Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.5°C16.5°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.1°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C13.3°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.6°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.8°C
0 BF 81%
ΔΕΗ / Τον λογαριασμό θα τον πληρώσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΔΕΗ / Τον λογαριασμό θα τον πληρώσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

ΔΕΗ

Για έγκλημα με ευθύνες και μια καθαρά πολιτική επιλογή, που θα μετατρέψει τη ΔΕΗ σε μια καθαρά κερδοσκοπική εταιρεία χωρίς κοινωνικό ρόλο και παρέμβαση, εις βάρος πρωτίστως των καταναλωτών, κάνουν λόγο οι Σ. Φάμελλος, Μ. Παναγιωτάκης, Γ. Αδαμίδης και Ν. Φωτόπουλος μιλώντας στην ΑΥΓΗ της Κυριακής”, αναφερόμενοι στη μείωση της πλειοψηφίας του Δημοσίου στη ΔΕΗ μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, την οποία προωθούν η κυβέρνηση της Ν.Δ. και η διοίκηση της ΔΕΗ.

ΦΑΜΕΛΛΟΣ

Έγκλημα με υπογραφή Μητσοτάκη

Του Σωκράτη Φάμελλου*

Το καταστροφικό για τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σχέδιο απώλειας της πλειοψηφίας του Δημοσίου στη ΔΕΗ αποδεικνύεται ότι ήταν το μοναδικό σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη εξαρχής. Η δωρεάν ιδιωτικοποίηση ποσοστού του Δημοσίου στη ΔΕΗ, χωρίς κανένα τίμημα, χωρίς να επιβάλλεται από οποιαδήποτε μνημονιακή δέσμευση, φέρει ξεκάθαρα την υπογραφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Αυτή είναι και η πραγματική απάντηση του κ. Μητσοτάκη στην εκρηκτική αύξηση των τιμών ηλεκτρισμού και αερίου που βιώνουν όλοι οι καταναλωτές. Καμία προστασία, αλλά ιδιωτικοποίηση όλων των ενεργειακών εταιρειών και φορέων όπου συμμετέχει το Δημόσιο.

Η Ελλάδα, εν μέσω ενεργειακής κρίσης και εν μέσω μετάβασης του ενεργειακού μας συστήματος, μένει χωρίς εργαλεία άσκησης πολιτικής και προστασίας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. διαμορφώνει μια αγορά ενέργειας που ωφελεί μόνο λίγους ιδιώτες και επιβαρύνει με κόστος την ελληνική κοινωνία.

500 εκατ. ευρώ τον χρόνο ο “λογαριασμός” των πρώτων επιβαρύνσεων εξαιτίας των αυξήσεων του 2019, εκατοντάδες εκατομμύρια το αρχικό κόστος της αγοράς εξισορρόπησης και της κερδοσκοπίας του 2020-2021 και άγνωστος ο τελικός “λογαριασμός” που θα πληρώσουν όλοι οι καταναλωτές εάν συντελεστεί τελικά το έγκλημα μείωσης του ποσοστού του Δημοσίου στη ΔΕΗ. Γι’ αυτό το έγκλημα προκύπτουν ευθύνες και των πολιτικών προσώπων και της διοίκησης της ΔΕΗ.

Η απάντηση είναι μία και μοναδική: Να μην περάσει το ξεπούλημα της ΔΕΗ. Και σε αυτή την κατεύθυνση ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες σε κοινοβουλευτικό και κοινωνικό επίπεδο και καλεί τους πολίτες σε μαζική και δυναμική έκφραση της αντίθεσής τους στο καταστροφικό αυτό σχέδιο.

* Ο Σωκράτης Φάμελλος είναι τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ

Πολιτική απόφαση, όχι επιχειρηματική επιλογή

Του Μανόλη Παναγιωτάκη*

Πρόκειται για καθαρά πολιτική και όχι επιχειρηματική επιλογή. Σύμφωνα με την πάγια επιχειρηματική πρακτική καταρτίζεται πρώτα το επιχειρηματικό σχέδιο, κοστολογείται η υλοποίησή του και μάλιστα οι ανάγκες σε ρευστότητα στον χρόνο και κατόπιν εξετάζονται οι εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση έγινε κατά τα φαινόμενα το αντίθετο: παρουσιάστηκε στο Δ.Σ. της ΔΕΗ κάποιο επιχειρηματικό σχέδιο με ταυτόχρονη εισήγηση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους που συμπτωματικά (;), σε συνδυασμό με την υφιστάμενη κεφαλαιοποίηση, συνεπάγεται τον περιορισμό της συμμετοχής του Δημοσίου στο 34% περίπου.

Αυτό σημαίνει ότι ο σκοπός δεν ήταν το επιχειρηματικό σχέδιο και η υλοποίησή του, αλλά ακριβώς η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, προφανώς μετά από κυβερνητική εντολή. Από την άποψη της διαδικασίας θα έλεγα ότι πρόκειται για παρωδία εταιρικής διακυβέρνησης.

Ως πολιτική, λοιπόν, απόφαση, με σκοπό ακριβώς τη μείωση της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στη ΔΕΗ, πρέπει να κριθεί.

Η απόφαση αυτή λαμβάνεται μεσούσης της πανδημίας και της συνεπαγόμενης οικονομικής κρίσης. Σε αυτά προστέθηκε και η αλματώδης αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, πράγμα που δημιούργησε ένα μείγμα εκρηκτικό. Για την αντιμετώπισή του ο ρόλος του κράτους καθίσταται όλο και κρισιμότερος. Η απώλεια από το Δημόσιο της πλειοψηφίας της ΔΕΗ κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Η Πολιτεία στερείται έστω μερικώς από ένα σημαντικό, αναντικατάστατο μέσο παρέμβασης.

Η ΔΕΗ μετατρέπεται σε καθαρή κερδοσκοπική επιχείρηση απεμπολώντας τον κοινωνικό της ρόλο. Προβλέπω ότι σταδιακά θα αλλάξει η σύνθεση των μετόχων της. Από κεφάλαια με μακροπρόθεσμο ορίζοντα θα επενδύουν κεφάλαια που αναζητούν το εύκολο και γρήγορο κέρδος. Αυτό θα επηρεάσει αναπόφευκτα τις αποφάσεις.

Σε ό,τι αφορά την όλη μεθόδευση πρόκειται για απόφαση στρατηγικής σημασίας εθνικών διαστάσεων, η οποία λαμβάνεται ερήμην της κοινωνίας, αιφνιδιαστικά, χωρίς τον παραμικρό διάλογο και διαβούλευση. Ανάλογη ήταν η εξαγγελία του πρωθυπουργού στον ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2019 για τερματισμό της λιγνιτικής παραγωγής ενάμιση μήνα μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, στις οποίες δεν έκανε καμία αναφορά.

Πρόκειται, ας μου επιτραπεί η έκφραση, για “πολιτικό τσαμπουκά”, ο οποίος αρέσει σε ορισμένους παράγοντες νεοφιλελεύθερης αντίληψης που θεωρούν θετικό ό,τι είναι αντίθετο με το λαϊκό αίσθημα, αλλά που θέτει ευθέως ζήτημα δημοκρατίας για τη χώρα.

* O Μανόλης Παναγιωτάκης είναι πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ΔΕΗ

Χαρίζουν τη ΔΕΗ στους ιδιώτες

Του Γιώργου Αδαμίδη*

Είναι μια καραμπινάτη επιλογή χαρίσματος, διότι χαρίζουν τη δημόσια επιχείρηση στους ιδιώτες, κόντρα στα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου και κατ' επέκταση των Ελλήνων καταναλωτών. Σίγουρα είναι προσχηματική η τοποθέτηση του Δ.Σ. της ΔΕΗ για τη δυνατότητα να πάρει όποιος θέλει, ακόμα και το Δημόσιο, μετοχές.

Τίθεται κι ένα θέμα αν η πρόταση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ στο πρόσφατο Δ.Σ. έχει και τη σχετική νομιμότητα. Δηλαδή πρακτικά πώς θα αγοράσει το Δημόσιο νέες μετοχές ΔΕΗ;  Έχουν κανέναν κουμπαρά με εκατομμύρια το υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ; Νομίζω πως αυτό δεν γίνεται, υπάρχει και ποινικό ζήτημα, ενώ οποιαδήποτε “προσφορά” θα σκόνταφτε και στο θέμα της κρατικής ενίσχυσης. Είναι προς διερεύνηση.

Πρέπει να απαντήσουμε και σε ένα σημαντικό ερώτημα: Ποιο είναι το διακύβευμα και φωνάζετε εσείς, κύριοι της ΓΕΝΟΠ; Το στοίχημα είναι να καταλάβει ο καταναλωτής και η κοινωνία ότι αυτό που γίνεται είναι εις βάρος τους.

Γι' αυτό ο αγώνας που ξεκινά δεν θα είναι με όρους συντεχνίας, αλλά με όρους κοινωνίας.

Θα ξεκινήσουμε μια διαδικασία ενημερώσεων των πολιτών, θα πάμε όπου υπάρχουν εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα, να κινητοποιήσουμε τον κόσμο.

Ήδη συγκαλέσαμε διοικητικό συμβούλιο στη ΓΕΝΟΠ μεθαύριο Τρίτη, προκειμένου να αποφασίσουμε δράσεις, απεργιακές κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια. Μελετάμε ένα μεγάλο συλλαλητήριο στις 18-19 Οκτωβρίου, ενόψει της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ για το επίμαχο θέμα, και βέβαια απεργίες.

* Ο Γιώργος Αδαμίδης είναι πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ

ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Παραδίδουν τους καταναλωτές στο έλεος των ιδιωτών

Του Νίκου Φωτόπουλου*

Ειλικρινά θέλω να ρωτήσω τον κύριο Μητσοτάκη, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις τεράστιες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος, χρησιμοποίησε σαν σχετικό μηχανισμό τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού: Εάν και εφόσον υλοποιούνταν τα σχέδιά του για τη ΔΕΗ, θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο; Θα μπορούσε έστω να φρενάρει το τεράστιο κύμα ανατιμήσεων; Εάν ήταν όλα στους ιδιώτες, όπως σχεδιάζει να κάνει, θα ήταν ή δεν θα ήταν στο έλεός τους οι καταναλωτές;

Το σημαντικότερο σε όλα αυτά είναι ότι εδώ γίνεται μια μεθόδευση να ιδιωτικοποιηθεί και η ΔΕΗ. Αν χαθεί το 51%, θα μπορεί να ασκηθεί κοινωνική πολιτική;  Όχι. Θα μπορεί να γίνει παρέμβαση στην τιμή του ρεύματος;  Όχι. Τώρα τι κάνατε; Βάλατε τη ΔΕΗ να επιδοτήσει τις πρώτες 300 κιλοβατώρες στις καταναλώσεις χαμηλής τάσης, έστω με 9 ευρώ. Αν δεν ήταν δημόσια, δεν θα μπορούσε να το επιτύχει αυτό.

Παρά τους ισχυρισμούς της Ν.Δ., δεν είμαι πλέον καθόλου σίγουρος ότι, αν χαθεί το 51% του Δημοσίου, θα μπορεί με το 34%, την καταστατική μειοψηφία, να ασκείται κοινωνική πολιτική.

Η διασπορά των μετόχων που θα αγοράσουν ποσοστό του Δημοσίου μπορεί να ισχύσει σε πρώτη φάση, όμως έχουμε δει με ποιους τρόπους μπορούν και μαζεύουν τις μετοχές τα διάφορα funds διευρύνοντας τα ποσοστά τους. Αυτοί οι ιδιώτες μέτοχοι, τα ξένα κερδοσκοπικά funds, τι θα κάνουν δηλαδή, θα επιτρέπουν την άσκηση τέτοιου είδους πολιτικής; Δεν νομίζω.

* Ο Νίκος Φωτόπουλος είναι εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΗ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL