Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.5°C17.6°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
12 °C
10.8°C13.7°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.9°C15.5°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C17.5°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.0°C
0 BF 81%
Οδυσσέας Γκραντ / Υπόδικοι ηγέτες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οδυσσέας Γκραντ / Υπόδικοι ηγέτες

13321382aa.jpg

Μία είδηση κυριάρχησε στα πρωτοσέλιδα και στα δελτία των ραδιοφώνων και των τηλεοράσεων όλου του κόσμου την εβδομάδα που πέρασε, η είδηση της προσαγωγής του Ντόναλντ Τραμπ ενώπιον του εισαγγελέα της Νέας Υόρκης. Μια στρατιά δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο είχε μαζευτεί έξω από το κτήριο για να δει τον Τραμπ να εμφανίζεται ενώπιον της αμερικανικής Δικαιοσύνης, τόνοι μελάνης χύθηκαν για να σχολιαστεί αυτό το μοναδικό γεγονός στην Ιστορία των ΗΠΑ. Κι όμως, ο Τραμπ δεν είναι ο πρώτος (πρώην) Αμερικανός Πρόεδρος που σύρεται στα δικαστήρια.

Το μακρινό 1872 συνελήφθη στην Ουάσινγκτον ο Οδυσσέας Γκραντ (Ulysses S. Grant), ο 18ος Πρόεδρος των ΗΠΑ - για υπερβολική ταχύτητα με άμαξα. Την πρώτη φορά ο αστυνομικός που τον σταμάτησε του ζήτησε απλά να κόψει ταχύτητα, κάτι που ο Γκραντ του υποσχέθηκε. Την επόμενη μέρα όμως ο Πρόεδρος έτρεχε και πάλι περνώντας μπροστά από τον ίδιο αστυνομικό, ο οποίος δήλωσε αναγκασμένος να τον συλλάβει. Όπως και έκανε. Ο Γκραντ πλήρωσε εγγύηση 20 δολαρίων για να μην διανυκτερεύσει στη φυλακή, εμφανίστηκε το επόμενο πρωί στο δικαστήριο και τελικά καταδικάστηκε σε πρόστιμο. 

Οι εφημερίδες τότε έγραψαν ένα μονόστηλο για τη δίκη. 

«Λυπάμαι πολύ, κύριε Πρόεδρε»

Σχεδόν σαράντα χρόνια αργότερα, το 1908, ο στο μεταξύ συνταξιούχος αστυνομικός Γουίλιαμ Γουέστ περιέγραψε στη Sunday Star πώς συνέλαβε τον Πρόεδρο και πόσο δύσκολα πήρε την απόφαση: «Λυπάμαι πολύ, κύριε Πρόεδρε, που το κάνω αυτό, γιατί είστε ο αρχηγός του έθνους και δεν είμαι τίποτα άλλο παρά ένας αστυνομικός, αλλά το καθήκον είναι καθήκον, κύριε, και θα πρέπει να σας συλλάβω»”, υποστήριξε ότι του είπε, με τον Γκραντ να απαντάει: «Μην αφήνετε κανέναν ένοχο να ξεφύγει, εάν αυτό μπορεί να αποφευχθεί. Η προσωπική εκτίμηση δεν επιτρέπεται να στέκεται εμπόδιο στη δημόσια υποχρέωση». 

Ο Πρόεδρος Γκραντ ήταν γνωστός για την αδυναμία που είχε στα γρήγορα άλογα από τότε που ήταν αξιωματικός στον στρατό των Βορείων στον αμερικανικό Εμφύλιο. Μετά τη λήξη του Εμφυλίου ο Γκραντ ανακηρύχθηκε εθνικός ήρωας και σύντομα ασχολήθηκε με την πολιτική. Προσχώρησε στους Ρεπουμπλικανούς και το 1869 εξελέγη Πρόεδρος των ΗΠΑ με ποσοστό 52,7%, επικρατώντας επί του υποψηφίου των Δημοκρατικών Οράτιο Σέιμουρ. Το 1872 επανεξελέγη με ποσοστό 55,6%, κι αυτό παρά τη σύλληψή του. Ήταν πλημμέλημα - κι έτσι το εξέλαβαν οι ψηφοφόροι. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του Γκραντ ξέσπασαν πολλά σκάνδαλα οικονομικής φύσεως - τα οποία ποτέ δεν έφτασαν μέχρι τον ίδιο. 

Στην εποχή μας

Αυτά πριν από 150 χρόνια. Στον αιώνα μας, οι πολιτικοί δεν συλλαμβάνονται ούτε δικάζονται για υπερβολική ταχύτητα, ίσως επειδή σπανίως οδηγούν οι ίδιοι. Στην Ελλάδα, μάλιστα, δεν συλλαμβάνονται ούτε οι οδηγοί τους. Στον υπόλοιπο κόσμο, πολλοί και διάφοροι ηγέτες αναγκάζονται να εμφανιστούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, από τον Γκέιρ Χάαρντε, τον πρώην πρωθυπουργό της Ισλανδίας, που κλήθηκε να λογοδοτήσει για τη χρεοκοπία των τραπεζών το 2008, μέχρι τον Ρουμάνο Βίκτορ Πόντα, που κλήθηκε να λογοδοτήσει για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος το 2015, όντας εν ενεργεία πρωθυπουργός. Αυτή τη στιγμή ο πιο διάσημος εν ενεργεία υπόδικος για τρεις περιπτώσεις διαφθοράς είναι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πρωθυπουργός του Ισραήλ. Ο εκ των προκατόχων του Εχούντ Όλμερτ είχε καταδικαστεί τρεις φορές για διαφθορά και μπήκε για λίγους μήνες στη φυλακή το 2016. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL