Με τις ψήφους μόνο της ΝΔ «περάσε» το πολυνομοσχέδιο - σκούπα του ΥΠΕΝ, που ιδιωτικοποιεί το νερό. Συνολικά, κατατέθηκαν τέσσερα πακέτα νομοτεχνικών βελτιώσεων, αλλάζοντας ή ξηλώνοντας 109 από τα 263 άρθρα του πολυνομοσχεδίου.
Η Κ.Ο. της πλειοψηφίας δεν έδειξε πρόθεση να υποστηρίξει το πολυνομοσχέδιο, αφού λιγότεροι από 20 βουλευτές πήραν τον λόγο σε σύγκριση με τους 46 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που τοποθετήθηκαν κατά του σχεδίου νόμου.
Ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας ισχυριζόταν πως η κυβέρνηση δεν στοχεύει στην εμπορευματοποίηση του νερού και πως όσοι λένε το αντίθετο έχουν πάρει διαζύγιο με την αλήθεια, σύσσωμη η αντιπολίτευση υποστήριζε πως δρομολογείται η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης, με τον τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο να προβλέπει πως «θα πούμε το νερό νεράκι», τονίζοντας πως πρόκειται για «τελευταία πράξη πριν την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη».
Το κυβερνητικό «ράβε-ξήλωνε» για το πολυνομοσχέδιο που δρομολογεί την ιδιωτικοποίηση του κοινού αγαθού, δεν είχε τελειωμό, αφού νωρίτερα ο Σκρέκας ανακοίνωσε την κατάθεση και τέταρτου πακέτου που αφορά τις απαλλοτριώσεις. Είχε προηγηθεί δε η κατάθεση του τρίτου πακέτου νομοτεχνικών βελτιώσεων για τις περιοχές Natura, τις περιβαλλοντικές έρευνες και την τα όρια των παραδοσιακών οικισμών.
Κατά την διαδικασία ο υπουργός «κραύγαζε» πως το νερό θα παραμείνει στο δημόσιο, κατηγορώντας ουσιαστικά την αντιπολίτευση - και συνακολούθως τους πολίτες που διαμαρτύρονται υπερασπιζόμενοι τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού - ως «φαντασιόπληκτους».
Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο κ Φάμελλος είχε καταγγείλει το αδιανόητο: Η κυβέρνηση δεν ενημέρωσε ποτέ το σώμα της Βουλής για την απόσυρση άρθρων του πολυνομοσχεδίου, με αποτέλεσμα οι βουλευτές να ενημερώνονται από τον Τύπο.
«Αντικοινοβουλευτικό να μαθαίνουμε από τις εφημερίδες την απόσυρση άρθρων του πολυνομοσχεδίου», δήλωσε συγκεκριμένα αναφερόμενος στο πρωτοσέλιδο της «Καθημερινής» που κάνει λόγο για «τρεις αλλαγές στο παρά πέντε».
Υπενθυμίζεται ότι η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απηύθυνε ερώτηση στην Κομισιόν για το ξεπούλημα του νερού. Οι ευρωβουλευτές καταγγέλλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την απουσία διαβούλευσης του νομοσχεδίου με φορείς, καθώς και την πρωτοφανή παράκαμψη της απόφασης του ΣτΕ εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνηση.