Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C23.0°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.5°C22.6°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
4 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
0 BF 30%
Βουλή / Ολομέτωπη επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βουλή / Ολομέτωπη επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ

ΒΟΥΛΗ ΕΔΡΑΝΑ
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Εν μέσω κυβερνητικής ολιγωρίας στη διαχείριση των καταστροφών του «Ιανού», και της αντιμετώπιση του κορωνοϊού, συζητήθηκε στη Βουλή, το νομοσχέδιο για την ενίσχυση των πληγέντων και τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το σχέδιο νόμου υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου με τις επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα "Ιανός", καθώς και τα περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Υπέρ επί της αρχής τάχθηκαν η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση δήλωσαν «παρών». Καταψήφισαν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25. Επιμέρους άρθρα με μέτρα ενίσχυσης των πληγέντων υπερψηφίστηκαν και από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΜέΡΑ25 και την Ελληνική Λύση.

Το άρθρο του νομοσχεδίου που προβλέπει τη δυνατότητα ανάθεσης, με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, υπηρεσιών επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών για την αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού (βλέπε λίστα Πέτσα νούμερο 2), καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Επίσης το άρθρο του νομοσχεδίου που προβλέπει την αύξηση των πιστώσεων για να καλυφθούν ανάγκες στη δημόσια εκπαίδευση, υπερψήφισε όλη η αντιπολίτευση, με εξαίρεση το ΜέΡΑ 25 που δήλωσε «όχι».

Μιλώντας στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευ.Τσακαλώτος υπογράμμισε την ανικανότητα της κυβέρνησης να βγάλει τη χώρα από την τριπλή κρίση, (χρηματοπιστωτική, υγειονομική και κλιματική) και κάλσε την κυβέρνηση να «αναλάβει επιτέλους την ευθύνες» της «αντί να κατηγορείτε τον ΣΥΡΙΖΑ, τη νεολαία, τους μετανάστες και οποιοδήποτε άλλο από εσάς;»

Ευ.Τσακαλώτος: Δεν καταλαβαίνετε το μοντέλο ανάπτυξης και δε θα βγάλετε τη χώρα από την τριπλή κρίση

«Ο κ. Σκυλακάκης μας ενημέρωση γιατί το παρόν νομοσχέδιο έρχεται να ψηφιστεί με αυτή τη μορφή: γιατί θεωρεί ότι βρισκόμαστε απέναντι σε εξωγενείς κρίσεις. Δυστυχώς δεν έχετε καταλάβει τίποτα.

https://www.youtube.com/watch?v=Ua0jIuraNyU&feature=youtu.be

Δεν έχετε καταλάβει για τις ενδογένειες του συστήματος που δημιουργούν τις κρίσεις.

Για την χρηματοπιστωτική κρίση, για την αύξηση του χρέους όλων των ειδών γιατί με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές δανειζόμαστε από το μέλλον.

Για την υγειονομική κρίση, για το ότι περιμένουμε και άλλες κρίσεις εκτός από τον COVID, που έχουν να κάνουν με το μοντέλο παραγωγής, με τις συγκεκριμένες διατροφικές αλυσίδες. Με τον τρόπο που έγινε η παραγωγική ανασυγκρότηση με την παγκοσμιοποίηση, η ανθρωπότητα είναι πιο ευάλωτη σε πανδημίες.

Αλήθεια τι έχει να πει ο κ. Πισσαρίδης για το παραγωγικό μοντέλο, για το πώς τι και γιατί παράγουμε.

Για την κλιματική κρίση, τι συνέβη στην Καρδίτσα; Είναι η κλιματική κρίση εξωγενής; Το μέγεθος της καταστροφής δεν έχει να κάνει με το παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης, με τις υποδομές; Τι έχει να πει ο κ. Πισσαρίδης γι’ αυτά; Γιατί όλα αυτά είναι αποτέλεσμα ενός μοντέλου ανάπτυξης που δεν έχει στο κέντρο του το περιβάλλον, αλλά αντίθετα στο πως θα αίρουμε τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς, ώστε να προσελκύσουμε επενδύσεις.

Αυτή η κυβέρνηση σύμφωνα με το αφήγημά σας υποτίθεται ότι είναι κυβέρνηση των επενδύσεων, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν καταλαβαίνει από αυτά.

Αφήστε με όμως να σας πω πως αντιλαμβάνομαι εγώ τον όρο επένδυση. Επένδυση είναι ένα κόστος που υφίστασαι τώρα προκειμένου να αποκομίσεις οφέλη στο μέλλον ή να περιορίσεις τις ζημιές στο μέλλον. Σύμφωνα λοιπόν με τον δικό μου ορισμό, επένδυση είναι η αύξηση των ΜΕΘ, η μείωση των μαθητών ανά τάξη, η προστασία της εργασίας και του επιχειρηματικού κόσμου.

Έτσι είναι οι επενδύσεις, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Για το δημόσιο τομέα όμως εσείς δε θέλετε να ακούσετε.

Αντί αυτού εισάγετε τα άρθρα 11 και 8 στο παρόν νομοσχέδιο. Με το πρώτο δίνετε μεγάλη ευελιξία τώρα για διαφημιστικές δαπάνες, ενώ θα μπορούσατε να είχατε επενδύσει στην πρωτοβάθμια υγεία, να είναι κοντά στον πολίτη και να τον ενημερώσει σωστά. Ας μη γελιόμαστε, πρόκειται για ένα ακόμα δωράκι στους δικούς σας φίλους, με απευθείας αναθέσεις ενώ θα μπορούσε να είχε σχεδιαστεί από το καλοκαίρι.

Με το άρθρο 8 όπου προβλέπεται υπεραπόσβεση των διαφημιστικών δαπανών, δίνετε κίνητρο σε επιχειρήσεις με μεγάλη κερδοφορία να επενδύσουν σε διαφημιστικές δαπάνες αντί να προσλάβουν περισσότερους εργαζόμενους, έτσι καταλαβαίνετε τα βασικά επενδυτικά κίνητρα;

Με τον κ. Σκυλακάκη είχαμε πριν λίγες μέρες στη Βουλή μια… ευθεία και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων.

Μας ανέφερε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε 560 ΜΕΘ. Θέλω να τον ρωτήσω λοιπόν, παρέλαβε ή δεν παρέλαβε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση της ΝΔ 430 ΜΕΘ ναι ή όχι; Πόσες νέες ΜΕΘ έφτιαξε από τη μέρα που ξέσπασε η πανδημία;

Μας αναφέρατε τα στοιχεία για τις δαπάνες υγείας 2014-2018 και προσθέσατε δημόσιες και ιδιωτικές δαπάνες. Δεν έχετε αμφισβητήσει ποτέ  ότι εμείς αυξήσαμε τις δημόσιες δαπάνες για να φτάσουμε κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Εσείς όμως έχετε άλλη παράδοση, δεν θα ξεχάσουμε τον κ. Γεωργιάδη να λέει ότι δεν θέλει να του πάρει τη δόξα ο Τόμσεν για απολύσεις στην υγεία.

Και συνεχίζετε να ρίχνετε την ευθύνη στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από τις αρχές του 2015. Είναι ντροπή πραγματικά, να τα λέτε αυτά εσείς που παραδώσατε τη χώρα χρεοκοπημένη με άδεια ταμεία, χωρίς ρύθμιση του χρέους, με δεσμεύσεις για πλεονάσματα 4.5%.

Πότε θα αναλάβετε επιτέλους την ευθύνες σας αντί να κατηγορείτε τον ΣΥΡΙΖΑ, τη νεολαία, τους μετανάστες τον οποιοδήποτε άλλο από εσάς;
Δεν καταλαβαίνετε τίποτα από το μοντέλο ανάπτυξης των τελευταίων ετών και για αυτό δεν μπορείτε και δεν θα μπορέσετε να βγάλετε τη χώρα από την τριπλή κρίση. Για αυτό χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση».

Έ. Αχτσιόγλου: Η βιτρίνα της κυβέρνησης έχει σπάσει - Η κοινωνία κινείται ήδη

«Η κυβέρνηση χάνει, αν δεν έχει ήδη χάσει, τον έλεγχο της κατάστασης που διαμορφώνεται από την πανδημία», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου στην ομιλία της στη Βουλή.

https://www.youtube.com/watch?v=48YpMafZX2w&feature=youtu.be

Η ίδια πρόσθεσε ότι «η κοινωνία έδωσε χρόνο στην κυβέρνηση για να κάνει τρεις δουλειές, να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας, να εγγυηθεί το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και να ενισχύσει τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Όμως, η ΝΔ έχει αποτύχει και στις τρεις», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «το δημόσιο σύστημα υγείας λειτουργεί με λιγότερο μόνιμο προσωπικό απ’ ό,τι πέρυσι. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ψέματα περί 1.000 ΜΕΘ και διπλασιασμού τους. Λίγη ώρα μετά το ψέμα βγήκε η Υπουργική Απόφαση για διπλάσια αποζημίωση στις ιδιωτικές κλινικές ώστε να διαθέσουν κλίνες ΜΕΘ. Και δεν πρόκειται για κανενός είδους επιστράτευση, αφού προβλέπεται η συναίνεση στην υποδοχή του περιστατικού από την ιδιωτική κλινική».

Τα σχολεία, υπογράμμισε, «άνοιξαν με λιγότερους εκπαιδευτικούς και περισσότερους μαθητές ανά αίθουσα. Με 25.000 κενά και τους μισούς αναπληρωτές απ’ ό,τι πέρυσι, με μπαλώματα τρίμηνων συμβάσεων, με το 75% των μαθητών να συνωστίζονται σε τάξεις άνω των 17 ατόμων, σε τμήματα που φτάνουν στους 28 μαθητές ιδίως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη».

Στα μέσα μαζικής μεταφοράς, επισήμανε, «παρακολουθούμε εικόνες ακραίου συνωστισμού, φαινόμενα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, και ο  κ. Μητσοτάκης διαρρέει τη δυσαρέσκειά του προς τον κ. Καραμανλή ως σχολιαστής ειδήσεων».

Στην οικονομία, σημείωσε, «ζητήσαμε ένα γενναίο εμπροσθοβαρές πακέτο στήριξης των εργαζομένων, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, του εισοδήματος των νοικοκυριών», αντί αυτού «η κυβέρνηση δαπάνησε μόλις 4,6 δισ. στην πραγματική οικονομία και είμαστε η προτελευταία χώρα στην ευρωζώνη».

Αυτά, «δεν τα κάνει από ανεπάρκεια, αλλά από άποψη. Η ΝΔ έχει άποψη για την αγορά εργασίας. Έχει άποψη για τις μικρές επιχειρήσεις», τόνισε η κ. Αχτσιόγλου, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση θεωρεί τις ρυθμίσεις προστασίας των εργαζομένων εμπόδια που πρέπει να αρθούν, τη βελτίωση των μισθών προβληματική για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ζόμπι και βαρίδια για την οικονομία. Ήδη 200.000 θέσεις εργασίας έχουν χαθεί και η ανεργία έχει αυξηθεί κατά 4 μονάδες σε τρεις μήνες, ενώ 1 στις 3 μικρομεσαίες επιχειρήσεις φοβάται ότι θα κλείσει επόμενο διάστημα».

Τέλος, υπογράμμισε ότι «απέναντι σε αυτή την κατάσταση το μόνο που ακούμε από τον κ. Μητσοτάκη είναι η ατομική ευθύνη των πολιτών, η οποία μάλιστα είναι τόσο πιο μεγάλη όσο πιο αδύναμος είναι ο φορέας της, ο μαθητής, ο πρόσφυγας. Έτσι η κυβέρνηση δεν θα ελέγξει την κατάσταση, ούτε με τη νέα λίστα Πέτσα θα μπορέσει να την ελέγξει. Η βιτρίνα έχει σπάσει, η κοινωνία κινείται ήδη».

Ν. Παππάς: «Αφήνουμε την καταστροφή να συμβεί και μετά βλέπουμε» η λογική της ΝΔ

«Ιστορική» χαρακτήρισε την αναφορά της κυβέρνησης στη Συμφωνία των Πρεσπών ως «ιστορικής συμφωνίας», ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Παππάς, μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχεδίου για τη στήριξη των πληγέντων από τον «Ιανό» και για τα μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.

https://www.facebook.com/nikospappas66/videos/696712327631824/?__tn__=%2CO-R

Καυτηριάζοντας, ωστόσο, τη διόρθωση που ήρθε λίγες ώρες μετά, απέδωσε αυτή την αλλαγή σε «βέτο» που τέθηκε εντός της Ν.Δ. για την απάλειψη της αναφοράς. «Ήταν το μόνο βέτο που είδαμε. Το βέτο που έλεγε ο κ. Μητσοτάκης ότι θα θέσει για την είσοδο της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ δεν τέθηκε πότε», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, σχολιάζοντας τις προβλέψεις του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για το ύψος της ύφεσης στο γ’ τρίμηνο του 2020, η οποία αναμένεται υψηλότερη αυτής του β’ τριμήνου του έτους, υπογράμμισε ότι «αυτή η ύφεση είναι αποκλειστικά δική σας, καθώς σε αυτό το τρίμηνο δεν υπήρξε lockdown. Αυτό που υπήρξε ήταν οι δικές σας λανθασμένες επιλογές. Δεν κάνατε καμία προετοιμασία κατά τη διάρκεια του lockdown, δεν ενισχύσατε τον εγχώριο τουρισμό και ανοίξατε χωρίς αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και τεστ τον τουρισμό».

Για να συμπληρώσει ότι για την εξάπλωση του κορωνοϊού δεν φταίνε ούτε τα παιδιά στα σχολεία ούτε οι καταλήψεις τους, που έχουν καταγγελθεί ως εστίες εξάπλωσης. «Όσο μας ζητάτε να καταδικάσουμε τα παιδιά μας, εμείς θα στεκόμαστε δίπλα τους», τόνισε. Ενώ για τα φαινόμενα συνωστισμού στα λεωφορεία κατηγόρησε ως υπεύθυνη την κυβέρνηση, καθώς, όπως είπε, «ακύρωσε διαγωνισμό του ΣΥΡΙΖΑ για την προμήθεια 750 νέων οχημάτων, ενός διαγωνισμού που προέβλεπε ότι θα καλύπτονταν και το service και τα ανταλλακτικά των λεωφορείων και άρα δεν θα υπήρχε χώρος για έξτρα αναθέσεις κατά τη διάρκεια της 15ετούς σύμβασης».

Αναφερόμενος στις καταστροφές στην Καρδίτσα, περιέγραψε το σκηνικό που και ο ίδιος αντίκρισε το περασμένο Σάββατο ως «απόκοσμο», λέγοντας: «Η πόλη δεν είχε καθόλου ρεύμα και οι πολίτες πάλευαν με τις λάσπες. Ουδείς αξιωματούχος από δήμο και περιφέρεια δεν βρέθηκε δίπλα τους». Προσθέτοντας πως «πρόκειται για δικά σας στελέχη, τα οποία έλεγαν ότι τους πρόλαβε ο Ιανός, ενώ την προηγούμενη ημέρα έδιναν δελτία Τύπου στις εφημερίδες ότι από το πρωί της Πέμπτης, την προηγούμενη της καταστροφής, είχαν κάνει σύσκεψη με τους αρμόδιους και είχαν προετοιμαστεί επαρκώς». Επεσήμανε, ακόμα, ότι «οι πέντε ή οι οκτώ χιλιάδες ευρώ για τους πληγέντες δεν μπορούν να συμβάλουν στη σωτηρία περιουσιών και την επανεκκίνηση της οικονομίας της Καρδίτσας. Η οικονομική ζωή της πόλης έχει καταστραφεί. Εξοπλισμός, εμπορεύματα και στοκ καταστράφηκαν. Όπως και η σοδιά έξω από την πόλη, που θα μπορούσε να δημιουργήσει εισοδήματα για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας».

Σε σχέση με τη νέα λίστα Μητσοτάκη-Πέτσα επέμεινε στη θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για απόσυρση της σχετικής διάταξης, που αφορά την αδιαφανή ενίσχυση των πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικών σταθμών και αποτελεί μία προσβλητική διάταξη τόσο για το κοινοβούλιο όσο και για όσους θα θελήσουν να την αξιοποιήσουν.

Κλείνοντας, σημείωσε ότι η χώρα χρειάζεται την επανεκκίνηση ενός μεγαλόπνοου εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού για τις υποδομές και τις μεταφορές, κατηγορώντας τη Ν.Δ. ότι «πάγωσε» όλα τα έργα τα οποία είχε δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και σύμφωνα με το προεκλογικό πρόγραμμα Μητσοτάκη θα δημιουργούσαν 40 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

«Βρισκόμαστε σε μία στιγμή, κατά την οποία η χώρα, με μια πολιτική και οικονομική στρατηγική, η οποία θα απαντούσε στα προβλήματα, θα μπορούσε να βάλει μπροστά τα έργα εκείνα που θα μας πάνε στην επόμενη γενιά υποδομών, μεταφορών και τεχνολογίας. Και, βεβαίως, να μας αφήσουν ένα αυξημένο απόθεμα παραγωγικότητας, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να εισφέρουν φορολογητέα ύλη στα δημόσια ταμεία. Φαίνεται, όμως, ότι εσείς είστε άλλης σχολής. Περιμένετε να επισυμβεί η πισσαρίδειος καταστροφή και μετά βλέπετε», κατέληξε.

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Ανάγκη άμεσης αποκατάστασης των υποδομών στις πληγείσες περιοχές

Η καταστροφή στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη είναι μεγάλη, τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου μετά το πέρασμα του «Ιανού», «όση και η απελπισία των ανθρώπων εκεί».

Όπως διαπίστωσε η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, που επισκέφθηκε τα νησιά, η καταστροφή έχει να κάνει και με μεγάλες δημόσιες υποδομές (λ.χ. στην Κεφαλονιά, όπου μέρη του νησιού ακόμα δεν έχουν ηλεκτροδότηση και ύδρευση) αλλά και με τις καλλιέργειες, την κτηνοτροφία, την αλιεία.

Η Τομεάρχης Εργασίας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ διαπίστωσε πως αυτό που βιώνει ο κόσμος είναι η απόγνωση για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα έπειτα από ένα δύσκολο καλοκαίρι για τον τουρισμό και εντόπισε πέντε προβλήματα στις ενέργειες της κυβέρνησης:

Πρώτον, το πρόβλημα της πρόληψης, παρόλο που γνωρίζαμε για την επερχόμενη θεομηνία του Ιανού.

Δεύτερον, υπήρξε τεράστια αργοπορία στην εμφάνιση της κυβέρνησης και της Περιφέρειας.

Τρίτον, τα μέτρα είναι ανεπαρκή σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις και τις καθυστερήσεις επίδοσής τους στους πολίτες. Ίσως χρειαστεί η κυβέρνηση να σκεφτεί την πρόταση για προκαταβολή τους.

Τέταρτον, υπάρχει μεγάλη ανάγκη στοχευμένων μέτρων για την τοπική οικονομία (καλλιέργειες, καταστήματα κ.ο.κ.), αλλά και για τις κατοικίες. Χρειάζεται λόγου χάρη και αποζημίωση για την δεύτερη κατοικία που συχνά δεν είναι απλώς εξοχική κατοικία.

Πέμπτον, υφίσταται άμεση ανάγκη άμεσης αποκατάστασης των δικτύων και των υποδομών στις πληγείσες περιοχές

Τέλος, καμία συζήτηση δεν έχει γίνει για το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ που έχει δημιουργηθεί ακριβώς για τις μεγάλες φυσικές καταστροφές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή: «πρέπει να προσφύγει η χώρα μας εκεί και να το αξιοποιήσει», κατέληξε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

Θ. Φωτίου: Ο Ιανός απέδειξε την ανυπαρξία του επιτελικού κράτους

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης εδράζεται, εσκεμμένα σε ένα διπλό λάθος. Πρώτον, αντιμετωπίζει τον Ιανό ως συνήθη θεομηνία, και δεύτερον, θεωρεί ότι η θεομηνία έρχεται σε μία περίοδο κανονικότητας της χώρας.

Ο ίδιος ο Ιανός είναι συνεχιστής μιας πραγματικότητας που ζήσαμε στη Μάνδρα και στο Μάτι, των ιδιαίτερων φαινομένων της κλιματικής αλλαγής. Η κυβέρνηση όμως επιμένει στην ενίσχυση 5.000 € ανά κατοικία και 8.000 ανά επιχείρηση που έχει πληγεί, που είχε νομοθετήσει το 2017 ο ΣΥΡΙΖΑ.

https://www.youtube.com/watch?v=F5jhJU_neuY&feature=emb_title

Έπρεπε να προβλεφθούν ειδικές, στοχευμένες ενισχύσεις. Υπάρχουν περιοχές που άλλαξαν μορφή. Αυτό το νέο πρόσωπο της καταστροφής δεν κατεγράφη ως όφειλε από τις Περιφέρειες. Αντ’ αυτού βλέπουμε στα κανάλια ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας να συγχαίρει τον Περιφερειάρχη Αττικής για την συνδρομή του ως ένδειξη ύψιστης αλληλεγγύης!!

Ο Ιανός επέρχεται μεσούντος του 2ου κύματος της πανδημίας και βρίσκει ανθρώπους και επιχειρήσεις, αγροτική παραγωγή και κτηνοτροφία στα όρια των αντοχών τους.

Οι εργαζόμενοι των περιοχών που επλήγησαν παίρνουν στην ενίσχυση των 534 Ευρώ με αναστολή της σύμβασής εργασίας τους για 3 μήνες. Χωρίς όμως την αναπλήρωση του 100% του μισθού τους, η ντόπια αγορά και τα νοικοκυριά καταρρέουν. Νοικοκυριά που έχουν υποστεί καταστροφές κι έχουν έναν εργαζόμενο με καθαρό μισθό 900-1000 ευρώ, χάνουν το μισό τους εισόδημα για τρεις μήνες, 1.500 ευρώ καθαρά, ενώ θα πάρουν για την καταστροφή 5.000, όπως όλοι οι άλλοι. Στην ουσία θα πάρουν 3.500 για να διορθώσουν το σπίτι τους.

Τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου αφορούν την πανδημία με τον γνωστό ατελή, αποσπασματικό και ανεπαρκή τρόπο για τους πολλούς και ευάλωτους και δώρα στις μεγάλες επιχειρήσεις και τα κανάλια για τους εκλεκτούς, όπως για την επιπλέον έκπτωση διαφημιστική δαπάνης.

