Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
22.8°C25.9°C
4 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
21.0°C23.9°C
3 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.1°C
5 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.5°C23.8°C
5 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
22.9°C23.9°C
4 BF 22%
Ελληνοτουρκικά / Συζητάμε και βλέπουμε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελληνοτουρκικά / Συζητάμε και βλέπουμε

13407636a.jpg

Αρχίζει σήμερα ο πολιτικός διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με την πρώτη συνάντηση της υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου με τον Τούρκο ομόλογό της Μπουράκ Ακσαπάρ. Κι όλα δείχνουν ότι θα είναι μια συνάντηση διερευνητική, καθώς, αφενός, έχουν αλλάξει δραματικά τα διεθνή δεδομένα από την ημέρα που κλείστηκε αυτό το ραντεβού στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν, αφετέρου, είναι κάπως ασαφείς οι προσδοκίες και οι στόχοι που έχει η ελληνική πλευρά από αυτή τη διαδικασία προσέγγισης. Χαρακτηριστική αυτής της ασάφειας ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση ανησυχεί μήπως η στάση της Τουρκίας στη νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή επηρεάσει προς το χειρότερο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Είπε, λοιπόν, ο εκπρόσωπος ότι η κυβέρνηση «πιστεύει στον διάλογο», πως για την ώρα τηρούνται οι βασικές συμφωνίες με την Τουρκία (για τα διαδικαστικά), πλην, όμως, η κυβέρνηση «αξιολογεί καθημερινά όλα τα δεδομένα».

Με δυο λόγια, συζητάμε και βλέπουμε, ελπίζοντας πως το ήρεμο κλίμα των τελευταίων μηνών θα διατηρηθεί και ότι οι επαφές για τη λεγόμενη «θετική ατζέντα» θα βοηθήσουν. Σ’ αυτό το πλαίσιο έγινε χθες η συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα Οικονομικής Διπλωματίας Κώστα Φραγκογιάννη με τον Τούρκο ομόλογό του, μια συνάντηση που έγινε «σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα».

Το τηλεφώνημα με τον Ερντογάν

Ανησυχία για την πορεία της «θετικής ατζέντας» δεν υπήρχε. Αντιθέτως, είναι έκδηλη η ανησυχία της ελληνικής πλευράς μήπως η διαφορετική αντιμετώπιση του Μεσανατολικού από την Ελλάδα και την Τουρκία παίξει αρνητικό ρόλο στην ελληνοτουρκική προσέγγιση. Γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Σύμφωνα με το πρωθυπουργικό περιβάλλον, συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με τον Μητσοτάκη να υπογραμμίζει την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση και να μην απειληθεί η περιφερειακή σταθερότητα. Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε υπενθυμίσει πως «έχουμε εκφράσει την αλληλεγγύη μας στο Ισραήλ και στον λαό του Ισραήλ, και προχωράμε αξιολογώντας τα δεδομένα καθημερινά», χωρίς να μιλήσει για Παλαιστίνη, αποφάσεις του ΟΗΕ για λύση δύο κρατών κ.λπ.

Διαφορετική αντιμετώπιση

Σ’ αυτή τη φάση του πολέμου η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει στους Δυτικούς συμμάχους πως θα κάνει ό,τι χρειαστεί, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει συμμετοχή και με φρεγάτες στο πλάι των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, εάν αυτή ζητηθεί. Ωστόσο, για τις ΗΠΑ -και όχι μόνο- έχει μεγαλύτερη σημασία τι θα κάνει η Τουρκία, γι’ αυτό και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν τηλεφωνιέται κάθε τρεις και λίγο με τον Χακάν Φιντάν. Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μπλίνκεν συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογό του ποιες διπλωματικές προσπάθειες θα χρειαστούν για να περιοριστούν η σύγκρουση αλλά και η ανθρωπιστική κρίση, ενώ επανέλαβε ότι θα πρέπει η Χαμάς να απελευθερώσει αμέσως όλους τους ομήρους. Με τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας; Κάτι τέτοιο δεν ειπώθηκε, πλην, όμως, ο Μπλίνκεν επαίνεσε «τις εποικοδομητικές προσπάθειες» της Τουρκίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL