Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.5°C16.5°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.1°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C13.3°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.6°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.8°C
0 BF 81%
Αυξήσεις / Η ακρίβεια ήρθε για να μείνει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αυξήσεις / Η ακρίβεια ήρθε για να μείνει

ΑΓΟΡΑ

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στην ελληνική οικονομία, καθότι το «ράλι» των τιμών συνεχίζεται αμείωτο και τα όποια κυβερνητικά μέτρα δείχνουν ανεπαρκή για την ουσιαστική στήριξη όσων πλήττονται.

Πέραν τούτου, φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να καταφέρει πλήγμα στα παντός είδους καρτέλ που υπάρχουν στην αγορά και αφορούν από το ρεύμα μέχρι τα βασικά προϊόντα.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε δραματικές απώλειες στο εισόδημα των καταναλωτών. Η εικόνα στην αγορά δείχνει πως έχει χαθεί κάθε έλεγχος αντιμετώπισης της ακρίβειας, με την κυβέρνηση ώς τώρα να παραμένει θεατής του κύματος ανατιμήσεων, αλλά και χωρίς να έχει πείσει ότι διαθέτει έστω και κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης του φαινομένου που ροκανίζει τα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Τεράστια άνοδος σε βασικά προϊόντα

Ενδεικτικά, οι ανατιμήσεις τον Αύγουστο έναντι του 2020, που φτάνουν ακόμη και το 91% στο φυσικό αέριο, κυμαίνονται σε διψήφια ποσοστά και συγκεκριμένα στο 28,9% στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο 21,5% στα νωπά λαχανικά, στο 17,6% στα βρώσιμα έλαια και στο 7,1% στο ελαιόλαδο, στο 17,4% σε καύσιμα και λιπαντικά, στο 12,2% σε αρνί και κατσίκι και στο 11,4% σε ξενοδοχεία. Ακόμη, καταγράφεται άνοδος κατά 8,0% στα ψάρι, κατά 4,2% στα φρούτα, κατά 4,5% στα πουλερικά και κατά 3,4% στα τυριά.

Και τα χειρότερα έπονται... Για πρώτη φορά μία στις τέσσερις ελληνικές επιχειρήσεις (και συγκεκριμένα το 23,6%) παραδέχεται σε έρευνα του ΙΜΕ - ΓΣΕΒΕΕ ότι έχει αυξήσει τις τιμές αγαθών και υπηρεσιών.

Πλήγμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Στο μεταξύ, ανησυχητικά μεγαλύτερο είναι και το ποσοστό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο με τον φόβο του λουκέτου, καθώς ανέρχεται στο 36,7%.

Υψηλά παραμένουν τα ποσοστά των επιχειρήσεων εκείνων των οποίων η ρευστότητα είναι είτε μειωμένη είτε ακόμη κι ανύπαρκτη. Συγκεκριμένα, περισσότερες από τέσσερις στις δέκα μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (ποσοστό 42,4%) έχουν ταμειακά διαθέσιμα τα οποία αρκούν το πολύ για έναν μήνα. Μάλιστα, η μία στις πέντε επιχειρήσεις (το 21,4%) δεν διαθέτει καθόλου ρευστότητα.

Το πρόβλημα του ρεύματος

Παράλληλα, μία στις έξι επιχειρήσεις θα αφήσει χρέος στις εταιρείες προμήθειας ρεύματος ή φυσικού αερίου. Το προαναφερόμενο ποσοστό κινείται ανοδικά σε σχέση με την τάση που κυριάρχησε στο προηγούμενο εξάμηνο της χρονιάς. Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από την έρευνα, το 15,2% των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων δεν κατάφερε να καταβάλει εμπρόθεσμα τις οφειλές για την κατανάλωση ενέργειας.

Η κατακόρυφη άνοδος των απλήρωτων λογαριασμών από τους μικρούς της αγοράς αναμένεται να εκκινήσει από τον χώρο της εστίασης. Η εξαμηνιαία έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ καταγράφει πως ένας στους τρεις επιχειρηματίες του κλάδου (30,9%) δεν θα καταφέρει να πληρώσει στο επόμενο εξάμηνο τους λογαριασμούς ενέργειας. Η εστίαση αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα εξαιτίας των μέτρων lockdown για τον περιορισμό της διασποράς της πανδημίας.

Η εικόνα αναμένεται να είναι χειρότερη για τα νοικοκυριά, καθότι η αύξηση στις τιμές κοντά στο 50% δεν αφήνει περιθώρια, δεδομένων και των κινήσεων της Ν.Δ.

Μέχρι αρχές του 2022

Παράλληλα, αυξήσεις - φωτιά αναμένεται να πάρουν και οι τιμές στο ψωμί, με κάποια αρτοποιεία να το πωλούν ήδη έναντι 1,20-1,40 ευρώ το μισό κιλό από 0,80 ευρώ, οι οποίες θα πλήξουν όχι μόνο τον οικογενειακό προϋπολογισμό αλλά και τις επιχειρήσεις εστίασης.

Σύμφωνα με έγκυρους οικονομικούς αναλυτές, η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει μέσα στο επόμενο διάστημα και δεν αναμένεται να μεταβληθεί τουλάχιστον πριν τις αρχές του 2022, κάτι το οποίο φανερώνει ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαιτέρως δύσκολοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL