Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
8.6°C15.2°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C13.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.6°C
0 BF 100%
Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, η έρευνα Ντογιάκου και τα ερωτηματικά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, η έρευνα Ντογιάκου και τα ερωτηματικά

13209423a.jpg

Αλήθεια τώρα. Ακριβώς εκεί που ένα τεράστιο σκάνδαλο αρχίζει να αποκαλύπτεται και του οποίου τις πραγματικές διαστάσεις δεν γνωρίζει ακόμα κανένας· την ώρα που τα διεθνή ΜΜΕ έχουν την προσοχή τους στραμμένη στην Ελλάδα και σε όσα συμβαίνουν εδώ· με την κυβέρνηση να παραπαίει ανάμεσα σε παραιτήσεις, ψέματα και ανεπαρκέστατες εξηγήσεις· με τις σοβαρές ενδείξεις για χρήση παράνομου λογισμικού παρακολούθησης από κρατικές υπηρεσίες να προκαλούν την οργισμένη -και ντροπιαστική για τη χώρα μας- παρέμβαση της Κομισιόν, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ξεκινά έρευνα, όχι για να διερευνηθεί τι έχει συμβεί, όχι για να μάθει ο κόσμος γιατί δημοσιογράφοι και πολιτικοί αρχηγοί σε μια δημοκρατική χώρα τίθενται υπό παρακολούθηση, αλλά πώς θα αντιμετωπιστούν οι διαρροές από τις κρατικές υπηρεσίες. Μια έρευνα που δημιουργεί στην κοινή γνώμη την αίσθηση ότι μάλλον επιχειρεί να κλείσει στόματα, παρά να ανοίξει.

Η αίσθηση του πολιτικού συμψηφισμού

Και όχι μόνο αυτό. Οι πολίτες διαπιστώνουν έκπληκτοι ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ξεκινάει τις έρευνες καλώντας τον δημοσιογράφο Τάσο Τέλλογλου. Ο Τάσος Τέλλογλου συζητήθηκε, την ημέρα των παραιτήσεων Δημητριάδη και Κοντολέοντος, για μια ανάρτησή του στο Twitter, στην οποία αναφέρει ότι επί ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθείτο από κάποιον ιδιώτη η προσωπική ζωή του Μητσοτάκη. Να υποθέσουμε λοιπόν ότι ο Τέλλογλου καλείται γι' αυτό και γι' αυτό ανησυχεί η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Θεμιτό. Παραμένει όμως το γεγονός ότι από την πλευρά της Δικαιοσύνης δεν έχει γίνει η παραμικρή ενέργεια για τη διερεύνηση των παρακολουθήσεων που έχουν αποκαλυφθεί τον τελευταίο καιρό. Και αυτό δημιουργεί κρίση εμπιστοσύνης προς τη Δικαιοσύνη. Χώρια που ο τρόπος με τον οποίο η έρευνα αυτή κινείται προσφέρει στο κυβερνητικό στρατόπεδο πολιτικά επιχειρήματα για συμψηφισμούς: ορίστε, και επί της προηγούμενης κυβέρνησης τα ίδια γίνονταν. Άρα ας το υποβαθμίσουμε όλο αυτό. Ας μην αποκαλύψουμε τους πραγματικούς λόγους των παρακολουθήσεων. Και ας πούμε και ότι τα αρχεία μάλλον έχουν καταστραφεί και όλα πάνε για συγκάλυψη.

Το κύρος της Δικαιοσύνης

Η διάσταση του σκανδάλου των παρακολουθήσεων είναι τεράστια, όσο και αν το μεγαλύτερο μέρος των ΜΜΕ στην Ελλάδα ασχολείται αυτές τις μέρες επιδεικτικά με εντελώς άσχετα θέματα. Είναι τόσο σοβαρή η κατάσταση ώστε δημιουργούνται ερωτήματα για το αν η Δικαιοσύνη έχει το κύρος που απαιτείται για να την φέρει σε πέρας και να δώσει τις απαντήσεις που χρειάζονται. Γιατί ερωτηματικά για το τι γίνεται στη Δικαιοσύνη υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό στη χώρα. Δεν προέκυψαν χθες. Πρώτα από όλα, υπάρχει το τεράστιο ερώτημα -που το έθεσε ακόμα και ο Βενιζέλος- πώς η εισαγγελέας που επόπτευε την ΕΥΠ έχει νομιμοποιήσει παρακολουθήσεις που πλήττουν ευθέως το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου. Όταν αποκαλύφθηκε η παρακολούθηση του Κουκάκη, είδαμε απόλυτη εισαγγελική ακινησία. Στην υπόθεση Νοβάρτις και τη σκευωρία που στήθηκε κατά του Παπαγγελόπουλου, της Τουλουπάκη και των βοηθών της, καθώς και των δημοσιογράφων που δημοσιοποίησαν έρευνες, υπάρχει η έντονη αίσθηση ότι κάποιες δικαστικές παρεμβάσεις έγιναν, όχι για να αποδοθεί δικαιοσύνη, αλλά για να εξυπηρετηθεί η κυβερνητική στόχευση, που ήταν η αποτροπή της διερεύνησης του σκανδάλου και η εκδικητική τιμωρία όσων ασχολήθηκαν με αυτό. Μια Δικαιοσύνη που ευθυγραμμίζεται με τις ιδιοτελέστερες κυβερνητικές επιδιώξεις, ακόμα και αντίθετα με τις αρχές του κράτους δικαίου, μπορεί να διερευνήσει το σκάνδαλο των υποκλοπών, στο οποίο το Μαξίμου είναι ανοιχτό από εκατό μεριές; Πόσοι είναι πεπεισμένοι γι' αυτό;

Η πλήρης διερεύνηση του σκανδάλου των παρακολουθήσεων είναι επιβεβλημένη, αν θέλουμε οι πολίτες να αισθάνονται ότι το κράτος δικαίου λειτουργεί σε αυτή τη χώρα. Αυτό άλλωστε είπε, με μάλλον επιθετικό τρόπο, και η εκπρόσωπος της Κομισιόν, σε μια δήλωση για την Ελλάδα που τα εγχώρια ΜΜΕ φρόντισαν να υποβαθμίσουν μέχρις εξαφανίσεως. Όσο για τη Δικαιοσύνη, ξέρουμε πλέον ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη την θεωρεί κάτι σαν το τελωνείο Καβάλας, όπου μπορεί να τοποθετεί τους δικούς της και να παίρνει ρεβάνς από τους προηγούμενους. Είναι η ώρα όλες οι δυνάμεις της κοινωνίας που θέλουν να ζούμε σε κράτος δικαίου να συνεννοηθούν σε ένα σχέδιο με σκοπό τον εκδημοκρατισμό της Δικαιοσύνης, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της στους πολίτες και τη θεσμική θωράκιση της διαφάνειας στη χώρα. Είναι ο μόνος δρόμος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL