Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.4°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.9°C20.3°C
3 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C20.4°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.4°C19.6°C
1 BF 42%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Κολλημένοι με τις απολύσεις με άλλοθι το εμβόλιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Κολλημένοι με τις απολύσεις με άλλοθι το εμβόλιο

Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Τη δαμόκλειο σπάθη των απολύσεων κραδαίνει η κυβέρνηση πάνω από τους ανεμβολίαστους υπαλλήλους - εργαζόμενους, ομολογώντας την αποτυχία της γαλάζιας εκστρατείας πειθούς των δύσπιστων πολιτών.

«Για όσους δημόσιους υπαλλήλους, σε κλάδους που ο εμβολιασμός θα γίνει υποχρεωτικός, δεν εμβολιαστούν προβλέπεται η παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο» ανέφερε ο Μάκης Βορίδης, σημειώνοντας χωρίς περιστροφές ότι «το αν τελικά θα απολυθεί κάποιος είναι απόφαση του συμβουλίου». Ο υπουργός Εσωτερικών επικαλέστηκε «το υπάρχον νομικό πλαίσιο και τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα για όποιον αρνηθεί να τηρήσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις» προκειμένου να εξαπολύσει νέο κύμα εκφοβισμού. «Οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι οφείλουν να εκπληρώνουν κάποιες συγκεκριμένες υγειονομικές προϋποθέσεις. Ο εργοδότης έχει ευθύνη. Όταν γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, όσοι δεν τηρήσουν την υποχρέωση μπαίνουν σε μια διαδικασία κατά την οποία έχουν παραβιάσει τις νομικές τους υποχρεώσεις».

Όταν ο παρουσιαστής της τηλεοπτικής εκπομπής (ΣΚΑΪ) του έδειξε το χθεσινό πρωτοσέλιδο της ΑΥΓΗΣ, που τον απεικόνιζε δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και ανέγραφε ότι «Βρήκαν άλλοθι για απολύσεις», ο υπουργός αρνήθηκε να το διαψεύσει. «Αυτό που πρέπει να ενδιαφέρει τους εργαζόμενους και την ΑΥΓΗ είναι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόσθετη νομοθεσία. Δεν πρόκειται να φτιαχτεί ειδικό πλαίσιο για τους μη εμβολιασμένους» αρκέστηκε να σημειώσει, επιχειρώντας να κλείσει το μάτι και στους αρνητές.

ΑΥΓΗ
Στη βάρκα των αρνητών επιχειρεί να σταθεί ο Βορίδης σχολιάζοντας την ΑΥΓΗ: "Δεν πρόκειται να φτιαχτεί ειδικό πλαίσιο για τους μη εμβολιασμένους"

Ντρίπλα Πελώνη

Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβερνητική εκπρόσωπος επιχείρησε χθες έναν περίτεχνο ελιγμό. Προανήγγειλε «νομοθετικό πλαίσιο την επόμενη εβδομάδα, που θα ρυθμίζει αυτά τα ζητήματα», επιχειρώντας να πείσει ότι «δεν θα συνδέεται η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε καμία περίπτωση με απολύσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ, ο όρος «απόλυση» δεν θα εμπεριέχεται στη σχετική νομοθετική ρύθμιση και την ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) για συνταγματικούς λόγους, ωστόσο αποτελεί πολιτική απόφαση να ενεργοποιηθεί το ισχύον νομικό πλαίσιο που περιέγραψε ο Μ. Βορίδης για τον εξοβελισμό των εργαζομένων. Υπενθυμίζεται πάντως ότι, πρόσφατα, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην υπουργός Αντώνης Μανιτάκης τόνισε πως η Πολιτεία «μπορεί να προβλέψει ακόμη και αναστολή εργασίας, χωρίς πληρωμή, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και για ορισμένους λόγους», αποσαφηνίζοντας ότι «δεν μπορεί η αναστολή να ισοδυναμεί με απόλυση, με διακοπή της θέσης εργασίας».

Νομική κάλυψη στους εργοδότες

Σύμφωνα με πληροφορίες, με τη ρύθμιση θα δίνεται νομική κάλυψη στους εργοδότες να ζητούν από τους εργαζόμενους το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους και, αν είναι ανεμβολίαστοι, να επιλέγουν να μην τους προσλάβουν, χωρίς να κινδυνεύουν από προσφυγές για διακρίσεις.

Όσον αφορά το προσωπικό που ήδη απασχολούν, ιδιαίτερα σε χώρους υγειονομικού συμφέροντος που οι ιδιοκτήτες θα επιλέξουν να τους μετατρέψουν σε Covid free, εκ των πραγμάτων θα είναι αδύνατον να κρατήσουν τις θέσεις τους οι ανεμβολίαστοι, διότι το εστιατόριο θα υποχρεούται να βάζει τη σήμανση εάν έχει εμβολιασμένο προσωπικό. Σε περίπτωση προσφυγής του απολυμένου εργαζόμενου, την απάντηση θα δίνουν τα δικαστήρια. Ένα ζήτημα το οποίο φαίνεται ότι προβληματίζει ιδιαίτερα το κυβερνητικό επιτελείο είναι αν η άδεια άνευ αποδοχών θα έχει συγκεκριμένη διάρκεια και θα επανεξετάζεται μετά το πέρας κάποιου διαστήματος ή όχι.

Γεωργιάδης: Ας πάνε στα δικαστήρια

Σε αυτό το φόντο, ο Άδωνις Γεωργιάδης επανήλθε στην προσφιλή του συνήθεια να κλείσει το μάτι στους εργοδότες ώστε να προχωρήσουν σε απολύσεις. Αφού ενσωμάτωσε το σκεπτικό Βορίδη και στον ιδιωτικό τομέα λέγοντας ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει τη νομοθεσία ούτε θα θεσπίσει γενικό κανόνα απολύσεων», σημείωσε πως «στην εργατική νομοθεσία, ως ισχύει σήμερα, υπάρχει συγκεκριμένο άρθρο που προβλέπει ότι η επιχείρηση μπορεί να επικαλεστεί σπουδαίο λόγο για απόλυση. Αν η επιχείρηση μπορεί, για παράδειγμα, να βάλει έναν εργαζόμενο σε τηλεργασία, μπορεί να το κάνει. Αν αποφασίσει να τον απολύσει και ο εργαζόμενος αμφισβητήσει το δικαίωμα αυτής της απόλυσης, πάνε στο δικαστήριο και αυτό κρίνει αν είναι νόμιμη η απόλυση»...

Τοπικά lockdown για ανεμβολίαστους

Tοπικά lockdown μόνο για ανεμβολίαστους προαναγγέλλει η κυβέρνηση: "Σε περίπτωση τοπικού lockdown, οι περιορισμοί θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους" είπε ο Άδ, Γεωργιάδης. "Όπου χρειαστεί -και το απευχόμαστε-, θα υπάρξουν σημειακές παρεμβάσεις. Η πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι οριζόντιο lockdown και δεν θα πάει σε οριζόντιο lockdown, από τη στιγμή που υπάρχει ασπίδα εμβολίου, την οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε" ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αρ. Πελώνη, που, κατά τα άλλα, αρκέστηκε σε ένα "κρίμα" για τις διαδηλώσεις των αρνητών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL