Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.4°C25.2°C
4 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.6°C22.3°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
18.2°C21.0°C
4 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.5°C22.8°C
4 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.8°C22.9°C
3 BF 35%
Lockdown / Γαλάζια αλληλομαχαιρώματα για την απώλεια ελέγχου της πανδημίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Lockdown / Γαλάζια αλληλομαχαιρώματα για την απώλεια ελέγχου της πανδημίας

ΑΔΩΝΙΣ

Παρτίδα πινγκ-πονγκ ανταλλαγής ευθυνών έχει στηθεί στο γαλάζιο στρατόπεδο για τον εκτροχιασμό της πανδημίας ενόψει των νέων ανακοινώσεων για παράταση του lockdown. Τα αυτοδιοικητικά στελέχη της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη πέρασαν στην αντεπίθεση και διαψεύδουν τις πρωθυπουργικές αιχμές ότι «δεν ήταν πολλές οι φωνές στη Θεσσαλονίκη που ζητούσαν lockdown στην πόλη νωρίτερα». Επιπλέον, μέλη της επιστημονικής κοινότητας επιμένουν να θέτουν το ζήτημα της αδιαφάνειας στα επιδημιολογικά στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ ακυρώνοντας το αφήγημα του κυβερνητικού εκπροσώπου, που αποδίδει στην «απελπισμένη αντιπολίτευση» τον σάλο που έχει ξεσπάσει με τις παράλληλες πλατφόρμες καταγραφής κρουσμάτων.

Αντιδράσεις γαλάζιων αυτοδιοικητικών

Η επικοινωνιακή προσπάθεια του Μαξίμου να μείνει στο απυρόβλητο ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις ολιγωρίες που οδήγησαν στην απώλεια του υγειονομικού ελέγχου στη Θεσσαλονίκη προκαλεί τις διαδοχικές αντιδράσεις των τοπικών αρχόντων. «Είναι προφανές ότι τα μέτρα έπρεπε να ληφθούν νωρίτερα» τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας διευκρινίζοντας ότι «ως Περιφέρειες δεν μπορούμε να επιβάλουμε lockdown. Μπορούμε να πούμε τη γνώμη μας και την είπαμε. Ζητήσαμε μέτρα».

Τη γαλάζια σκυτάλη των διαψεύσεων του πρωθυπουργού παρέλαβε o πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. Αποκάλυψε ότι «στην κρίσιμη σύσκεψη της 22ας Οκτωβρίου ομόφωνα οι αυτοδιοικητικοί πρώτου και δεύτερου βαθμού είχαν εισηγηθεί την υλοποίηση του lockdown, των περιοριστικών μέτρων που σήμερα ισχύουν, από τότε, γιατί είχαν επισημάνει τους κινδύνους για την πόλη. Επίσης την απαγόρευση μετακίνησης πολιτών το τριήμερο αλλά ακόμη, μετά από εισήγηση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας που υιοθετήθηκε, και την ακύρωση των εκδηλώσεων για την 28η Οκτωβρίου, ακόμη και τη μη έλευση στην πόλη της Προέδρου της Δημοκρατίας». Κατέληξε δε, με το βλέμμα στο Μαξίμου, ότι «λυπάμαι να το πω, δεν εισακουστήκαμε».

Σε ανάλογες διαβεβαιώσεις για τη σύσκεψη της 22ας Οκτωβρίου προχώρησε και ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου. Έδωσε δε στη δημοσιότητα και επιστολή που αναγράφει ότι και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας είχε ζητήσει την αυστηροποίηση των μέτρων. Υπενθυμίζει μάλιστα ότι «το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (στη σύσκεψη συμμετείχε ο πρύτανής του Ν. Παπαϊωάννου) με την επιδημιολογική του έρευνα επισήμανε τη μεγάλη αύξηση (500%) του ιικού φορτίου στα λύματα» αναδεικνύοντας, υπ' αυτό το πρίσμα, το συμπέρασμα ότι «έπρεπε λοιπόν τα μέτρα να ληφθούν από την κυβέρνηση 7-10 ημέρες νωρίτερα».

«Ένας - ένας οι γαλάζιοι αυτοδιοικητικοί της Θεσσαλονίκης διαχωρίζουν τη θέση τους από την κυβέρνηση. Λίγες μέρες μετά τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι 'δεν υπήρξαν αρκετές φωνές που να ζητούσαν lockdown νωρίτερα', έρχεται η πανηγυρική διάψευση των ισχυρισμών του» τόνισε, σε αυτό το φόντο, ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης. «Τα διαγγέλματα και τα επικοινωνιακά τρικ δεν αδειάζουν τα κρεβάτια των ΜΕΘ, ούτε προστατεύουν τη δημόσια υγεία. Ήρθε ο καιρός για τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει τις ευθύνες των χειρισμών του, ως πρωθυπουργός της χώρας» κατέληξε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Μετακύλιση ευθυνών

Να μετακυλίσει στην επιστημονική κοινότητα τις ευθύνες για την αργοπορία στη λήψη περιοριστικών μέτρων επιχείρησε ο Άδωνις Γεωργιάδης λέγοντας ότι «δεν υπήρχαν τέτοιες εισηγήσεις από τους ειδικούς». Υπενθυμίζεται ότι, λίγες ημέρες πριν αναγκαστεί η κυβέρνηση να βάλει «λουκέτο» στη Θεσσαλονίκη, το μέλος της Επιτροπής των Ειδικών Ν. Βατόπουλος είχε υπογραμμίσει ότι «η επιτροπή προτείνει πιο αυστηρά πράγματα από αυτά που υιοθετούνται».

Την ίδια περίοδο, οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη και Γιώργος Κύρτσος είχαν επικρίνει την κυβέρνηση -μέσω Τwitter- για την καθυστέρηση στη λήψη περιοριστικών μέτρων στην πόλη. Η κυρία Σπυράκη υπογράμμιζε δε ότι «επιστήμονες από τη Θεσσαλονίκη είχαν έγκαιρα γνωστοποιήσει, με επιστημονικά ευρήματα, τον κίνδυνο. Τώρα τρέχουμε!», ωστόσο λίγο αργότερα αναγκάστηκε να «κατεβάσει» την ανάρτησή της έπειτα από σχετικό σήμα του Μαξίμου...

Όταν μάλιστα ζητήθηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης να σχολιάσει τις δηλώσεις των γαλάζιων παραγόντων της πόλης, επιχείρησε να εξέλθει από το κάδρο της κριτικής προς την κυβέρνηση με τη φράση “σε εμένα κανένας δεν έκανε καμία τέτοια πρόταση (σ.σ.: για lockdown)». Ήδη άλλωστε η παραδοχή «πέσαμε έξω», που εγκαινίασε ο Άδωνις Γεωργιάδης, βρίσκει κι άλλους μιμητές εντός της Ν.Δ., καθώς ο βουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος αναγνώρισε πως «είναι προφανές ότι κακώς ανοίξαμε» το καλοκαίρι καθώς «έχουμε 100 νεκρούς την ημέρα», χωρίς -μέχρι χθες το βράδυ- να επιχειρήσει να ανασκευάσει...

Αντίδραση Κεραμέως

Ενδοκυβερνητικούς τριγμούς προκαλεί και η παράταση του γενικού απαγορευτικού στη χώρα που αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές της ΑΥΓΗΣ, η Νίκη Κεραμέως τάσσεται υπέρ της επιστροφής στα θρανία των μαθητών του Δημοτικού πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και δεν κρύβει τη δυσφορία της για τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων που κινούνται προς την κατεύθυνση του ανοίγματος των σχολείων μετά τα Φώτα. Η αντίδραση της υπουργού Παιδείας έχει μεταφερθεί και στο Μαξίμου. Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «είναι υπό εξέταση η σειρά με την οποία θα ανοίξουν σχολεία, λιανεμπόριο και εστίαση», ενώ άνοιξε παράθυρο επαναλειτουργίας των κομμωτηρίων.

Στατιστικές ανωμαλίες

«Δεν υπάρχει διαφάνεια στα δεδομένα» τόνισε χθες η Αθηνά Λινού για την καταγραφή των κρουσμάτων. Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας εξήγησε ότι "δεν δίνονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες”, όπως «μια περιγραφή των τεστ ανά περιοχή, ανά ηλικία» ή «τόσα κρούσματα θετικά από τα πόσα συνολικά, ώστε να γνωρίζουν οι επιστήμονες και αναλόγως να ανοίγουν και κλείνουν περιοχές». Ανέφερε επίσης ότι «τεστ γίνονται λίγα και δεν συνταγογραφούνται».

Παράλληλα, «στατιστική ανωμαλία» χαρακτήρισε το γεγονός ότι «τη Δευτέρα έγιναν 7.000 τεστ, ενώ την Τρίτη 30.000» ο καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης. «Αυτά τα στοιχεία τα οποία έρχονται δεν είναι επαρκή ώστε να γίνει μια εκτίμηση» συμπλήρωσε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL