Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.8°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.0°C19.0°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.9°C21.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C19.9°C
1 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.0°C21.9°C
2 BF 60%
Η σύνοδος «κατά της ανοησίας»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η σύνοδος «κατά της ανοησίας»

Ηνωμένα Έθνη - UN
EPA/MIGUEL RODRIGUEZ

Η ανθρωπότητα έχει ανοίξει τις πύλες της κολάσεως». Ξανά ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δεν μάσησε τα λόγια του. Ωστόσο αυτή τη φορά η συνάντηση κορυφής με την ονομασία Σύνοδος Κλιματικής Φιλοδοξίας στις 20 Σεπτεμβρίου ήταν διαφορετική. Ο γ.γ. του διεθνούς οργανισμού την είχε χαρακτηρίσει σύνοδο «κατά της ανοησίας». Στόχος, η «επιτάχυνση της πορείας και της κλίμακας της δίκαιης μετάβασης σε μια περισσότερο κλιματικά ανθεκτική και δίκαια βασισμένη στην ανανεώσιμη ενέργεια παγκόσμια οικονομία». Και προσκλήθηκαν σε αυτή μόνο ηγέτες χωρών με συγκεκριμένα σχέδια για την επίτευξη του στόχου των μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Έλειπαν έτσι χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα.

Ετσι από τις πάνω από 100 αιτήσεις συμμετοχής ο ΟΗΕ επέλεξε 41 ομιλητές, στους οποίους δεν περιλαμβάνονταν οι ηγέτες της Κίνας, των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ιαπωνίας ή της Ινδίας! Ούτως ή άλλως, φέτος πολλοί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δεν ταξίδεψαν στη Νέα Υόρκη για να πάρουν μέρος στην ετήσια Σύνοδο του ΟΗΕ, μεταξύ τους και ο συντηρητικός Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, ο οποίος, καθώς το κόμμα του υπολείπεται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, των Εργατικών, ανακοίνωνε ακριβώς την ημέρα της κλιματικής συνόδου μια «πραγματιστική» προσέγγιση για τις μηδενικές εκπομπές άνθρακα ως το 2050, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αναβολή της απαγόρευσης των αυτοκινήτων που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάιντεν, που μίλησε στη Γ.Σ. του ΟΗΕ, έστειλε στη σύνοδο τον ειδικό απεσταλμένο του για το κλίμα Τζον Κέρι, στον οποίο όμως δεν επιτράπηκε να μιλήσει στο πλαίσιο των υψηλού επιπέδου παρεμβάσεων. «Είναι ίσως καλό νέο ότι δεν δόθηκε στον Μπάιντεν χρόνος ομιλίας στη σύνοδο» σχολίασε η Κατρίν Αμπρέ, εκτελεστική διευθύντρια της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης Destination Zero, στηλιτεύοντας την αντίθεση. Οι ΗΠΑ, ενώ κάνουν ιστορικές επενδύσεις σε ΑΠΕ, προωθούν επιθετικά σχέδια ορυκτών καυσίμων… Μια αντίφαση που κατήγγειλαν χιλιάδες διαδηλωτές το περασμένο σαββατοκύριακο στην «Πορεία για να μπει τέλος στα ορυκτά καύσιμα» στη Νέα Υόρκη.

Αντίφαση, όμως, που δεν αφορά μόνο τις ΗΠΑ. Παρά τον πολλαπλασιασμό, παγκοσμίως, των ακραίων καιρικών φαινομένων, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, που ευθύνονται για την καταστροφική υπερθέρμανση του πλανήτη, αυξάνονται και τα ορυκτά καύσιμα συνεχίζουν να επιδοτούνται με 7 τρισ. δολάρια ετησίως. Οι αρνητικές ενδείξεις, ειδικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ξεπερνούν τις θετικές ενέργειες ορισμένων χωρών, όπως της Βραζιλίας του Προέδρου Λούλα, που ανακοίνωσε ότι θα μηδενίσει την αποψίλωση του Αμαζονίου ως το 2030, ανατρέποντας έτσι τις περιβαλλοντοκτόνες πολιτικές του προκατόχου του Ζαΐρ Μπολσονάρου. «Τα μικρά βήματα που κάνουν χώρες είναι ευπρόσδεκτα, αλλά μοιάζουν σαν να προσπαθεί κάποιος να σβήσει μια τεράστια πυρκαγιά με τρύπια μάνικα» σχολίασε ο Ντέιβιντ Βάκσοου από το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πόρων, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «πάρα πολλοί παίκτες-κλειδιά δεν έχουν πατήσει γκάζι». Γι’ αυτό και η υπόσχεση των ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών να δίνουν 100 δισ. ετησίως στις αναπτυσσόμενες χώρες ως το 2020 παραμένει στα χαρτιά, όπως το ίδιο συμβαίνει και με το Ταμείο Απωλειών και Ζημιών για την ενίσχυση των χωρών που πλήττονται περισσότερο από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, η σύσταση του οποίου αποφασίστηκε στην τελευταία Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Σαρμ ελ Σέιχ τον περασμένο Νοέμβριο… Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση του Προέδρου της Κένυας Γουίλιαμ Ρούτο, που έκανε έκκληση για καθολικό φόρο στο εμπόριο ορυκτών καυσίμων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, εξηγώντας: «Ούτε η Αφρική ούτε ο αναπτυσσόμενος κόσμος χρειάζεται φιλανθρωπίες ή ελεημοσύνη. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι δικαιοσύνη».

Η Ρένα Δούρου είναι βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Β2 Δυτικής Αθήνας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL