Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.1°C17.0°C
3 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.4°C13.8°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.4°C14.4°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.5°C14.1°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.5°C
1 BF 75%
Ελληνοτουρκικά / Μικρές και μεγάλες προσδοκίες και η απειλή του Μουτζούρη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελληνοτουρκικά / Μικρές και μεγάλες προσδοκίες και η απειλή του Μουτζούρη

Σημαίες Ελλάδας και Τουρκίας

Λίγες μέρες πριν από την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προχωρά σε μια επιχείρηση γοητείας στις Βρυξέλλες, προσπαθώντας να πείσει την ηγεσία της Ε.Ε. ότι η χώρα του θέλει τον διάλογο -κι ότι, αν κάτι στραβώσει στην πορεία, την ευθύνη θα τη φέρει η ελληνική πλευρά.

Στη δική του επιχείρηση γοητείας προχωρά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εμφανιζόμενος γεμάτος εθνική αυτοπεποίθηση έναντι της Τουρκίας στη συνέντευξή του με το φαντεζί περιοδικό Monocle: “Πάντα προέτρεπα τον Πρόεδρο Ερντογάν να καθίσουμε και να συζητήσουμε την κύρια διαφορά μας, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας. Η ιστορία πάει πολλές δεκαετίες πίσω, αλλά το θέμα μπορεί να επιλυθεί. Αν δεν τα καταφέρουμε, μπορούμε να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο” είπε.

Την ίδια ώρα, πάντως, το υπουργείο Εξωτερικών κατεβάζει τον πήχη των προσδοκιών από τις διερευνητικές, με τον εκπρόσωπο να επισημαίνει ότι είναι “άτυπες, μη δεσμευτικές, εμπιστευτικές συζητήσεις προκειμένου να διερευνηθούν τα σημεία σύγκλισης για ενδεχόμενες μελλοντικές διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου”.

Η αίσθηση που δημιουργείται είναι πως δεν υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία για πολλά σημεία σύγκλισης, αλλά τουλάχιστον για μια πιο μόνιμη αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών. Σ’ αυτή τη φάση, μάλιστα, η ελληνική πλευρά -επισήμως τουλάχιστον, διότι οι διαρροές περί του αντιθέτου γίνονται συνήθως από άλλες πλευρές- δεν επιθυμεί καμία διαμεσολάβηση στις σχέσεις της με την Τουρκία, “μιλάμε απευθείας”, τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Ωστόσο χθες αναμενόταν ένα τηλεφώνημα στο Νίκο Δένδια από τον Χάικο Μάας που είχε επισκεφθεί τη Δευτέρα την  Άγκυρα. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στο πλάι του Τσαβούσογλου, δεν είχε κρύψει την αμέριστη προθυμία του για βελτίωση των ευρωτουρκικών σχέσεων, ενώ θεωρεί αντιπαραγωγικές και τις όποιες κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.

Αυτό σίγουρα το έχει στον νου του ο Δένδιας, που πηγαίνει την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, στα χνάρια της επίσκεψης του Τούρκου ομολόγου του χθες και σήμερα.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών της Ε.Ε. ο Δένδιας θα συναντηθεί με τον επίτροπο για θέματα Διεύρυνσης  Όλιβερ Βαρχέλι -μάλλον για να πει έναν καλό λόγο για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία-, καθώς και με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ, ο οποίος έχει αναλάβει να συμπληρώσει τη λίστα των κυρώσεων και χθες υποδέχθηκε στις Βρυξέλλες τον Τσαβούσογλου.

Ο Μπορέλ υποστήριξε πως “E.E. και Τουρκία έχουν ένα αμοιβαίο στρατηγικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη μιας αμοιβαία ωφέλιμης σχέσης”, θύμισε ότι η περασμένη χρονιά ήταν “περίπλοκη για τις σχέσεις μας” και χαρακτήρισε την επανεκκίνηση των διερευνητικών με την Ελλάδα “σημαντικό βήμα” βελτίωσης της συνολικής ατμόσφαιρας. Ξεκαθάρισε, πάντως, πως οι προθέσεις πρέπει να μεταφραστούν σε πράξεις.

Ο Τσαβούσογλου από την πλευρά του επικαλέστηκε τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου ως μια θετική εξέλιξη για τη δημιουργία μιας πιο θετικής ατμόσφαιρας και παρουσίασε τις προσδοκίες της χώρας του από την Ε.Ε. Κατάργηση βίζας, επέκταση τελωνειακής ένωσης -κι εκείνη την πρόταση για πολυμερή διάσκεψη για την ανατολική Μεσόγειο που αιωρείται.

Το φάουλ

Εάν η ελληνική κυβέρνηση πραγματικά θα ήθελε να καταλήξουν κάπου οι διερευνητικές -κι αν θέλει το ίδιο και η Τουρκία-, τότε θα έπρεπε να φροντίσει να μην δυναμιτίζει την καλή διάθεση της αντιπολίτευσης. Κάθε προσέγγιση έχει το κόστος της - κι όταν πρόκειται γι’ αυτό της προσέγγισης με την Τουρκία, χρειάζονται πολλοί ώμοι για να το σηκώσουν. Γι’ αυτό και πρέπει να υπάρχει έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση στην αντιπολίτευση, ενώ οι εξυπνάδες από κυβερνητικά χείλη είναι τουλάχιστον αντιπαραγωγικές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις προχθές ενημερώθηκε ενδελεχώς ο διπλωματικός σύμβουλος του Τσίπρα από τη διπλωματική σύμβουλο του πρωθυπουργού για τη διαπραγμάτευση Ελλάδας - Τουρκίας - Γερμανίας που διεξήχθη το καλοκαίρι στο Βερολίνο, για τη θετική έκβαση που είχε πάρει στην πρώτη φάση της και την αρνητική της κατάληξη. Χωρίς ενημέρωση, όμως, πώς διεκδικεί η κυβέρνηση στήριξη στα ελληνοτουρκικά;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL