Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.3°C19.6°C
2 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.8°C17.6°C
1 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C19.4°C
3 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.8°C17.1°C
1 BF 88%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
0 BF 94%
Κυριάκος Μητσοτάκης / Παραδέχεται ότι «μπορεί να μην προκύπτει κάτι που βγάζει νόημα» από την πολιτική του
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυριάκος Μητσοτάκης / Παραδέχεται ότι «μπορεί να μην προκύπτει κάτι που βγάζει νόημα» από την πολιτική του

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ MONOCLE ΣΥΝΘΕΣΗ
Monocle

Μία συνέντευξη με πολλά παράδοξα τόσο στο περιεχόμενο όσο και στον τρόπο με τον οποίο πλαισιώθηκε οπτικά και δημοσιεύεται, έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διεθνώς γνωστό Monocle, που έχει χαρακτηριστεί στο παρελθόν «συνδυασμός του Foreign Policy με το Vanity Fair», δηλαδή περίπου μία pop εκδοχή του διεθνούς ρεπορτάζ για μεγαλοστελέχη κρατικών μηχανισμών και επιχειρήσεων. Και οι φωτογραφίες που το συνοδεύουν είναι όντως «κάπως», με εσκεμμένα έντονο φλας που προκαλεί σκιές, αλλά και επιλογές θεμάτων που εκτός του ίδιου του πρωθυπουργού περιλαμβάνουν ένα πιάνο με ουρά και σετ επίπλου και πολυθρόνων κάτω από καθρέφτη, σαν να πρόκειται για αγγελία ακριβού επιπλωμένου ακινήτου. Το γεγονός ότι πρόκειται για το Μαξίμου και την θητεία του Κ. Μητσοτάκη σε αυτό, μάλλον οδηγεί σε συνειρμούς για το πόσο ακριβά το πληρώνουμε...

Ως προς το κείμενο, που αναπαρήχθη εκτενώς και σε ελληνικά ΜΜΕ (με πολλά να αποφεύγουν τις πρωτότυπες φωτογραφίες), στις απαντήσεις του ο Κ. Μητσοτάκης αρχικά επανέλαβε τα κλισέ ολόκληρης της συντηρητικής Ευρώπης για την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015 με αναφορές σε «ριζοσπαστική αριστερά» με «λαϊκίστικη πλατφόρμα» ξεχνώντας να αναφέρει ότι τρία χρόνια μετά όλοι οι στόχοι που απαιτούσαν οι δανειστές της χώρας εκπληρώθηκαν, η Ελλάδα απελευθερώθηκε από τα μνημόνια και η κυβέρνηση ένα χρόνο μετά παρέδωσε και ένα απόθεμα δεκάδων δισεκατομμυρίων στον ίδιο για να μην έχει... δικαιολογίες επιβολής μνημονιακών πολιτικών. Μάλιστα, την ίδια έλλειψη μνήμης επέδειξε και σε άλλα σημεία στη συνέχεια. 

Αφενός, με τις αναφορές σε «καθεστώς διαχείρισης κρίσεων» για το προσφυγικό κύμα στον Έβρο στις αρχές του 2020 από τις «δεκάδες χιλιάδες» πρόσφυγες που έσπρωξε η Τουρκία στα σύνορα, όταν την διετία 2015-2016, σε ελληνικό έδαφος έφτασαν πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι από την Τουρκία.

Ακόμη περισσότερο, με την δικαιολογία ότι απέναντι στην πανδημία, η Ελλάδα ήταν «μια χώρα που είχε εξέλθει από μια δεκαετία οικονομικών κακουχιών, με ένα σύστημα υγείας που είχε υποστεί μεγάλη πίεση», χωρίς να αναφέρει ότι τόσο ο ίδιος προσωπικά ως υπουργός όσο και το κόμμα του και στελέχη της νυν και προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ είχαν ενεργά αποδυναμώσει το Δημόσιο και την Υγεία, απογυμνώνοντας την από ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές, για την αποκατάσταση των οποίων έκαναν ελάχιστα στους 10 μήνες υγειονομικής κρίσης.

Ο πρωθυπουργός επιβεβαιώνει επίσης απερίφραστα την βασική ηθική θέση του ίδιου και της κυβέρνησής του απέναντι στην πανδημία και εν γένει τα προβλήματα των απλών πολιτών. «Η πανδημία μας προσέφερε ένα επιπρόσθετο εργαλείο που δεν είχαμε στη διάθεσή μας: Χρήματα. Στην Ελλάδα αναλογούν 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ. Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει στην προώθηση έργων με στόχο το μετασχηματισμό της χώρας», παραδέχεται ο Κ. Μητσοτάκης. Ενώ δηλαδή τα χρήματα αυτά αφορούν την θωράκιση του συστήματος Υγείας, την ενίσχυση των πολιτικών ελάφρυνσης βαρών για πολίτες και επιχειρήσεις, η κυβέρνηση δεν έχει πρόβλημα να μην ενισχύσει την Υγεία, να μην ελαφρύνει όσους υπέφεραν περισσότερο, αλλά να εκμεταλλευτεί τα χρήματα αυτά για άλλους σκοπούς

Άλλωστε, επίσης κατά τον Κ. Μητσοτάκη, το μέλλον της εργασίας στην Ελλάδα θα είναι... τουριστικό. «Η Ελλάδα είναι μία πανέμορφη χώρα και ο κορονοϊός κατέδειξε ότι κάποιος μπορεί να εργαστεί από οπουδήποτε», όπως είπε, χωρίς να διευκρινίζει πού ακριβώς θα βρίσκεται ο εργοδότης όταν αυτό επεκτείνεται στους Έλληνες εργαζόμενους. Αλλά το θέμα, κατά τον ίδιο, είναι η εικόνα, η εμφάνιση, η βιτρίνα. Και ασχέτως τι συμβαίνει πίσω από αυτήν, η Ελλάδα θα περάσει «διαδικασία ανάπτυξης μιας πολύ φιλόδοξης στρατηγικής rebranding για τη χώρα».

Με έναν παράδοξο τρόπο, πάντως, ο πρωθυπουργός φαίνεται να καταλαβαίνει και ο ίδιος αυτό που προβληματίζει όλους τους πολίτες. «Η προσπάθεια αυτή μοιάζει με ένα παζλ: Ξεκινάς βάζοντας κάτω όλα τα κομμάτια, στην αρχή μπορεί να μην προκύπτει κάτι που βγάζει νόημα, αλλά ξαφνικά συνειδητοποιείς ποια είναι η βαθύτερη ουσία. Έτσι νιώθω γι’ αυτό το σημαντικό εγχείρημα», λέει ο Κ. Μητσοτάκης, σε μία αναφορά με μάλλον μεταφυσικά στοιχεία.

Το πώς μπορούν να συνδεθούν στο ίδιο παζλ κομμάτια που περιλαμβάνουν το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης και την απομόνωση προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, οι δηλώσεις περί αναμόρφωσης της χώρας με την παρουσία ακροδεξιών στην κυβέρνηση, η συνεχής πρόσληψη αστυνομικών αντί δασκάλων και καθηγητών, γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, είναι αυτό που οδηγεί στο συμπέρασμα που ο ίδιος διατύπωσε: «μπορεί να μην προκύπτει κάτι που βγάζει νόημα»... 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL