνγκα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, από την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, άσκησε «πύρινη» κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας πως «ντροπιάζει τον ελληνικό λαό και την ιστορία του». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


«Στον αντίποδα της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης, σειρά ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία επέλεξαν να στηρίξουν την απόφαση ειδικά σε μια στιγμή που χιλιάδες Παλαιστίνιοι άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς και τη χερσαία επίθεση που εξαπολύει το Ισραήλ, ενώ η Γάζα βυθίζεται στην ανθρωπιστική κρίση λόγω του αποκλεισμού της», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου. 

Θέση πήρε και ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, κάνοντας λόγο για «ημέρα ντροπής τον ελληνικό λαό». «20 χώρες όπως οι Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία πήραν το μέρος της ειρήνης. Όχι η Ελλάδα του Μητσοτάκη. Απείχαμε», δήλωσε ο ίδιος μέσω Twitter.

Στον «χορό» των αντιδράσεων μπήκε και το ΠΑΣΟΚ, με το Νίκο Ανδρουλάκη να αναφέρεται στην αποχή της Ελλάδας από το ψήφισμα του ΟΗΕ στο πλαίσιο των δηλώσεών του για την 28η Οκτωβρίου. 

Χαρακτήρισε το γεγονός «αδιανόητο», σχολιάζοντας ότι «η Η Ελλάδα είναι μια χώρα, που στέκεται πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας, του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, της ανθρωπιάς. Θεωρώ αδιανόητο το ότι χθες η κυβέρνησή μας δεν στήριξε το ψήφισμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Μέση Ανατολή. Δεν πρέπει η ανθρωπιά να μπαίνει σε κανένα γεωπολιτικό ζύγι».

«Αυτή ήταν η στάση του ελληνικού λαού. Αυτή πρέπει να είναι και η στάση της κυβέρνησης και της χώρας μας σε τέτοια κορυφαία ζητήματα, που αφορούν τη σταθερότητα και την ευημερία των λαών της ευρύτερης περιοχής», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Παντού και πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας βρίσκονται οι λαοί που αντιστέκονται και αγωνίζονται για τη λευτεριά και το δίκιο τους, που υψώνουν ανάστημα στη βία των κατακτητών και των εκμεταλλευτών», ξεκαθάρισε από πλευράς του ο Δημήτρης Κουτσούμπας. 

Όπως πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, «αυτό κρίνεται σήμερα με τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού, αυτό θα κριθεί αύριο στους μεγάλους αγώνες που έχουν όλοι οι λαοί μπροστά τους».

Εξοργιστικές δικαιολογίες από την κυβέρνηση

Προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επικαλέστηκε τη «δημιουργικότητα» της σχετικά με την απόφασή της να απέχει από το ψήφισμα. 

Συγκεκριμένα, διπλωματικές πηγές του υπουργείου Εξωτερικών σημειώνουν ότι «η Ελλάδα παραμένει συνεπής στην εξωτερική πολιτική αρχών» και  βαφτίζουν την κυβερνητική αποχή «ισόρροπη στάση, σεβόμενη τις αρχές και αξίες του διεθνούς δικαίου, ως δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύοντας την υποχρέωση προστασίας των αμάχων και της δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρομών».

«Με το σκεπτικό αυτό απείχε από την ψηφοφορία για την έγκριση σχετικού σχεδίου ψηφίσματος αραβικών χωρών στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», εξηγούν οι πηγές του ΥΠΕΞ, «η αποχή στο πλαίσιο του ΟΗΕ δεν ισοδυναμεί σε καμία περίπτωση με καταψήφιση». 

Ταυτόχρονα, το ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει την ηχηρή αποχή του «δημιουργική, υπό την έννοια ότι η χώρα δεν προσμετράται στους παρόντες και άρα διευκολύνεται η επίτευξη ειδικής πλειοψηφίας των δύο τρίτων».

«Η Ελλάδα συντάχθηκε με την πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης: 15 χώρες απείχαν έναντι 8 που υπερψήφισαν και 4 που καταψήφισαν» προσθέτουν οι διπλωματικές πηγές και επιμένουν ότι «η Ελλάδα υπήρξε δημιουργική προτείνοντας στο στάδιο των εσωτερικών διαδικασιών ορισμένες σημειακές παρεμβάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν διευκολύνει την ευρύτερη πλειοψηφία».

«Η Ελλάδα υπερψήφισε τροπολογία του Καναδά για τη ρητή καταδίκη της τρομοκρατικής δράσης εκ μέρους της της Χαμάς, με την υιοθέτηση της οποίας θα ήταν δυνατόν να περάσει το ψήφισμα από όλες τις χώρες. Τελικά αν και πλειοψήφισε δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων (88 υπέρ 55 κατά)», αναφέρεται επίσης. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL