Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.0°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C21.9°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.9°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.3°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.8°C21.8°C
2 BF 31%
Υπουργείο Εργασίας / Κατάρτιση αντί κοινωνικής πολιτικής και στήριξης των ανέργων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπουργείο Εργασίας / Κατάρτιση αντί κοινωνικής πολιτικής και στήριξης των ανέργων

ΑΝΕΡΓΙΑ

Η κατάρτιση αντί της κοινωνικής πολιτικής και της στήριξης της ανεργίας αποτελεί μόνο τον πυρήνα των δράσεων του υπουργείου Εργασίας και θα λάβει τη μερίδα του λέοντος των πόρων από το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας για την επόμενη πενταετία.

Σύμφωνα με την χθεσινή παρουσίαση των δράσεων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που θα χρηματοδοτηθούν από το RRF παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη, από τη συνολική χρηματοδότηση του υπουργείου Εργασίας από το ταμείο ανάπτυξης με 2,6 δισ. ευρώ η κατάρτιση αποτελεί τη μεγάλη "επένδυση" του υπουργείου, χρηματοδοτούμενη με 1 δισ. ευρώ για την επόμενη πενταετία, το δεκαπλάσιο σε σχέση με τις πολιτικές στήριξης των ανέργων, που η χρηματοδότησή τους δεν ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ!

Αυτό επιβεβαιώνει και τη στρατηγική του υπουργείου Εργασίας, καθώς το επόμενο διάστημα (αρχές Νοεμβρίου) θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την κατάρτιση, όπου εντάσσονται μια σειρά αλλαγές που θα αφορούν κυρίως τη δραστική μείωση -ποσοτική και χρονική- του επιδόματος ανεργίας, που παραμένει το χαμηλότερο πανευρωπαϊκά βοήθημα που λαμβάνουν όσοι απολύονται.

Όπως τόνισε και ο Θ. Σκυλακάκης, στόχος των δράσεων είναι η ένταξη στην αγορά εργασίας όσων το έχουν ανάγκη, ενώ "ένα πρόγραμμα για τους πολλούς" χαρακτήρισε τις δράσεις του υπουργείου Εργασίας που χρηματοδοτούνται από το ταμείο ανάκαμψης ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, καθώς, όπως υποστήριξε, οι δράσεις αφορούν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, νέους, μητέρες, εργαζόμενους, άνεργους, όλους εκείνους που θέλουν να κάνουν οικογένεια.

Ωστόσο, ο σχεδιασμός δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψη τα νέα δεδομένα που προκαλεί η επιδείνωση της διπλής κρίσης (υγειονομική, οικονομική - ακρίβεια) που προκαλεί μείωση των ήδη χαμηλών εισοδημάτων της πλειονότητας των εργαζομένων, ενώ επιδεινώνει δραματικά του όρους διαβίωσης των ανέργων και των πολιτών που δεν έχουν κανένα εισόδημα.

Αναλυτικά, οι δράσεις του υπουργείου Εργασίας, ύψους 2,6 δισ. ευρώ, θα συμπληρωθούν από έναν αντίστοιχο προϋπολογισμό που θα περιλαμβάνεται στο νέο ΕΣΠΑ, ώστε από τα δύο εργαλεία να δοθούν συνολικά για δράσεις του υπουργείου Εργασίας κονδύλια ύψους σχεδόν 5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα πάντως με τον Κ. Χατζηδάκη, το σχέδιο για το ταμείο ανάκαμψης είναι φιλόδοξο, αλλά ρεαλιστικό: Οι δράσεις ξεκινούν αμέσως από τους επόμενους μήνες και έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025. Είναι δε συμπληρωματικές με τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ και διαρθρώνονται σε 6 άξονες: α) Νέες τεχνολογίες στη μάχη για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων, β) Ψηφιακή κάρτα εργασίας, γ) Κατάρτιση - όπλο για την οικονομία του αύριο, δ) Νέες πολιτικές για τους άνεργους, ε) Σύγχρονα εργαλεία κοινωνικής προστασίας, στ) Ισότητα για όλους.

Όπως εξήγησε ο Κ. Χατζηδάκης, οι δράσεις -που απευθύνονται σε 3,9 εκατομμύρια ασφαλισμένους και 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους- ξεκινούν τους αμέσως επόμενους μήνες και έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025.  Έχουν δε σχεδιαστεί κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι συμπληρωματικές των δράσεων του νέου ΕΣΠΑ για την κοινωνική πολιτική.

Ειδικότερα όσον αφορά την κατάρτιση, όπως αναφέραμε, θα διατεθεί 1 δισ. ευρώ, για προγράμματα κατάρτισης σε 500.000 πολίτες μόνο μέσω του ταμείου ανάκαμψης.

* 150.000 ωφελούμενοι μέχρι τέλος του 2022 και συνολικά 500.000 στο τέλος του 2025 για προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης.

* 131 εκατ. ευρώ για προγράμματα κατάρτισης από τα αναβαθμισμένα κέντρα του ΟΑΕΔ σε 78.000 ωφελούμενους μέχρι το 2025.  Έμφαση θα δοθεί σε δεξιότητες που ζητεί η αγορά εργασίας και για ομάδες πληθυσμού που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα ένταξης στην αγορά εργασίας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL