Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε κατά της κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος μίλησε με στοιχεία και ονόματα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ έχοντας στα χέρια του τα αποτελέσματα των ελέγχων της ΑΔΑΕ για τις παρακολουθήσεις, προχώρησε σε αποκαλύψεις και έφερε τους βουλευτές της ΝΔ προ των ευθυνών τους.
«Υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη ως ένα πρώτο βήμα της πορείας μας προς τον λαό για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, για την υπεράσπιση της διαφάνειας, για την υπεράσπιση της δικαιοσύνης. Σύντομα η Βουλή επί τριήμερο θα συζητήσει, ο κ. Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να έρθει εδώ, ακόμα και αν θέλει να το βάζει διαρκώς στα πόδια, θα αναγκαστεί να δώσει εξηγήσεις, θα αναγκαστεί να λογοδοτήσει, θα αναγκαστεί να απαντήσει και η Βουλή θα αναγκαστεί να αποφασίσει: Με τη δημοκρατία ή με την εκτροπή;» σημείωσε με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας.
Όπως είπε, η ΑΔΑΕ επιβεβαίωσε ότι ήταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ οι:
- Κωνσταντίνος Φλώρος, αρχηγός ΓΕΕΘΑ
- Κωστής Χατζηδάκης, τότε υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
- Χαράλαμπος Λαλούσης, αντιστράτηγος και πρώην αρχηγός ΓΕΣ
- Αριστείδης Αλεξόπουλος, αντιναύαρχος εν αποστρατεία, Διευθυντής Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του ΥΠΕΘΑ
- Θεόδωρος Λάγιος, πρώην επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων
- Αλέξανδρος Διακόπουλος, πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Κυριάκου Μητσοτάκη
Μάλιστα επιβεβαιώθηκε ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Κωστή Χατζηδάκη επί 8 συνεχόμενους μήνες, ενώ τους τους αρχηγούς του στρατεύματος, τον Σύμβουλο Ασφαλείας και τους επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών, για δύο περίπου χρόνια.
Έξι στα έξι
Ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε ότι στις 28 Δεκεμβρίου και ενώ ήταν γνωστό ότι στα αρχεία των παρόχων η Ανεξάρτητη Αρχή είχε ήδη βρει ευρήματα επισυνδέσεων νομότυπων της ΕΥΠ, πέραν αυτών του κ. Ανδρουλάκη και του κ. Κουκάκη και για τα τηλέφωνα του ευρωβουλευτή κ. Κύρτσου και του δημοσιογράφου κ. Τέλλογλου. «Και ενώ τα γνώριζα αυτά, ζήτησα επισήμως γραπτώς να διεξαχθεί έλεγχος από την Αρχή ώστε να διαλευκάνει εάν ετέθη πράγματι σε επισύνδεση από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, με διάταξη υπογεγραμμένη από την αρμόδια εισαγγελέα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ο υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης για τον οποίο ο κ. πρωθυπουργός από αυτό εδώ το Βήμα μας έλεγε «Πώς είναι δυνατόν;», ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας κ. Φλώρος -εξίσου μας έλεγε πώς είναι δυνατόν και ντροπή μας που το θέτουμε ως ερώτημα- ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ο κ. Λαλούσης, ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, ο κ. Λιακόπουλος, ο πρώην και ο νυν επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών κ. Λάγιος και ο κ. Αλεξόπουλος.
Και η απάντηση που έλαβα σε αυτόν τον κλειστό φάκελο, επίσημα, ήταν «έξι στα έξι». Για όλους ευρέθησαν επισυνδέσεις της ΕΥΠ του κ. Μητσοτάκη. Και έτσι έχουμε φτάσει στον αριθμό δέκα επισήμως».
«Έλεγα λοιπόν ότι φτάσαμε αισίως τον αριθμό δέκα των ανθρώπων εκείνων, των υψηλά ιστάμενων, είτε δημοσιογράφων, είτε πολιτικών αρχηγών, είτε ευρωβουλευτών, είτε υπουργών, είτε αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, που επισήμως πλέον -επισήμως- από την αρμόδια αρχή του κράτους, που έχει κατά το Σύνταγμα την αρμοδιότητα να ελέγχει, υπάρχουν ευρήματα παρακολούθησής τους από την ΕΥΠ του κ. Μητσοτάκη» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε:
«Κι έρχομαι να πω και κάποια στοιχεία πιο συγκεκριμένα, γιατί έχω υποχρέωση να τα πω, γιατί έχει υποχρέωση ο ελληνικός λαός να γνωρίζει την αλήθεια, γιατί υποχρέωσή μας είναι η αλήθεια και μόνο η αλήθεια απέναντι στο σκοτάδι της συσκότισης και της συγκάλυψης που επιχειρήθηκε με εκβιασμούς.
Για τον υπουργό του τον κ. Χατζηδάκη, τον στόχο της ΕΥΠ C5046 και κατά κόσμον Κωστή Χατζηδάκη, τα ευρήματα αφορούν διατάξεις που εκδόθηκαν από τον Νοέμβριο του 2020 έως τον Μάη του 2021. Δηλαδή τον κ. Χατζηδάκη τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ του κ. Μητσοτάκη επί οκτώ συνεχόμενους μήνες, με διατάξεις που η αρμόδια εισαγγελέας της ΕΥΠ υπέγραφε ανά δύο μήνες -ως γνωστόν είναι δίμηνες- που σημαίνει ότι η κ. Βλάχου υπέγραψε τουλάχιστον τέσσερις διατάξεις παρακολούθησης του τότε υπουργού Ενέργειας και σήμερα Εργασίας. Για τους δε στρατιωτικούς, οι διατάξεις ξεκινούν από τον Ιούλιο του 2020 έως τον Μάιο του 2022 η τελευταία διάταξη.
Με δυο λόγια, η ΕΥΠ Μητσοτάκη άκουγε τους αρχηγούς του στρατεύματος, τους συμβούλους ασφαλείας και τους επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών για περίπου δύο χρόνια. Που σημαίνει ότι η αρμόδια εισαγγελέας έχει υπογράψει δεκάδες διατάξεις για την παρακολούθηση αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, ακόμη και των δύο αρχηγών, δεκάδες διατάξεις.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι: Ποιος ο λόγος εθνικής ασφάλειας για να παρακολουθούνται οι ταγοί της εθνικής μας ασφάλειας; Ποιος ο λόγος εθνικής ασφάλειας για να παρακολουθείται ο Χατζηδάκης, ο υπουργός Ενέργειας;
Το ερώτημα, που έφυγε τρέχοντας ο πρωθυπουργός για να μην απαντήσει, είναι: Ήταν οι αρχηγοί του στρατεύματος, που παρακολουθούσε επί δύο χρόνια, επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια; Ήταν ύποπτοι για κατασκοπεία; Αν ήταν ύποπτοι, γιατί έμειναν στη θέση τους; Ποιος ο λόγος λοιπόν;».