Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.2°C17.1°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.5°C19.1°C
2 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 62%
Ακρίβεια / Έκρηξη τιμών σε όλα τα επίπεδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ακρίβεια / Έκρηξη τιμών σε όλα τα επίπεδα

ΜΑΡΚΕΤ

Νέα άνοδος του πληθωρισμού αναμένεται για τον μήνα Μάιο, σύμφωνα με ορισμένους έγκυρους οικονομικούς αναλυτές. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους πολίτες, καθότι θα έρθει να προστεθεί στο ρεκόρ 28 ετών του Απριλίου. Οι αυξημένες τιμές στα καύσιμα φαίνεται ότι προκαλούν νέες εκρήξεις τιμών, οι οποίες πλήττουν τις τσέπες των καταναλωτών. Σε κάθε περίπτωση, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός Μαΐου θα κινηθεί κοντά στο 11%, ίσως και περισσότερο.

Καίνε τα καύσιμα

Είναι γεγονός ότι μεγάλη ανησυχία προκαλούν οι νέες αυξήσεις στη βενζίνη, με τους καταναλωτές να αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα νέα δεδομένα και το πενιχρό επίδομα καυσίμων που έδωσε η κυβέρνηση να έχει ήδη εξανεμιστεί.

Μάλιστα, οι οδηγοί είναι προβληματισμένοι, καθώς καταγράφεται μια ανησυχητική ανοδική τάση στις τιμές των καυσίμων, με την αμόλυβδη να φτάνει και τα 2,6 ευρώ το λίτρο σε ορισμένα νησιά.

Την ίδια ώρα, στην Αττική, η μέση τιμή της αμόλυβδης έχει φτάσει στα 2,20 ευρώ, η ενισχυμένη «100άρα» στα 2,38 ευρώ, ενώ το πετρέλαιο κίνησης στα 1,85 ευρώ.

Ωστόσο, και εντός της Αττικής καταγράφονται διακυμάνσεις στις τιμές, ανάλογα το πρατήριο και την περιοχή.

Ενδεικτικά, χθες, η τιμή της αμόλυβδης στη Ρόδο ήταν 2,382 ευρώ και η κατοστάρα σχεδόν στα 2,5 ευρώ. Παράγοντες της αγορά φοβούνται ότι πολύ σύντομα ενδέχεται να δούμε και τιμές οι οποίες θα φτάνουν στα 3 ευρώ το λίτρο.

Το ψωμί… ψωμάκι

Οι τιμές στα σιτηρά ολοένα και ανεβαίνουν, ενώ μόνο τον Απρίλιο το ψωμί ακρίβυνε κατά 5%, με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Το ξέφρενο ράλι της τιμής του σίτου στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων της Ευρώπης και της Αμερικής, στον απόηχο της απόφασης της Ινδίας να απαγορεύσει τις εξαγωγές σιτηρών, δείχνει ζοφερή προοπτική για τις παγκόσμιες προμήθειες, απειλώντας με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Ήδη σε πολλές περιοχές ανά την Ελλάδα, η τιμή για ένα κιλό ψωμί τύπου «χωριάτικο» έχει ξεπεράσει τα 2,60 ευρώ. Το μαλακό σιτάρι, που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ψωμιού, από 275 ευρώ πήγε κοντά στα 420 ευρώ, σημειώνουν οι αρτοποιοί, ενώ οι λογαριασμοί του ρεύματος είναι αυξημένοι κατά 60%.

Είναι πάντως γεγονός ότι διεξάγεται ράλι τιμών. Ειδικότερα, η αύξηση της τιμής των σιτηρών έφτασε το 34% από την ημέρα που ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Σε ετήσιο επίπεδο, οι αυξήσεις στα άλευρα ξεπερνούν ούτε λίγο ούτε πολύ το 60%. Σημαντικές είναι επίσης οι αυξήσεις και σε άλλα βασικά τρόφιμα λόγω της κατάστασης που δημιουργείται. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αυξήσεις στο φοινικέλαιο σε ετήσια βάση έχουν ξεπεράσει το 50%. Στο τυρί το 33%, στο γάλα το 32%, στον χυμό πορτοκάλι το 45%, ενώ στη βρώμη πλησιάζουν το 70%.

Εφιαλτικές προβλέψεις

Παράλληλα, νέα άνοδο κατά 35% καταγράφουν οι χονδρικές τιμές των εισαγόμενων προϊόντων τον Μάρτιο και η εκτίναξη του κόστους παραγωγής - κτηνοτροφία κατά 26,5% τον ίδιο μήνα «δείχνουν» νέες ανατιμήσεις στο ράφι και περαιτέρω υποχώρηση της κατανάλωσης βασικών ειδών διατροφής.

Συνεπώς, η πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών ότι το μέσο επίπεδο πληθωρισμού το 2022 θα είναι μόλις 5,6% φαίνεται ότι δε θα γίνει πραγματικότητα, καθώς στο πρώτο τετράμηνο του 2022 εμφανίζει μέση τιμή 7%, προκαλώντας πολύ μεγάλη ανησυχία για τη συνέχεια. Άλλωστε, υπάρχουν και εκτιμήσεις, οι οποίες τοποθετούν τον πληθωρισμό στο 11%, όπως αυτή του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

Το πρόβλημα των καταναλωτών

Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), 8 στους 10 καταναλωτές κυνηγούν προσφορές και εκπτώσεις, ενώ 75% αναβάλλουν προσωπικές αγορές ή αγοράζουν οικονομικότερες εναλλακτικές προϊόντων. Την ίδια στιγμή, 6 στους 10 έχουν μειώσει την κατανάλωση ρεύματος και τις αγορές τροφίμων, ενώ το 41% αποφεύγει να κάνει αγορές προκειμένου να έχει χρήματα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Η τάση αυτή, η οποία καταγράφηκε και την περίοδο της κρίσης της πανδημίας, καταγράφεται και σήμερα αρκετά εντονότερα, ενώ μόλις το 16% του κοινού έχει αποταμιεύσει χρήματα τον τελευταίο χρόνο. Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου των σούπερ μάρκετ, ο Απρίλιος κατέγραψε υποχώρηση στους όγκους πωλήσεων της τάξης του 7%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL