Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
22.8°C25.9°C
4 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
21.0°C23.9°C
3 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.1°C
5 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.5°C23.8°C
5 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
22.9°C23.9°C
4 BF 22%
Κορωνοϊός / Η κυβέρνηση δε βλέπει σκάνδαλο στο τρόπο καταγραφής κρουσμάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Η κυβέρνηση δε βλέπει σκάνδαλο στο τρόπο καταγραφής κρουσμάτων

Βασίλης Κικίλιας, Νίκος Χαρδαλιάς, Σωτήρης Τσιόδρας και Παναγιώτης Αρκουμανέας
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Η καταγραφή των κρουσμάτων σε «διπλά βιβλία» βρέθηκε μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όπου έδωσαν εξηγήσεις ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο Βασίλης Κικίλιας κατά την παρέμβασή του δεν είδε σκάνδαλο στον τρόπο καταγραφής κρουσμάτων, αλλά αντίθετα παρουσίασε ένα δήθεν υγειονομικό success story.

«Δεν υπάρχουν δύο συστήματα καταγραφής, καταλήγουν σε ένα μητρώο της ΗΔΙΚΑ» ισχυρίστηκε και έκανε λόγο για τεράστια παρανόηση.

«Ανοίξαμε την κοινωνία, την οικονομία, τον τουρισμό για ένα χρονικό διάστημα. Το δεύτερο κύμα άρχισε να εκδηλώνεται στο τρίτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, το λέω αυτό για να μην υπάρχει θολή εικόνα ημερομηνιών. Το μοναδικό μετρό που έχει αποδεχθεί επαρκές είναι η καραντίνα και όλες οι χώρες αναζητούν τη χρυσή τομή» σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Παράλληλα, ο Βασίλης Κικίλιας για άλλη μία φορά δεν ανέλαβε ευθύνες για την εγκληματική ολιγωρία στη Θεσσαλονίκη που οδήγησε στα γνωστά, τραγικά αποτελέσματα, αλλά αντιθέτως επανέλαβε το κυβερνητικό αφήγημα ότι η χώρα μας τα έχει καταφέρει πολύ καλύτερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σημειώνεται ότι το αίτημα για ακρόαση στην κοινοβουλευτική επιτροπή έγινε στις 1/12 από τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, μετά τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις –οι οποίες μεταξύ άλλων είχαν ως αποτέλεσμα την παραίτηση της διευθύντριας σύνταξης της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» Δήμητρας Κρουστάλλη, μετά την «ασφυκτική πίεση από το Μέγαρο Μαξίμου».

Οι εφημερίδες «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» είχαν αποκαλύψει το διπλό σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, τη λειτουργία του οποίου παραδέχτηκε η κυβέρνηση χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα ως «υποσύστημα».

Κατρούγκαλος: Προστασία δεν χρειάζεται μόνο η υγεία, αλλά και η αλήθεια

Πέντε ερωτήματα προς τον Σωτήρη Τσιόδρα κατέθεσε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Κατρούγκαλος. Όπως σημείωσε, «εχουμε ασκήσει δριμεία και διαρκή κριτική στην Κυβέρνηση για τους χειρισμούς της: για ανακολουθίες, αντιφατικές αποφάσεις, για μη λήψη αναγκαίων μέτρων όπως για το συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για τα μη μαζικά τεστ, ιδίως στους χώρους εργασίας τη μη ενίσχυση του ΕΣΥ.

Σήμερα όμως θα απευθύνω ερωτήσεις στον καθηγητή κ. Τσιόδρα, γιατί τους Υπουργούς μπορούμε να τους ρωτήσουμε και στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Μόνο μια ερώτηση υπόψη των Υπουργών, σχετική με fake news».

Ο Γ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι «πρόσφατα ο κ. Σκέρτσος, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, ο άνθρωπος δηλαδή που μιλά για λογαριασμό του κ. Μητσοτάκη, έλεγε ότι η Ελλάδα είναι "5η στην κούρσα των εμβολιασμών". Όταν έκανε αυτή τη δήλωση, 31 Ιανουαρίου, ήμασταν 16οι στην ΕΕ, κάτω από τον ευρωπαϊκό Μέσο Όρο. Σήμερα εξακολουθούμε να είμαστε χειρότερα από τον ευρωπαϊκό ΜΟ: το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι 2,79% στο σύνολο του πληθυσμού στην Ελλάδα με ευρωπαϊκό ΜΟ στο 3%. Γιατί χρειαζόταν αυτό το fake news; Υπηρετείται έτσι η αλήθεια;

Θέλω τη γνώμη του σεβαστού σε μένα κ. Τσίοδρα ως προς το ζήτημα της σχέσης πολιτικής ευθύνης της κυβέρνησης και γνώμης της Επιτροπής Ειδικών. Γιατί είναι υπαρκτό το ζήτημα το αν η κυβέρνηση λέει αλήθεια όταν λέει ότι στηρίζει τις αποφάσεις της στις προτάσεις των ειδικών ή, αντιθέτως, αν είχε δίκιο το μέλος της Επιτροπής που παραιτήθηκε λέγοντας ότι δε συμμετέχω πια στην επιτροπή γιατί η κυβέρνηση μας φορτώνει τις ευθύνες της».

Σε αυτό το πλαίσιο απηύθυνε πέντε ερωτήσεις προς τον Σωτήρη Τσιόδρα:

  • Πρώτον, ακούσαμε ότι σε πολλές κρίσιμες περιπτώσεις λόγου, πχ για τα Θεοφάνια, για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, δεν ζητήθηκε η γνώμη της Επιτροπής. Δεν θα προχωρήσω σε περιπτωσιολογία,   εκτός από μία περίπτωση για ένα πολύ σημαντικό θέμα,  το άνοιγμα του τουρισμού, που φαίνεται να ευθύνεται, με τον τρόπο που έγινε, για το δεύτερο κύμα της πανδημίας: Δυο μέλη της επιτροπής έχουν δηλώσει ότι η πρόταση τους για το άνοιγμα του τουρισμού, μόνον μετά από υποχρεωτικά τεστ, δεν λήφθηκε υπόψη από την κυβέρνηση. Ενόψει των παραπάνω, γιατί δεν δίδονται στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συνεδριάσεων ούτως ώστε να ξέρουμε τι προτείνετε εσείς με την επιστημονική ευθύνη σας και τι κάνει η κυβέρνηση.
  • Δεύτερον, υπάρχουν δυο επιτροπές σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μια θεσμική, η Επιτροπή Υγείας, με συμμετοχή κρατικών αξιωματούχων, η οποία έχει το έργο της γνωμοδότησης όταν λαμβάνονται αποφάσεις, π.χ. η απαγόρευση των συγκεντρώσεων που την καταγγείλαμε ως αντισυνταγματική και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων  που αποτελείται αποκλειστικά από ειδικούς. Εσείς συμμετέχετε και στις δυο. Ήθελα να σας ρωτήσω αν η Επιτροπή Υγείας όταν γνωμοδοτεί προς στην κυβέρνηση,  π.χ. για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων,  λαμβάνει υπόψιν τις απόψεις των εμπειρογνωμόνων όταν γνωμοδοτεί. Ο κ. Μαγιορκίνης είχε δηλώσει ότι δεν ζητήθηκε η γνώμη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων στο Πολυτεχνείο.
  • Τρίτον, έχετε τοποθετηθεί ορισμένες φορές σε θέματα εκτός της ειδικότητας σας. Λόγου χάρη, στις 26 Οκτωβρίου είχατε δηλώσει πως είναι αδύνατον να επενδύσουμε αυτή τη στιγμή σε μεγαλύτερα και περισσότερα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και πως το θέμα του συνωστισμού δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από την πολιτεία. Είναι αυτό ένα θέμα που ανάγεται στη γνώμη των εμπειρογνωμόνων; Δεν παρείχε η θέση αυτή άλλοθι στην κυβέρνηση να εκδυθεί των δικών της ευθυνών; Προφανώς δεν είναι δουλειά ενός καθηγητή Ιατρικής να αυξήσει τα λεωφορεία, αλλά πως προεξοφλήσατε εκ των προτέρων ότι τίποτε δε μπορούσε να γίνει σε αυτόν τον τομέα;
  • Τέταρτον, πιστεύετε ότι έπρεπε να έχουν και στη χώρα μας γίνει μαζικά τεστ όπως σε άλλες χώρες; Η Σλοβακία π.χ. έχει εξετάσει πάνω από το 60% του πληθυσμού της. Δεν θα ήταν αυτό ένα αποτελεσματικό εργαλείο;
  • Πέμπτον, ξέρετε ότι στο Συμβούλιο της Ευρώπης υπερψηφίστηκε τροπολογία που υιοθετεί την πρόταση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος η ΕΕ να πάρει τις πατέντες των εμβολίων, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί, αυτό που και εσείς αποδεχτήκατε και σας τιμά, ότι είναι ένα δημόσιο αγαθό. Και γενικότερα η ΕΕ να πάρει πρωτοβουλίες στον ΠΟΥ γιατί αυτό αφορά όλον τον κόσμο: οι πολυεθνικές των φαρμάκων πουλάνε στις φτωχότερες χώρες πιο ακριβά από ότι σε χώρες εκτός της ΕΕ. Ποια είναι η άποψη σας για την πρόταση αυτή;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL