Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.2°C23.5°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.4°C19.3°C
1 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.2°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.8°C21.5°C
2 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.9°C16.9°C
0 BF 72%
Κυριάκος Μητσοτάκης / Παγιδευμένος στο έλλειμμα αξιοπιστίας του
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυριάκος Μητσοτάκης / Παγιδευμένος στο έλλειμμα αξιοπιστίας του

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Εγκλωβισμένος στους τακτικισμούς του είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται η προσωπική του αξιοπιστία ακόμα και έναντι των στελεχών του κόμματός του. Το φρένο που έβαλε στα σενάρια περί φθινοπωρινών εκλογών -σε αντιδιαστολή με τη συστηματική καλλιέργειά τους από το ίδιο το Μαξίμου- προκαλεί μούδιασμα και εντός της Κ.Ο. της Ν.Δ. Βουλευτές του κόμματος επισημαίνουν στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ότι είχαν ξεκινήσει ήδη την προετοιμασία τους για τη μάχη της σταυροδοσίας -καταβάλλοντας και τα αναγκαία έξοδα- και τώρα αναγκάζονται να εξηγήσουν στις εκλογικές τους περιφέρειες τους λόγους της αλλαγής πλεύσης του πρωθυπουργού.

Κυρίως, όμως, δεν κρύβουν την αβεβαιότητά τους απέναντι στη δέσμευση του Κ. Μητσοτάκη για ολοκλήρωση της τετραετίας.  Όπως σημειώνουν, μια πιθανή κλιμάκωση της κρίσης στα ελληνοτουρκικά σε συνδυασμό με το νέο κύμα της ενεργειακής ακρίβειας από τον χειμώνα μπορεί να μετατραπεί σε μοχλό νέας ανατροπής των εκλογικών σχεδίων του πρωθυπουργού. Μέλος της παλιάς φρουράς της Ν.Δ. τονίζει ότι οι βουλευτές-πολιτευτές «κινούμαστε σε αχαρτογράφητα ύδατα» και εκφράζει την αμφιβολία του για τη στερεότητα της δέσμευσης του Κ. Μητσοτάκη. Αναδεικνύει δε την εξής, κατ’ αυτόν, αντίφαση: «Ο πρόεδρος άνοιξε παράθυρο εκλογών το φθινόπωρο επικαλούμενος τους κινδύνους από την πόλωση της αντιπολίτευσης. Τώρα δεν συνιστά μεγαλύτερο κίνδυνο για τη χώρα ο εγκλωβισμός σε κλίμα πολιτικής έντασης και σφυροκοπήματος από τον ΣΥΡΙΖΑ επί 10 μήνες;».

Επιχειρηματικές ισορροπίες

Η αναδίπλωση του πρωθυπουργού στο εκλογικό πεδίο πηγάζει και από το γεγονός ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που αναμένει ένα τμήμα της επιχειρηματικής κοινότητας. Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι οι επικλήσεις του Κ. Μητσοτάκη στο πλούσιο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης από τον Σεπτέμβριο, σε συνδυασμό με τις διαβεβαιώσεις περί συνέχισης της «μεταρρυθμιστικής ορμής», αποσκοπούν στον καθησυχασμό μέρους της επιχειρηματικής ελίτ.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός λαμβάνει το «ρίσκο της σταθερότητας» με την προσδοκία να βελτιωθεί η κυβερνητική εικόνα προς την κοινωνία. Στο Μαξίμου δεν παραβλέπουν τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, στη σκιά μάλιστα του καλπασμού του πληθωρισμού στη ζώνη του 12%. Προσδοκούν, ωστόσο, στην «αφύπνιση» της Ε.Ε. τους επόμενους μήνες προκειμένου μέχρι την άνοιξη να έχει θεσπίσει εργαλεία αντιμετώπισης της κρίσης διαβίωσης. Η Ε.Ε. κινείται, εντούτοις, με ρυθμούς χελώνας και η προοπτική θεμελίωσης ενός αντιΝ.Δ. μετώπου προκαλεί άγχος στο Μαξίμου.

Ανώμαλη προσγείωση στην πραγματικότητα

Οι δημοσκοπικές καμπάνες, άλλωστε, προκαλούν τον εκνευρισμό και την έλλειψη αυτοελέγχου του Μητσοτάκη. Η ευθεία επίθεση -αναντίστοιχη με τον θεσμικό του ρόλο- που εξαπέλυσε σε δημοσιογράφο στο Στρασβούργο, καθώς και η γενικότερη συμπεριφορά του όταν άκουγε την κριτική των ευρωβουλευτών «αποκαλύπτουν έναν πρωθυπουργό σε πρωτοφανή ανασφάλεια», όπως δηλώνει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής πρώην υπουργός των κυβερνήσεων της Ν.Δ. Εκτιμά, μάλιστα, ότι «ο κ. Μητσοτάκης, με τη συμπλήρωση 3 ετών της θητείας, για πρώτη φορά έρχεται σε σύγκρουση με την πραγματικότητα, καθώς η αυλή του και οι μηχανισμοί εξουσίας αδυνατούν πλέον να την παραμορφώσουν».

Τέλος, σε επίπεδο εικόνας, μεγάλη ενόχληση έχουν προκαλέσει στο Μαξίμου τα άδεια γαλάζια έδρανα στη δευτερολογία και στην τριτολογία του Κ. Μητσοτάκη κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την κοινωνική πολιτική. Την προηγούμενη ημέρα δε ο πρωθυπουργός επιχειρούσε την ανασύσταση του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου μέσα σε ένα άδειο σχεδόν Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκαλώντας ειρωνικά σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα.

Μελετούν ανασχηματισμό και νέο εκλογικό νόμο

Σχέδιο αφαίμαξης του ΠΑΣΟΚ

Νέα σενάρια επεξεργάζονται στο τραπέζι του Μαξίμου μετά τον πρωθυπουργικό φραγμό στην εκλογολογία. Η προοπτική του δομικού ανασχηματισμού, προς το τέλος του καλοκαιριού, έρχεται δυναμικά στο προσκήνιο, ενώ φέρεται ότι ξαναγράφεται ένας εκλογικός νόμος, που θα δίνει μεγαλύτερο μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα.

Γαλάζιοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις για κυβερνητική αξιοποίηση βουλευτών από περιοχές όπου η Ν.Δ. καταγράφει χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις, ενώ ισχυρό προβληματισμό προκαλεί η δυναμική σχηματισμών στα δεξιά της Ν.Δ. Ταυτόχρονα, θα βολιδοσκοπηθούν, ως προς την προοπτική συμμετοχής τους στην κυβέρνηση, και στελέχη που δεν προέρχονται από τα σπλάχνα του κόμματος. Στην τελευταία του συνέντευξη ο Κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να αξιοποιήσει τη δεξαμενή παροπλισμένων, από τη Χ. Τρικούπη, στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Όπως είπε χαρακτηριστικά, μία αυτοδύναμη Ν.Δ. δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και μια μονοκομματική κυβέρνηση.

Κεντρικός άξονας της γαλάζιας στρατηγικής, άλλωστε, είναι ο διεμβολισμός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ισχυρό δείγμα αυτού του σχεδιασμού δόθηκε πριν από λίγες εβδομάδες όταν ο Κ. Μητσοτάκης πρότεινε τον Ευάγγελο Βενιζέλο -και εκείνος αποδέχθηκε- ως μέλος της λεγόμενης «Επιτροπής Σοφών» του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τη στρατηγική πλαγιοκόπησης του ΠΑΣΟΚ σηματοδοτεί και η πρόταση του πρωθυπουργού να τοποθετηθεί στη θέση της προέδρου της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα η Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Η συντηρητική παράταξη προτάσσει τον στόχο της απορρόφησης των κεντρογενών ψηφοφόρων, που το 2019 στήριξαν τον Κ. Μητσοτάκη στην κάλπη, αλλά αργότερα επένδυσαν τις ελπίδες τους στην αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι υπάρχει ο πολιτικός χρόνος, μέχρι την άνοιξη, ώστε η Ν.Δ. να προσεταιριστεί το δεξιόστροφο κομμάτι της βάσης του άλλοτε κραταιού κινήματος. Στο γαλάζιο στόχαστρο έχει τεθεί το 23% των υποστηρικτών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. (σ.σ. εξαμηνιαίες τάσεις MRB) που τάσσεται υπέρ της συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ. Εντός της κυβέρνησης θεωρούν ότι όσο ο κ. Ανδρουλάκης είναι αγκυροβολημένος στο δόγμα ότι «μετεκλογικά δεν θα μοιραστεί καρέκλες με τον Μητσοτάκη ή τον Τσίπρα πρωθυπουργό» τόσο πιο εύκολα θα προσελκύσουν τους πολίτες που αμφιταλαντεύονται στον άξονα Πειραιώς - Χ. Τρικούπη. Θέτουν, ωστόσο, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ευόδωση αυτού του σχεδιασμού τη βελτίωση της διεθνούς συγκυρίας, ώστε να επέλθει εξομάλυνση των τιμών.

Παράλληλα, εντός του Μαξίμου γράφονται και τα σενάρια της αλλαγής του εκλογικού νόμου που ψήφισε η Ν.Δ. με την Ελληνική Λύση. Η πρωθυπουργική αναδίπλωση στο εκλογικό χρονοδιάγραμμα πηγάζει από τη συνειδητοποίηση ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας με τον υφιστάμενο νόμο στις δεύτερες κάλπες έχει ενταφιαστεί.  Έτσι, ο Κ. Μητσοτάκης, καθιστά «τη βόμβα της απλής αναλογικής» απειλή για την κυβερνητική σταθερότητα, προλειαίνοντας το έδαφος, σύμφωνα με την κυρίαρχη εκτίμηση, περί δρομολόγησης ενός εκλογικού συστήματος που θα κατεβάζει τον πήχη της αυτοδυναμίας. Γαλάζια στελέχη επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να «διαλύσει τις υπόνοιες περί θεσμικότητας α λα καρτ». Εστιάζουν στην αντίφαση ότι ο πρωθυπουργός απορρίπτει την προοπτική πρόωρης προσφυγής στην κάλπη για λόγους θεσμικής τάξης, εξηγώντας ωστόσο ότι μια πιθανή αλλαγή του εκλογικού νόμου θα επικριθεί για την αντιθεσμική κατεύθυνσή της. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, είχε κλείσει πριν από λίγους μήνες το παράθυρο της τροποποίησης του εκλογικού συστήματος, επικαλούμενος τη θεσμική προσήλωσή του.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL