Κεντρικό πολιτικό στοιχείο του χθεσινού ανασχηματισμού αποτελούν και οι επιλογές προσώπων που αποτυπώνουν την πρόθεση της κυβέρνησης για ανοίγματα προς όμορους ή ακόμα και διαφορετικούς χώρους, με κοινό τόπο την πρόθεση για προοδευτικό ανασχηματισμό της χώρας στη νέα εποχή μετά την έξοδο από τα Μνημόνια.
Το στοχευμένο, διπλό πολιτικό άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά με την υπουργοποίηση της Μ. Ξενογιαννακοπούλου (Διοικητικής Ανασυγκρότησης) και της Μ. Ζορμπά (Πολιτισμού), σε συνδυασμό με την παράλληλη επιλογή για απεύθυνση και σε ένα “κοινωνικό κεντροδεξιό” ακροατήριο με την Κ. Παπακώστα (υφ. Προστασίας του Πολίτη), σηματοδοτούν τη διεύρυνση της πολιτικής βάσης της κυβέρνησης.
Διαγράφουν την εξελισσόμενη διεύρυνση, υπό τα σημερινά δεδομένα τουλάχιστον, του προοδευτικού πόλου με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ έναντι του συντηρητικού, “αντι-ΣΥΡΙΖΑ” μετώπου που συγκροτείται με κορμό την ακροδεξιάς ροπής Ν.Δ. του Κυρ. Μητσοτάκη. Ιδιαίτερης σημασίας και η απόφαση για “ενδυνάμωση της συνεργασίας των Οικολόγων Πράσινων με την κυβέρνηση”, σε χθεσινή συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό.
Μέσα σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση απευθύνει κάλεσμα σε ένα ευρύ προοδευτικό μέτωπο απέναντι στη συντηρητική παλινόρθωση, το Κίνημα Αλλαγής (ΠΑΣΟΚ) επιμένει με τη στάση του να εντάσσεται στο “αντι-ΣΥΡΙΖΑ” μέτωπο που διαμορφώνει ο Κυρ. Μητσοτάκης με τη μιντιακή υποστήριξη που διαθέτει και μάλιστα ενόσω με την ανοχή του προέδρου του, το κόμμα της Δεξιάς προσλαμβάνει ραγδαία ακροδεξιά ρητορική.
Υπέρ μιας ευρείας προοδευτικής συμμαχίας
Ο συμβολισμός για την επιλογή της Μ. Ξενογιαννακοπούλου είναι περισσότερο από αυτονόητος. Η νέα υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης υπήρξε γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, αλλά και υπουργός του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ παραιτήθηκε από την κυβέρνηση Παπαδήμου στις 10.2.2012 διαφωνώντας με το δεύτερο Μνημόνιο, το οποίο και καταψήφισε στη Βουλή, με αποτέλεσμα να διαγραφεί από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.
Έκτοτε, και ιδιαίτερα από το 2014, η Μ. Ξενογιαννακοπούλου είχε ταχθεί υπέρ μιας ευρείας προοδευτικής πολιτικής συμμαχίας. Είχε παραστεί στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το 2016 (μεταξύ άλλων μαζί με τον Στέφανο Τζουμάκα) αλλά και σε πολιτικές εκδηλώσεις μαζί με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Ευρωβουλευτής επί Σημίτη
Επίσης από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά από την εκσυγχρονιστική περίοδο, αφού διετέλεσε ευρωβουλευτής την περίοδο 2000-2004, επί διακυβέρνησης Σημίτη, προέρχεται η νέα υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Κ. ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ ΜΕ ΤΟΝ Π. ΚΑΜΜΕΝΟ
"Ανταποκρινόμαστε στο προσκλητήριο του πρωθυπουργού"
Ταυτόχρονα η τοποθέτηση της Κ. Παπακώστα στο υπουργικό συμβούλιο αποτελεί στοιχείο ανοίγματος και προς ένα “κοινωνικό κεντροδεξιό” ακροατήριο που, απογοητευμένο από την ακραία μετατόπιση της Ν.Δ. τα τελευταία χρόνια, έχει εγκαταλείψει την παράταξη. Η έως τώρα ανεξάρτητη βουλευτής διεγράφη από τη Ν.Δ. ακριβώς λόγω της κριτικής που ασκούσε για τη διαφαινόμενη (τότε) επικράτηση των προερχόμενων από την Ακροδεξιά στελεχών της Ν.Δ. στη στρατηγική του κόμματος.
Σε χθεσινή συνάντησή τους η Κ. Παπακώστα και ο Π. Καμμένος ανακοίνωσαν την έναρξη συζήτησης για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων προγραμματικής σύγκλισης μεταξύ των ΑΝ.ΕΛΛ. και της ΝΕΟ δηλώνοντας ότι ανταποκρίνονται στο προσκλητήριο του πρωθυπουργού προς τις πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν τη χώρα “συναισθανόμενες την ευθύνη της επόμενης μέρας”, όπως είπε η Κ. Παπακώστα.
Υπενθύμισαν τις καταβολές του από τη Ν.Δ., όταν ακόμα δεν είχε μετατραπεί σε “ένα νεοφιλελεύθερο ακροδεξιό μόρφωμα με τους υβριστές του Καραμανλή”, όπως ανέφερε ο Π. Καμμένος, και συμπλήρωσε ότι "όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, συναισθανόμενες την ευθύνη της επόμενης νέας μέρας, η οποία ξεκίνησε, οφείλουν να ανταποκριθούν σε αυτό το εθνικό κάλεσμα".