Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.1°C12.6°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.4°C14.1°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
5.9°C11.2°C
0 BF 93%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Θεατής στο στράγγισμα της αγοράς από τις τράπεζες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Θεατής στο στράγγισμα της αγοράς από τις τράπεζες

ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ

Σε εκκλήσεις προς τις τράπεζες για αύξηση της ρευστότητας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις περιορίστηκε ο Χρήστος Σταϊκούρας, χωρίς όμως διάθεση για συγκεκριμένα μέτρα που να τις ωθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Κατά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή, παρουσία των παραγωγικών φορέων, ο υπουργός Οικονομικών επικεντρώθηκε, όπως συνηθίζει, σε μια επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος, εμφανίζοντας ως μόνη λύση το επικείμενο νομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Η κυβέρνηση δεν είναι σχολιαστής, έχει εκτελεστική εξουσία» ξεκαθάρισε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου. Την ίδια ώρα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας απέφυγε να προσέλθει στη συζήτηση.

Η Έφη Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες απολαύουν σοβαρής ρευστότητας, ύψους 40 δισ. ευρώ, από τα οποία διέθεσαν για δάνεια μόνο τα 5 δισ. ευρώ. Από αυτά μόλις τα 2,5 δισ. ευρώ κατέληξαν σε 30.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επισήμανε μάλιστα ότι η κατάσταση το 2021 έχει χειροτερεύσει σε σχέση με το 2019 και η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας έχει μειωθεί. Αντίθετα, αυτό που έχει αυξηθεί είναι οι καταθέσεις των τραπεζών στην Τράπεζα της Ελλάδας, όπου έχουν τοποθετηθεί 32 δισ. ευρώ.

Έφη Αχτσιόγλου

Καμία απάντηση για τα 23 δισ. εγγυήσεων στο χρέος

Η Έφη Αχτσιόγλου ζήτησε απαντήσεις από τον Χρ. Σταϊκούρα για τα δημοσιεύματα που μιλούν για πιέσεις ώστε τα 23 δισ. ευρώ των εγγυήσεων στις τράπεζες για τις τιτλοποιήσεις των κόκκινων δανείων να εγγραφούν στο δημόσιο χρέος. Αντίστοιχη ερώτηση έκανε κι ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης. Ο Χρ. Σταϊκούρας απέφυγε να απαντήσει και αναλώθηκε σε κριτική των ομιλιών των βουλευτών της αντιπολίτευσης, φανερώνοντας ότι μόνος στόχος της διοργάνωσης της συζήτησης ήταν κάποιοι θετικοί τίτλοι για τον ίδιο στα φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ.

Ο Χρ. Σταϊκούρας και ο Δημήτρης Μαλλιαρόπουλος από την Τράπεζα της Ελλάδας παρουσίασαν στοιχεία που φανερώνουν σημαντική ανισοκατανομή των δανείων μεταξύ μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με μικρή μόνο βελτίωση το 2021. Ο Χρ. Σταϊκούρας όμως σημείωσε απλώς ότι «εμείς έχουμε κάνει αυτό που οφείλουμε, τώρα είναι η ώρα των πιστωτικών ιδρυμάτων να συμβάλουν περισσότερο». Ο Δ. Μαλλιαρόπουλος, από τη μεριά του, υποστήριξε πως το «μάθημα» της πανδημίας είναι ότι ο δανεισμός αυξάνεται όταν υπάρχει «επιμερισμός κινδύνου», με εγγυήσεις δηλαδή του Δημοσίου.

Ράπανος: Δεμένα τα χέρια μας

Ο Βασίλης Ράπανος, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, υποστήριξε ότι «θέλουμε να δώσουμε δάνεια» προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όμως κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται από τα κριτήρια που θέτουν οι ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών. Επανέλαβε τους γνωστούς ισχυρισμούς για τον πολύ χαμηλό κύκλο εργασιών και τη χαμηλή παραγωγικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Αντιδρώντας στην έντονη κριτική που δέχτηκε, επιχείρησε να εμφανίσει ως «κοινωνική ευαισθησία» των τραπεζών ότι δεν έβγαλαν σε πλειστηριασμό «ούτε ένα σπίτι ευάλωτου νοικοκυριού»!

Κριτική από τους παραγωγικούς φορείς

Οι παραγωγικοί φορείς ήταν ιδιαίτερα επικριτικοί προς τις τράπεζες. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Γιάννης Μπρατάκος κατηγόρησε τις τράπεζες ότι δεν ελέγχουν προσεκτικά τα οικονομικά στοιχεία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου απέρριψε τους ισχυρισμούς περί «ελληνικής εξαίρεσης» στο μέγεθος και τις οικονομικές επιδόσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς ζήτησε «να προσαρμόσουμε τα τραπεζικά κριτήρια στα ελληνικά δεδομένα», ενώ ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας κάλεσε τις τράπεζες να επικεντρωθούν στη «βασική αποστολή» τους, τον δανεισμό, και όχι στις χρεώσεις και τις προμήθειες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL