Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.6°C15.2°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
8.5°C13.5°C
1 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.8°C14.7°C
3 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.1°C
0 BF 100%
Όταν τα ΜΜΕ έκοψαν τη Σύνοδο του Νότου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όταν τα ΜΜΕ έκοψαν τη Σύνοδο του Νότου

Ο Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο του Νότου το 2016
(INTIME NEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ)

Ελάχιστα μέσα ενημέρωσης θεώρησαν χρήσιμο να αναφέρουν ότι η σύνοδος των χωρών του Νότου, που φιλοξενήθηκε εχθές στην Αθήνα, συγκροτήθηκε το 2016 με πρωτοβουλία του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα. Στόχοι της τότε ήταν η άσκηση πίεσης στην Ε.Ε. για χαλάρωση της λιτότητας και η δικαιότερη πολιτική στο προσφυγικό.

Έτσι στις 9 Σεπτεμβρίου 2016, στο Ζάππειο, συναντήθηκαν ο Ολάντ, ο Ρέντζι, ο Κόστα από την Πορτογαλία, ο Νίκος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Μουσκάτ. Ο Ραχόι, που λόγω Σόιμπλε και Νέας Δημοκρατίας ήθελε να υποβαθμίσει την σύνοδο, έστειλε τον αναπληρωτή υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Η Γερμανία είχε αντιδράσει έντονα στην σύνοδο. Ο γνωστός μας Μάνφρεντ Βέμπερ είχε δηλώσει τότε ότι ο Τσίπρας προσπαθούσε να φτιάξει νέες συμμαχίες κατά της λιτότητας ενώ όφειλε να καθίσει φρόνιμος και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Απορούσε μάλιστα πώς ο Γάλλος Πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας επέτρεπαν στον Τσίπρα να τους χειραγωγεί. Ο Σόιμπλε δήλωσε ότι όπου μαζεύονται σοσιαλιστές τίποτα έξυπνο δεν μπορεί να προκύψει.

Η Νέα Δημοκρατία είχε δαγκωθεί. Δεν ήθελε να αντιδράσει στη Σύνοδο διότι αυτό θα την εξέθετε τόσο στην Ελλάδα ως υπερασπιστή της λιτότητας όσο και στους ξένους ηγέτες. Ακόμα πιο λεπτό ζήτημα ήταν η συμμετοχή του Αναστασιάδη. Από την άλλη το να δίνουν οι Ευρωπαίοι θεσμική αναγνώριση στον Τσίπρα και να συνομιλούν μαζί του ήταν κάτι που την εξόργιζε. Προσπάθησε λοιπόν να θάψει όσο μπορούσε το γεγονός.

Στο πλαίσιο αυτής της τακτικής συνέβη κάτι πρωτοφανές: τα ιδιωτικά κανάλια της χώρας δεν προέβαλαν καθόλου τη Σύνοδο των 7 Ευρωπαίων ηγετών. Εκτός, ενδεχομένως, από κάποια ξερά δίλεπτα πεταμένα στο τέλος των τηλεοπτικών δελτίων.

Την εποχή εκείνη, λόγω των τηλεοπτικών αδειών, η στάση των καναλιών απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν περισσότερο από πολεμική. Η  Όλγα Γεροβασίλη, τότε κυβερνητική εκπρόσωπος, κατήγγειλε με σκληρή δήλωσή της τη στάση των καναλιών. Η Νέα Δημοκρατία αντεπιτέθηκε ακαριαία λέγοντας ότι ήταν πρωτοφανές να κάνει η κυβέρνηση υποδείξεις στα ιδιωτικά ΜΜΕ και ότι σκόπευε να μετατρέψει τη χώρα σε Βόρεια Κορέα. Και αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα του είδους, του ήθους και του επιπέδου αντιπολίτευσης που έκανε εκείνη την περίοδο η Ν.Δ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL