Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.9°C21.3°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.5°C
3 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.3°C17.3°C
1 BF 47%
Αναδρομικά / Από τον Σεπτέμβριο και βλέπουμε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αναδρομικά / Από τον Σεπτέμβριο και βλέπουμε

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Συνεχίζουν να ταλαιπωρούν και να εμπαίζουν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους κυβέρνηση, υπουργείο Εργασίας και ΕΦΚΑ, καθώς ο κύριος όγκος των αναδρομικών θα απονεμηθεί στους συνταξιούχους από τον Σεπτέμβριο και μετά. Ουσιαστικά πρόκειται για νέα μετάθεση στο χρονοδιάγραμμα καταβολής των αυξήσεων και των αναδρομικών για τους 150.000 δικαιούχους που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τον Μάιο του 2016.

Το πρόβλημα εστιάζεται στη μη ύπαρξη του κατάλληλου λογισμικού που θα αποδώσει τις πραγματικές οφειλές και αυξημένες συντάξεις και το οποίο δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και η διοίκηση του ΕΦΚΑ τα τελευταία δύο χρόνια.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο νόμος Βρούτση (Ν. 4670/2020), που οριοθέτησε τα νέα, βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης μετά και την τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ για όσους έχουν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020.

Από αυτή την εξέλιξη επηρεάζονται οι «παλιοί» ασφαλισμένοι, δηλαδή όσοι είχαν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης πριν από την 13η Μαΐου 2016, ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016). Στη συνέχεια, αυτός ο νόμος, μετά και τις τελεσίδικες αποφάσεις του ΣτΕ, αντικαταστάθηκε από τον νόμο Βρούτση (Ν. 4670/2020) και με ισχύ από τον Οκτώβριο του 2019.  Όμως δεν προβλέφθηκε η σωστή χρήση λογισμικού για να «τρέξουν» οι όποιες μεταβολές ποσών και έτσι οι αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ αδυνατούν πρακτικά να ενσωματώσουν στις συντάξεις αυτές τα αναδρομικά που προκύπτουν.

Σε αντίθεση με όλο αυτόν τον κυκεώνα, φαίνεται πως ισχύει κανονικά η ημερομηνία της 27ης Ιουλίου που έχει δώσει η διοίκηση του ΕΦΚΑ για να καταβληθούν τα αναδρομικά για τους «νέους» συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή σε όσους υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά την 13η Μαΐου 2016. Ακόμη, όμως, βρίσκεται σε εκκρεμότητα το να καταβληθούν και οι αυξήσεις στις ίδιες συντάξεις.

Ποιες συντάξεις και πότε καταβάλλονται

Το Διοικητικό Συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ αποφάσισε στη συνεδρίαση της 8ης Ιουνίου 2021 το ακόλουθο πρόγραμμα πληρωμής των κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Αυγούστου:

* Στις 26 Ιουλίου 2021, ημέρα Δευτέρα, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών, δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ, που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.

* Στις 27 Ιουλίου 2021, ημέρα Τρίτη, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών, δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ, που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.

* Στις 28 Ιουλίου 2021, ημέρα Τετάρτη, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μη μισθωτών, δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ.

* Στις 29 Ιουλίου 2021, ημέρα Πέμπτη, θα καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις Δημοσίου, τ.ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ - ΜΜΕ και ΔEΗ.

Κατώτατος μισθός: στην τελική ευθεία το πάγωμα για το 2021

Να βρει τρόπο να δικαιολογήσει την παραπομπή τής αύξησης του κατώτατου μισθού στις καλένδες εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, έχοντας σ’ αυτή την κατεύθυνση συμμάχους από τον χώρο των επιχειρήσεων και του ΣΕΒ, όπως φαίνεται από τη μέχρι τώρα διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Στη συνέχεια θα πρέπει (τυπικά) ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης να λάβει τις οριστικές του αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία έχει ήδη λάβει μέχρι τώρα δύο παρατάσεις, μία λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία στις αρχές του 2020 και μία δεύτερη λίγους μήνες μετά, το φθινόπωρο του ίδιους έτους.

Η απόφαση για πάγωμα του κατώτατου μισθού θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις του Κ. Μητσοτάκη ότι "ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να αυξάνεται με ποσοστό διπλάσιο του ΑΕΠ". Κι αυτό καθώς το υπουργείο Εργασίας από την εκκίνηση της διαδικασίας έδειξε τις διαθέσεις του επιδιώκοντας ο κατώτατος μισθός να παραμείνει παγωμένος στα 650 ευρώ (μεικτά) όχι μόνο το 2021 αλλά και το 2022.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. στην οποία κατά το 2020 δεν πραγματοποιήθηκε καμία διαδικασία διαπραγμάτευσης για τον κατώτατο μισθό. Αντίθετα, 17 κράτη - μέλη της Ε.Ε. αύξησαν τις κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα των χωρών τους και τρία κράτη διατήρησαν αμετάβλητα τα ποσά που κατέβαλλαν έως τότε. Στη χώρα μας η τελευταία μετατροπή του κατώτατου μισθού πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2019, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τότε αποφασίστηκε να καταργηθεί ο υποκατώτατος μισθός των 511 ευρώ και να υπάρξει αύξησή του, συνολικά, στα 650 ευρώ μεικτά.

Στη διαδικασία που ξεκίνησε στα τέλη Μαρτίου προσκλήθηκαν εγγράφως από την Τριμελή Επιτροπή εξειδικευμένοι επιστημονικοί και λοιποί φορείς, μεταξύ των οποίων η Τράπεζα της Ελλάδος, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) και τα ινστιτούτα των κοινωνικών εταίρων προκειμένου να συντάξουν τις εκθέσεις τους.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL