Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.5°C16.5°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.1°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C13.3°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.6°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.8°C
0 BF 81%
Τράπεζα Πειραιώς / Χωρίς απαντήσεις η κυβέρνηση για την κατά συρροή ζημία του Δημοσίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τράπεζα Πειραιώς / Χωρίς απαντήσεις η κυβέρνηση για την κατά συρροή ζημία του Δημοσίου

Η τράπεζα Πειραιώς λογότυπο σήμα
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Χωρίς εξηγήσεις για την δήθεν εξυγίανση της Τράπεζας Πειραιώς, η κυβέρνηση προχωρά, με περίεργες μεθοδεύσεις και σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Ρίχνοντας όλο το ανάθεμα στην κυβέρνηση του ΣΥΡΖΑ- όπως άλλωστε συνηθίζει- ισχυρίστηκε πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική αντί της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.

Τα κυβερνητικά στελέχη με πρώτο τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα υποστήριξαν ότι επειδή το μισό χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας Πειραιώς είναι «κόκκινο» βαρύνουν τον ισολογισμό της τράπεζας ολοένα και περισσότερο.

Στην ίδια γραμμή και ο Γιώργος Χατζηνικολάου, πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς, ισχυρίστηκε πως η κεφαλαιακή ενίσχυση θα σηματοδοτήσει την «πανηγυρική επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα».

Με θετικό μάτι είδε τα τεκταινόμενα και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας που έκανε λόγο για ιδιαιτέρως θετική από εποπτικής σκοπιάς εξέλιξη.

Ανυπολόγιστη ζημία του Δημοσίου συμφέροντος, καθώς και ότι δεν διασφαλίζονται τα σχετικά εχέγγυα από την επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς επισήμανε σε έντονους τόνους ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισαν πως αν ανακάμψει η μετοχή της Πειραιώς θα πρέπει να συμμετέχει ο ελληνικός λαός σε αυτά τα οφέλη.

Τσακαλώτος: Ούτε μια σοβαρή κουβέντα για τις τράπεζες

«Ο κ. Σταϊκούρας μάς συνηθίζει σε ομιλίες που είναι πάντα οι ίδιες. Χωρίς καμία αντίληψη ότι έχει χρέος να εμπλακεί με επιχειρήματα των άλλων» είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ, από το βήμα της Βουλής.

Τόνισε ότι ο κ. Σταϊκούρας δεν είπε τίποτα επί της ουσίας για τις τράπεζες αλλά περιορίστηκε σε μια επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ θα μπορούσαμε, συνέχισε ο Ε. Τσακαλώτος, να έχουμε κάνει συζήτηση για το τι φταίει για το σημείο που βρίσκονται σήμερα οι τράπεζες. Και σημείωσε τις ευθύνες που υπάρχουν από το 2009 και μετά για την απώλεια καταθέσεων, την μείωση της συμμετοχής του δημοσίου και την απώλεια αξίας.

Απάντησε δε και στα επιχειρήματα της ΝΔ λέγοντας ότι απώλεια αξίας είχαμε και με τις δύο κυβερνήσεις: 26 δις από το 2010 μέχρι το 2014 και 11 δις μετά. Και τόνισε ότι στις δύο περιπτώσεις υπήρχαν επιβολές. Και στις δύο περιπτώσεις υπήρχε θέληση για bad bank αλλά υπήρχε ισχυρή αντίσταση από το εξωτερικό.

Σημείωσε όμως ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία παρέλαβε τις τράπεζες σε μια εξαιρετικά κακή κατάσταση, έγιναν πράγματα που δεν έγιναν στις πρώτες ανακεφαλαιοποιήσεις, όπως η μέριμνα για το ζήτημα των κόκκινων δανείων και το νομοθετικό πλαίσιο για διαχείριση, servicers, ιδιωτικό χρέος, διοικητικά συμβούλια.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άσκησε σκληρή κριτική στον Χ. Σταϊκούρα, αλλά και τον εισηγητή της πλειοψηφίας τον κ. Καραγκούνη λέγοντας ότι αν άκουγε κανείς την τοποθέτηση του θα πίστευε ότι δεν χρεοκόπησε η χώρα το 2009, δεν χάθηκε το 25% του ΑΕΠ, δεν έγινε PSI που επιβάρυνε δυσανάλογα τις ελληνικές τράπεζες.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέση για το μέλλον του τραπεζικού συστήματος αλλά και για την Τράπεζα Πειραιώς, λέγοντας ότι κατανοεί γιατί πρέπει να γίνει ανακεφαλαιοποίηση. «Αν και η ΝΔ δεν μας εξήγησε γιατί τώρα χρειάζεται ανακεφαλαιοποίηση για τα κόκκινα δάνεια, αλλά οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποίησεις που έγιναν για τα κόκκινα δάνεια ήταν περιττές» προσέθεσε.

Σημείωσε όμως ότι η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ είναι στον αντίποδα της στρατηγικής της κυβέρνησης που από ότι φαίνεται είναι να πέσει η συμμετοχή του δημοσίου και κάτω του 34%. Και τόνισε την ιδεολογική διαφορά που υπάρχει: «Γιατί ο κ. Στουρνάρας είπε ότι δεν ήταν σωστή η εμπειρία των δημοσίων τραπεζών. Λες και η κρίση του 2009 έγινε επειδή οι τράπεζες ήταν δημόσιες. Εμείς αντίθετα πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει ένας ισχυρός δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα» θέτοντας παράλληλα το ζήτημα της πιο πλουραλιστικής σύνθεσης των ΔΣ των τραπεζών. Για να προσθέσει ότι ανεξαρτήτως ιδεολογικών καταβολών, σε καθαρά οικονομικούς όρους αν αναμένεται να ανακάμψει η μετοχή της Πειραιώς θα πρέπει να συμμετέχει ο ελληνικός λαός σε αυτά τα οφέλη.

Παράλληλα τόνισε ότι αντί να συζητάμε για το μέλλον των τραπεζών η ΝΔ μπαίνει σε μικροπολιτικές συζητήσεις και ειρωνείες λέγοντας ότι για όλα τα δεινά ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, «ενώ η ΝΔ που χρεοκόπησε τη χώρα και εφάρμοσε το PSI είχε κατά νου πάντα το δημόσιο συμφέρον». Προσέθεσε ότι και στην περίπτωση των μικρομετόχων, οι πρώτες ενδείξεις ήταν ότι δεν ενδιαφερόταν η κυβέρνηση για τη διαφύλαξη των συμφερόντων τους αν και βέβαια φαίνεται να αναθεωρεί αυτές τις αρχικές της αποφάσεις.

Τέλος ο Ε. Τσακαλώτος ρώτησε την κυβέρνηση σε τι πράξεις θα προβεί για να συμμετέχουν ή όχι επενδυτές που θα έχουν πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική από τα hedge funds στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας.

Έφη Αχτσιόγλου: «Κατά συρροή ζημία του Δημοσίου στην Τράπεζα Πειραιώς»

Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου επισήμανε μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής ότι «το Δημόσιο υπέστη ήδη τεράστια ζημιά με τη μη πληρωμή του τοκομερίδιου. Θα υποστεί και δεύτερη με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Ποια είναι τελικά η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος από την ελληνική κυβέρνηση και από το ΤΧΣ, στην υπόθεση της Τράπεζας Πειραιώς; Με ποιον τρόπο έχουν ενεργήσει μέχρι στιγμής και πρόκειται να ενεργήσουν στο μέλλον, για να προστατέψουν το δημόσιο συμφέρον;».

Η Ε. Αχτσιόγλου επισήμανε μία σειρά πολύ σοβαρών ερωτημάτων που γεννώνται, για τη στάση της κυβέρνησης και του ΤΧΣ, τόσο στην απόφαση μη αποπληρωμής του τοκομεριδίου από την τράπεζα όσο και στον σχεδιασμό της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

https://youtu.be/N2QSlViHc7I

Για την 1η φάση και τη μη αποπληρωμή του τοκομεριδίου των 166 εκατ. ευρώ προς το ελληνικό Δημόσιο από την τράπεζα Πειραιώς, τόνισε ότι «ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας, το 2020, σε τοποθετήσεις του διαβεβαίωνε ότι θα πληρωθεί κανονικά το κουπόνι με μετρητά, ότι αυτός είναι ο σχεδιασμός της Τράπεζας και ότι η κεφαλαιακή επάρκειά της είναι σε καλύτερο επίπεδο από το 2019, οπότε και είχε πληρωθεί το σχετικό τοκομερίδιο αντιστοίχως. Η τράπεζα αλλάζει απόφαση και επικαλείται τη σύσταση της ΕΚΤ για μη πληρωμή μερισμάτων. Η κυβέρνηση και ο κ. Σταϊκούρας προσπάθησε να παρουσιάσει ότι αυτή η σύσταση της ΕΚΤ ήταν υποχρεωτική. Όμως η σύσταση δίνει κατευθύνσεις χωρίς να είναι δεσμευτική. Η τράπεζα κάνει την ερμηνεία που θεωρεί ότι την συμφέρει, όμως γιατί το Δημόσιο και το ΤΧΣ ερμηνεύουν κατ΄ αρχάς τη σύσταση ως υποχρεωτική, όταν όπως αποδείχτηκε επρόκειτο να οδηγήσει σε ζημία του Δημοσίου;»

Δεύτερο, πρόσθεσε, «η σύσταση λέει ότι τα πιστωτικά ιδρύματα καλό θα ήταν να μην προχωρήσουν σε καταβολή μερισμάτων, εννοεί καταβολή μετρητών, γιατί η τράπεζα επιλέγει όχι απλώς να μην πληρώσει σε μετρητά αλλά να μην πληρώσει ούτε σε μετοχές το Δημόσιο, όπως θα μπορούσε. Ο κ. Μεγάλου έχει απαντήσει ότι εδώ είναι προφανές γιατί δεν αποπληρώνουμε σε μετοχές, γιατί στην πραγματικότητα μας είναι πολύ περισσότερο συμφέρον να μην αποπληρώσουμε καθόλου και να υπάρχει η πλήρης μετατροπή του cocos σε συμμετοχή του Δημοσίου. Το ερώτημα είναι γιατί η κυβέρνηση και το ΤΧΣ αποδέχονται αυτή τη στάση που ζημιώνει το Δημόσιο; Συναίνεσε το ΤΧΣ στη ζημία που υπέστη το Δημόσιο; Τι ψήφισε στην κρίσιμη συνεδρίαση; Με την απόφαση να μην πληρωθεί το Δημόσιο ούτε σε μετοχές, που υπήρχε η δυνατότητα, το Δημόσιο υπέστη μία τεράστια ζημιά που ξεπερνά το 1 δισ. Ερώτημα είναι τι έκανε η κυβέρνηση και το ΤΧΣ μπροστά σε αυτή την απόφαση που προκάλεσε μεγάλη ζημία στο Δημόσιο ήδη. Τι θέση κράτησε η ελληνική κυβέρνηση δια του ΤΧΣ στο ζήτημα αυτό; Πήρε την ίδια θέση και συναίνεσε τελικά σε αυτή τη ζημία που υπέστη το δημόσιο συμφέρον;»

Για τη δεύτερη περίοδο που αφορά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, η Ε. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «οι όροι που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι εξαιρετικά προβληματικοί για το τι θα συμβεί με την περιουσία του Δημοσίου. Καταργείται πράγματι το δικαίωμα προτίμησης για το Δημόσιο και τους υφιστάμενους μετόχους; Πρόκειται να οδηγήσει πράγματι σε μία απίσχναση της τάξης του 95% για τους υφιστάμενους μετόχους, δηλαδή μία απόλυτη ζημία και καταστροφή για το Δημόσιο;».

Επίσης, «η υπόλοιπη μεθοδολογία που φαίνεται ότι θα ακολουθηθεί πρόκειται να οδηγήσει τους νέους ιδιώτες επενδυτές μετόχους, που θα συμμετάσχουν, μέσα σε μία νύχτα να τετραπλασιάσουν τα κέρδη τους. Δηλαδή, θα οδηγήσει σε μία δραματική ζημία για το Δημόσιο και ταυτόχρονα ένα υπερκέρδος για τους νέους μετόχους. Ποια είναι η θέση του ΤΧΣ και η θέση της κυβέρνησης για αυτό; Θα συναινέσουν σε αυτό το σχέδιο, θυμίζω ότι νομικά το ΤΧΣ έχει τη δυνατότητα να ασκήσει βέτο, όταν πρόκειται να γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που ζημιώνει το Δημόσιο. Θα το κάνει; Θα ασκήσει βέτο αν πρόκειται να συμβεί αυτό;».

Υπογράμμισε, ακόμα, ότι «ο Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς λέει ότι έχει την πλήρη υποστήριξη για οποιαδήποτε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, οπουδήποτε και αν αυτή οδηγήσει το Δημόσιο, από το ΤΧΣ. Στην πραγματικότητα λέει ότι έχει τη λευκή επιταγή γι’ αυτή την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, χωρίς κανέναν όρο από το Δημόσιο. Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης και του ΤΧΣ;»

Τέλος, σημείωσε ότι «δεν μπορεί ο κ. Σταϊκούρας να εγκαλεί για θρασύτητα την αντιπολίτευση, όταν ήταν μέλος του οικονομικού επιτελείου μίας κυβέρνησης η οποία άφησε το 2014 εντελώς άδεια ταμεία στη χώρα, 28 δισ. πληρωμές χρέους, ένα πρόγραμμα ανεπίστρεπτα εκτός πορείας, με απαιτήσεις για μέτρα λιτότητας 8 δισ. μέσα σε ένα εξάμηνο. Και, αντιθέτως, παρέλαβε μια χώρα με το δημόσιο χρέος ρυθμισμένο, αποθεματικό 37 δισ. και ολοκληρωμένο πρόγραμμα».

«Εντυπωσιακή διαστρέβλωση της πραγματικότητας»

«Για άλλη μια φορά η ΝΔ μάς πληροφόρησε σήμερα δια του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα ότι η οικονομία της χώρας άρχισε να λειτουργεί από το 2015!» σημειώνουν από την πλευρά τους κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Όπως σημειώνουν, «γα το προηγούμενο διάστημα υπάρχει κενό μνήμης και πολιτικής. Το 2010 δεν χρεωκόπησε η χώρα. Οι τράπεζες δεν είχαν κόκκινα δάνεια. Οι καταθέσεις εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς μετά το 2015. Οι δύο ανακεφαλαιοποιήσεις  της περιόδου 2010-2014 δεν έγιναν ποτέ. Όλα όσα έζησαν οι Έλληνες πολίτες με τα μνημόνια και την τροϊκα ήταν ψευδαίσθηση.

υτή η εντυπωσιακή διαστρέβλωση της πραγματικότητας εκδηλώθηκε σήμερα προκλητικά στην συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων που είχε ως θέμα την αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. Επιπλέον τα στελέχη του ΤΧΣ, υπερθεμάτισαν για την αναγκαιότητα της πλουσιοπάροχης προικοδότησης ύψους τριών δισ.της Τράπεζας Πειραιώς, με χρήματα του δημοσίου, αλλά και για την απόσυρση του Δημοσίου από το ΤΧΣ και την ολοσχερή εκχώρηση των τραπεζών στους ιδιώτες. Οι μεθοδεύσεις αυτές που συνιστούν επανάληψη της χρεωκοπίας του 2010, δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές από τον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL