Σε οικονομική ασφυξία βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες εξαιτίας του αυξημένου ιδιωτικού χρέους που έχουν να αντιμετωπίσουν και αποτελεί «βόμβα» στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας. Μέσα σε ένα περιβάλλον εντεινόμενης ακρίβειας, οι πολίτες καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα βουνό υποχρεώσεων (254 δισ. ευρώ) σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες και funds.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε κάποια νέα ρύθμιση φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, παραμένοντας στη ρύθμιση Σταϊκούρα, ενώ το πλαίσιο που έφερε στη Βουλή για τους servicers δεν περιλαμβάνει ούτε μέτρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας ούτε δυνατότητα μετατροπής του νομίσματος του δανειολήπτη, όπως προβλέπει σχετική κοινοτική Οδηγία, την οποία υποτίθεται ότι επικαλείται η κυβέρνηση.
Επίθεση Ν. Παππά στη Ν.Δ.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Παππάς επισήμανε ότι από το 2019 έως σήμερα «τα ιδιωτικά χρέη έχουν αυξηθεί κατά 20 δισ. ευρώ και πλέον φτάνουν τα 254 δισ. ευρώ», εξηγώντας ότι «τα 102 δισ. είναι στις τράπεζες, τα 105 δισ. στην εφορία και τα 47 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία».
Όπως υπογράμμισε, η απάντηση της Ν.Δ. στην ανάγκη διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους είναι «ένας πτωχευτικός νόμος που δεν προστατεύει τον δανειολήπτη και το σχέδιο “Ηρακλής”. Αποτέλεσμα; 75.000 πλειστηριασμοί το 2022 και το 2023, με 250.000 ακόμα να ακολουθούν έως και το 2026. Πρόκειται για μία πάρα πολύ βίαιη εκκαθάριση».
Η «ακτινογραφία» του ιδιωτικού χρέους στην Ελλάδα
Ας δούμε όμως την «ακτινογραφία» του ιδιωτικού χρέους στην Ελλάδα. Με βάση τα τελευταία στοιχεία, το ιδιωτικό χρέος κατανέμεται ως εξής:
- 102 δισ. στις τράπεζες.
- 105 δισ. στην εφορία.
- 47 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία.
- Σύνολο 254 δισ. ευρώ
Ασφαλιστικά ταμεία
Σε ό,τι αφορά τον ΕΦΚΑ με τα 47 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων:
- Τα ληξιπρόθεσμα αυξήθηκαν 32% ή 11,6 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2019.
- Το 60% είχε χάσει τη ρύθμιση ΕΦΚΑ των 120 δόσεων.
- Το 30% είχε χάσει τη ρύθμιση του εξωδικαστικού ΕΦΚΑ.
Τράπεζες
Παράλληλα, η κυβέρνηση της Ν.Δ. πήρε το ιδιωτικό χρέος από τις τράπεζες και το έκρυψε κάτω από το χαλί των funds. Η μεταφορά κόκκινων δανείων έγινε ουσιαστικά για να «ξεκοκκινίσουν» οι τράπεζες.
Τα κόκκινα δάνεια, αν συνυπολογίσουμε τα 28 δισ. ευρώ πανωτόκια, έχουν αυξηθεί κατά 10%, από 93 σε 102 δισ. ευρώ, σε σχέση με αυτά που παρέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια, αυτά κατανέμονται (με βάση την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τραπέζης της Ελλάδος):
- 61,2 δισ. ευρώ σε funds.
- 12,8 δισ. ευρώ σε τράπεζες.
- 28,2 δισ. ευρώ οι εξωλογιστικοί τόκοι (πανωτόκια).
Πλειστηριασμοί
Όπως υπογράμμισε χθες ο Νίκος Παππάς, η απάντηση της Ν.Δ. στην ανάγκη διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους είναι «ένας πτωχευτικός νόμος που δεν προστατεύει τον δανειολήπτη και το σχέδιο “Ηρακλής”. Αποτέλεσμα; 75.000 πλειστηριασμοί το 2022 και το 2023, με 250.000 ακόμα να ακολουθούν έως και το 2026. Πρόκειται για μία πάρα πολύ βίαιη εκκαθάριση».
Σχολιάζοντας τις ρυθμίσεις για το σχέδιο «Ηρακλής», ανέφερε ότι δίνονται επιπλέον 2 δισ. ευρώ εγγυήσεις του Δημοσίου χωρίς να έχουν έρθει καν στη Βουλή τα επιχειρηματικά πλάνα των servicers, όπως έχει ζητήσει σύσσωμη η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.
Σε σχέση με τη λειτουργία και τις ρυθμίσεις για τους servicers, υπογράμμισε ότι «η έκπτωση του 30% που θα λαμβάνει ο φορέας Sale and Lease Back για την αγορά των ακινήτων δεν ισχύει ακριβώς για τον δανειολήπτη, σε περίπτωση που αποφασίσει την επαναγορά, συμπληρώνοντας «διότι ναι μεν θα έχει το δικαίωμα να αγοράζει το ακίνητο με την έκπτωση, εκτός αν έχουν ανέβει οι αξίες τις οποίες θα πρέπει να πληρώσει».