Για να μετρήσουμε το ύψος της υποκρισίας, αρκεί να δούμε την τροπολογία που φέρνει η κα Μιχαηλίδου δήθεν για την στήριξη των ευάλωτων: Με το άρθρο 1 παρατείνει το ΕΕΕ για δύο μήνες, αλλά συνεχίζει να δίνει ποσό 200 € εν μέσω πανδημίας και θεομηνίας. Το δε άρθρο 2 αφορά τους άστεγους οι οποίοι βρίσκονται στο πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» το οποίο νομοθετήσαμε εμείς το 2017. Το πρόγραμμα καλύπτει ενοίκιο, ρεύμα, νερό και την επιδότηση του μισθού για να βρει ο ωφελούμενος εργασία. Τώρα λένε ότι όποιος βγαίνει από το πρόγραμμα παίρνει το νοίκι του, ούτε τα λειτουργικά έξοδα του σπιτιού, ούτε την επιδότηση της εργασίας. Δεν μπορούσε η κυβέρνηση απλώς να το επεκτείνει για 12 μήνες;

Και ως πότε για κάθε μωρό που βρίσκεται εγκαταλελειμμένο θα ενημερώνεται η κοινή γνώμη από ΜΚΟ και όχι από το Υπουργείο της κυρίας Μιχαηλίδου; Εκτός από τα ασυνόδευτα, έχασε τώρα και την παιδική προστασία;

Ο Ιανός απέδειξε την ανυπαρξία του επιτελικού κράτους. Έχουν βέβαια όλοι καταλάβει ότι δεν έγινε μόνο για να συγκεντρώσει ο κ. Μητσοτάκης τον έλεγχο των πάντων αλλά για να προωθεί χαριστικές διατάξεις σε ημέτερους και να παρεμβαίνει νομοθετικά για απευθείας αναθέσεις όπως: με τις μάσκες- αλεξίπτωτα, σκόιλ ελίκικου, λίστες Πέτσα, μεγάλους περίπατους κλπ. Το επιτελικό κράτος είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό για τους καναλάρχες, για τους σχολάρχες και τους κλινικάρχες. Όχι για τους πληττόμενους πολίτες.

Η κυβέρνηση πρέπει να υιοθετήσει τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ. Γνωρίζουμε καλά το κόστος τους: 3 δις μόνιμα μέτρα και 8,5 δις έκτακτα. Η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να τα χρηματοδοτήσει αξιοποιώντας την πρωτοφανή ευελιξία που ισχύει για το τρέχον ΕΣΠΑ, με μηδενική μάλιστα επιβάρυνση για τα δημόσια ταμεία. Δεν το κάνει γιατί έχει άλλο σχέδιο. Και σε αυτό το σχέδιο δεν θα συνδράμουμε ψηφίζοντας το παρόν νομοσχέδιο.

Τρ. Αλεξιάδης: Ο χαρακτηρισμός «πολιτικός απατεώνας» είναι πολύ ήπιος μετά και από αυτό το νομοσχέδιο

Πολιτική απρέπεια η τακτική της κυβέρνησης να φέρνει στη Βουλή νομοσχέδια με τη μορφή του κατεπείγοντος, για την αντιμετώπιση δήθεν των συνεπειών από υπαρκτές φυσικές καταστροφές και από την πανδημία του κορωνοϊού και πίσω τους  να κρύβει πονηρές διατάξεις, ευνοϊκές για διαπλεκόμενα συμφέροντα και φίλους της επιχειρηματίες. Επείγον πρόβλημα που αναζητά λύση είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας, τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Τρύφων Αλεξιάδης, υπενθυμίζοντας λόγια του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, τα οποία ξεχάστηκαν, αλλά και την, εκ μέρους 6 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, κατάθεση τροπολογίας για το θέμα ζητώντας απαντήσεις  για τις ενέργειες της κυβέρνησης σχετικά με την αναστολή των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία.

Ειδικότερα ο βουλευτής αναφέρθηκε σε τρία «προβληματικά» άρθρα του νομοσχεδίου, όπως στα άρθρα 8 και 9, στα οποία  οι φοροελαφρύνσεις, άλλες απροσδιορίστου κόστους και άλλες κοστολογημένες στο ύψος των 18 εκατ. ευρώ , αποβλέπουν στην ελάφρυνση συγκεκριμένων επιχειρήσεων, χωρίς  να αφορούν επιχειρήσεις ή πολίτες από περιοχές που υπέστησαν τις καταστροφές. Στο άρθρο 11 δε με σκανδαλώδη απόφαση που αφορά νέα χρηματοδότηση των ΜΜΕ, χρηματοδοτούν αυτούς που ενώ χρωστούν δόσεις για την κατοχή τηλεοπτικής άδειας, πήραν αναστολή πληρωμής  για ένα χρόνο, ενώ οι πλημμυροπαθείς πήραν μόνο 6 μήνες. Το αγνώστου ύψους δε κόστος χρηματοδότησης με βάση την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το οποίο σύμφωνα με τη δήλωση του αρμόδιου υπουργού στην Επιτροπή, ανέρχεται στα 2 εκατ. ευρώ, δεν αναγράφεται στο νόμο και προκαλεί απορίες.    

Στη συνέχεια ο Τρ. Αλεξιάδης κατέθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα που δείχνουν την απαράδεκτη τακτική του υπουργείου να αγνοεί και να μην απαντά σε παρατηρήσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας «κύριοι της ΝΔ, σας ενοχλεί ο χαρακτηρισμός «πολιτικός απατεώνας» , αλλά μετά και από αυτό το νομοσχέδιο ο χαρακτηρισμός είναι πολύ ήπιος και θα πρέπει τουλάχιστον να ενισχυθεί».

https://youtu.be/xABND-Nejes

Β. Αποστόλου: Η ΝΔ αρκείται στην επικοινωνιακή διαχείριση και όχι στην ουσιαστική συμπαράσταση των πληγέντων

«Έχοντας πριν 1,5 μήνα βιώσει τη τραγωδία της Εύβοιας επιτρέψτε μου να ξεκινήσω από μία διαπίστωση. Όντως έπεσε πολύ νερό και τότε και πριν 9 ημέρες στις περιοχές που επλήγησαν. Όμως όλες οι καταστροφές είχαν μια βασική αιτία, την απουσία έργων πρόληψης αλλά και διαχείρισης. Και η απουσία τέτοιων έργων θα αποτελεί στο εξής το μεγάλο φόβητρο για την επανάληψη ανάλογων ακραίων φαινομένων», δήλωσε ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου στη Βουλή.

https://www.youtube.com/watch?v=IDR3HKAL87U&feature=emb_title

Ο ίδιος επεσήμανε ότι «η εικόνα του μισού Κέντρου Υγείας του Μουζακίου να το έχει πάρει το ποτάμι είναι χαρακτηριστική: το Κέντρο χτίστηκε παίρνοντας από το ποτάμι ζωτικό του χώρο, το οποίο δοθείσης ευκαιρίας τον αναζήτησε μέσα από την πλημμύρα.

Η καταστροφή που συζητούμε σήμερα δεν άφησε αλώβητη καμία δραστηριότητα, από τα σπίτια, τις επιχειρήσεις, τις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία, μέχρι το οδικό δίκτυο και γενικότερα τις υποδομές.

Για όλα αυτά υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες. Όμως στους πολίτες της Καρδίτσας και των άλλων περιοχών που επλήγησαν πρέπει να δοθεί η απάντηση στο ερώτημά τους:

Ποιοί από τους εκπροσώπους του, από την κεντρική διοίκηση μέχρι την περιφερειακή και την τοπική αυτοδιοίκηση τον άφησαν ανυπεράσπιστο;

Αυτή την ώρα όντως προέχει η ανακούφιση των πληγέντων και η αποκατάσταση των ζημιών. Τα περισσότερα από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ήταν ουσιαστικά μια επανάληψη  των γνωστών ήδη από προηγούμενες καταστροφές... τίποτα το ιδιαίτερο.

Όλα αυτά όχι μόνο δεν επαρκούν, αλλά και βάζουν τους πληγέντες σε μια πολύπλοκη διαδικασία, που καθιστούν δύσκολη την απορρόφηση των κονδυλίων. Γι αυτά θα αναφερθώ, για να μην επαναληφθούν τα ίδια.

Ξεκινώ από το επίδομα διαβίωσης, τα 600 ευρώ που υποτίθεται είναι η άμεση παρέμβαση στους πληγέντες για να ζήσουν.

Εδώ και 1,5 μήνα έχουν υποβάλλει αίτημα στους δύο Δήμους Χαλκίδας και Ψαχνών 2.500 (οι πληγέντες είναι περισσότεροι) και έχουν πληρωθεί 590, δηλαδή περίπου ο ένας στους 5 έχει κάνει χρήση της συγκεκριμένης ενίσχυσης.

Δεν έχει γίνει καμία πληρωμή, ούτε για την αντικατάσταση της οικοσκευής.

Αναφέρω ένα παράδειγμα: Πως να δείξει ένας πολίτης που πλήγηκε το ψυγείο που του πήρε το ποτάμι... όταν ακόμη υπάρχουν σπίτια που είναι χωμένα στις λάσπες;

Δεν έχει γίνει καμία πληρωμή και των 5.000 ευρώ για επισκευές σπιτιών γιατί ακόμη μένει ανοιχτό αν θα υλοποιηθούν οι υπουργικές διαβεβαιώσεις για αποζημίωση στα υπόγεια και στις δευτερεύουσες κατοικίες. Όλες αυτές οι καθυστερήσεις καθιστούν αναγκαία την παράταση όλων των προθεσμιών που λήγουν αυτές τις ημέρες.

Εκεί όμως που τα πράγματα έχουν κυριολεκτικά βαλτώσει και στις δύο καταστροφές είναι η ανικανότητα της Κυβέρνησης να απαντήσει συγκεκριμένα, όχι μόνο για το ύψος των αποζημιώσεων του αγροτικού χώρου, αλλά και το χρόνο που θα καταβληθούν.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι στη Θεσσαλία χάθηκε το 15%της ελληνικής παραγωγής σε βαμβάκι λίγο πριν τη συλλογή του, τουλάχιστον 250.000 στρ.

Ανάλογη είναι και η κατάσταση στην καλλιέργεια καλαμποκιού.

Όσο και να συντομευθούν οι διαδικασίες των εκτιμήσεων των ζημιών θα υπάρξει πρόβλημα, ακόμη και επιβίωσης για τους συγκεκριμένους αγρότες, αφού ήδη βρίσκονται εδώ και καιρό σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και δε θα έχουν να περιμένουν καμία πληρωμή, πριν τα τέλη Οκτωβρίου που θα δοθεί η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης.

Πρέπει να βρεθεί τρόπος και υπάρχει δυνατότητα, με τη χρήση των δηλώσεων ΟΣΔΕ ή ακόμη και αεροφωτογραφιών, να τους καταβληθεί μια προκαταβολή ενός ποσοστού, τουλάχιστον 50%, της αποζημίωσης και το υπόλοιπο όταν ολοκληρωθούν οι εξατομικεύσεις των ζημιών, μια και για να γίνει αυτό χρειάζεται χρόνος για να απορροφηθούν τα νερά.

Το βαμβάκι και η Θεσσαλία πάνε μαζί και αποτελούν τη καρδιά του αγροτικού κόσμου και χώρου.

Δεν έμεινε αλώβητη ούτε η κτηνοτροφία. Μόνο στη Καρδίτσα χάθηκαν περισσότερα από 25.000 μελισσοσμήνη, 12.000 αιγοπρόβατα και απροσδιόριστος ακόμη αριθμός βοοειδών.

Πρέπει να υπάρξει έγκαιρη αποτίμηση και αποζημίωση τόσο στο ζωικό πληθυσμό, όσο και στις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό.

Ειδικά η κτηνοτροφία που ακόμη περιμένει τη δέσμευση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για τις επιπτώσεις της πανδημίας, που υποτίθεται ότι θα δινόταν εκεί γύρω στο Πάσχα. Ακόμη περιμένουν. Πρόκειται για εμπαιγμό. Τόσους μήνες να μη μπορούν να εκταμιευθούν συγκεκριμένα χρήματα που τουλάχιστον κατά τη δήλωσή τους υπάρχουν.

Οι διατάξεις του ν/σ που συζητάμε σήμερα με επείγουσες διαδικασίες ήταν ήδη γνωστές. Αφορούν στη μισή Ελλάδα. Ήταν ευκαιρία για σας να δώσετε ένα στίγμα ουσιαστικής συμπαράστασης στους πληγέντες. Δεν το κάνατε. Αρκεστήκατε μόνο στην επικοινωνιακή διαχείριση. Θα το πληρώσετε αυτό».

Αναφορικά με το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ ο Νίκος Ηγουμενίδης κατέκρινε έντονα την νέα «λίστα Πέτσα» και τη συμπεριφορά των υπουργών της της ΝΔ που «ουσιαστικά κρύβει την πραγματική ιδεολογική και πρακτική αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας για την εκτελεστική εξουσία».

https://www.youtube.com/watch?v=jvtkl9l_s4s&feature=emb_title

Παράλληλα, αναφορικά με το θέμα της βουλευτικής ψήφου από απόσταση, ο ίδιος τόνισε ότι «ο ρόλος του βουλευτή είναι στο Κοινοβούλιο».

«Δεν μπορεί ο Βουλευτής να ψηφίζει από το σπίτι του. Αυτή είναι η προσωπική μου θέση. Η απόφαση για ψηφοφορία από απόσταση, ακόμα και σε περιπτώσεις άρσης ασυλίας, πιστεύω ότι υποβαθμίζει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL