Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.9°C21.3°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.5°C
3 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.3°C17.3°C
1 BF 47%
Τουρισμός / Δεν κουνιέται φύλλο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τουρισμός / Δεν κουνιέται φύλλο

Οι μηδενικές προκρατήσεις στα ξενοδοχεία μπαίνοντας στο δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου ανησυχούν τον κόσμο του τουρισμού. Ο αριθμός των «μετρημένων στα δάχτυλα» προκρατήσεων σε μείζονες περιοχές της χώρας ουδεμία σχέση έχει με την περσινή αντίστοιχη περίοδο, όταν έναν μήνα προτού κηρυχθεί πανδημία στις 11 Μαρτίου από τον ΠΟΥ, οι προδιαγραφόμενες τάσεις προκαλούσαν αισιοδοξία.  Όπως ουδεμία σχέση έχει με τη συνήθη πρακτική προηγούμενων χρόνων, όταν η συγκομιδή προκρατήσεων του Φεβρουαρίου αντιστοιχούσε στο 30% των κρατήσεων της σεζόν.

Παράγοντες του τουρισμού δεν αισιοδοξούν για γρήγορο άνοιγμα φέτος. Χαρακτηριστική είναι η πρόβλεψη που έκανε ο υπεύθυνος πωλήσεων και management ξενοδοχείων Βασίλης Τουβλατζής ότι η σεζόν δεν θα καταφέρει να «τρέξει» πριν το δεύτερο δεκαπενθήμερο Ιουνίου.

Η επιβολή τρίτου ολικού lockdown στην Αττική την περασμένη Πέμπτη έως τις 28 Φεβρουαρίου, εφόσον βεβαίως δεν παραταθεί, όπως συνέβη και τις προηγούμενες φορές, καθιστά ακόμη βαρύτερο το κλίμα στον ελληνικό τουρισμό. Το ίδιο και η υγειονομική επιδείνωση σε χώρες - δεξαμενές του.  Όπως επίσης και τα περιοριστικά μέτρα σε μεγάλες ξένες οικονομίες που έχουν ως αποτέλεσμα να πιέζει και ο παράγοντας «διαθέσιμο εισόδημα» τον τουρισμό. Στις ανησυχητικές εξελίξεις θα πρέπει να προστεθούν ακόμη οι καθυστερήσεις των εμβολιασμών, η δημιουργία εμποδίων από κυβερνήσεις στους πολίτες τους για ταξίδια στο εξωτερικό, γενικότεροι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και σε σημαντικό βαθμό και η έλλειψη οργανωμένου σχεδίου για ταξίδια και ελέγχους.

Ανύπαρκτη εκδήλωση ενδιαφέροντος

Κάτι που ανησυχεί τον κλάδο είναι και ότι σε βασικές αγορές της Ελλάδας, όπως είναι η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία ή η Ολλανδία, το πρόγραμμα αντιμετώπισης της πανδημίας δεν εξελίσσεται σύμφωνα με τους επιθυμητούς στόχους, παραμένοντας σε παρατεταμένο καθεστώς lockdown και συνεπαγόμενης αβεβαιότητας.  Έτσι, ενώ όλες οι έρευνες και σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι αν και πολλοί είναι οι Ευρωπαίοι που επιθυμούν να ταξιδέψουν το καλοκαίρι, είναι ακόμη αβέβαιοι εάν και πότε θα το κατορθώσουν. Οι προθέσεις τους γίνονται συνήθως νωρίτερα γνωστές, με το λεγόμενο «booking window» να φθάνει και τις 70 ημέρες σε κάποιες αγορές, όπως π.χ. των Γερμανών, των οποίων η σχεδόν ανύπαρκτη εκδήλωση ενδιαφέροντος προοιωνίζεται «άπνοια» τουλάχιστον έως και μία με δύο εβδομάδες μετά το Πάσχα των Καθολικών που παραδοσιακά συμπίπτει με την άτυπη έναρξη της τουριστικής σεζόν.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει εμβολιάσει οριστικά (και με τις δύο δόσεις) πάνω από το 1,2% του πληθυσμού, με τα ποσοστά ανά χώρα να είναι: Γερμανία: 1,2%, Ηνωμένο Βασίλειο: 0,8%, Σουηδία: 0,6%, Γαλλία: 0,4%, Ολλανδία: 0%, Ρωσία: 0%.

Ακόμη και μεταξύ των γειτονικών χωρών που αποτελούν τουριστικές αγορές για περιοχές κυρίως της βόρειας Ελλάδας, όπως Χαλκιδική, Θάσος, Καβάλα, Σαμοθράκη και Πλαταμώνας, όπου οι επισκέπτες έρχονται κατά βάση οδικώς, τα ποσοστά είναι αποκαρδιωτικά: Βουλγαρία: 0,2%, Σερβία: 0%, Τουρκία: 0%.

Με αυτούς τους ρυθμούς θεωρείται δύσκολο και να επανέλθει ο τουρισμός σε στοιχειώδη «κανονικότητα» και να μπορούν οι δυνητικοί ταξιδιώτες να προγραμματίσουν περίοδο, προορισμό, ακόμη και διάρκεια διακοπών δεδομένων των σοβαρών οικονομικών επιπτώσεων πανδημίας και περιοριστικών μέτρων στα εισοδήματα.

Το δίλημμα εάν θα ανοίξουν φέτος

Εν αναμονή των εξελίξεων, οι ξενοδόχοι έχουν το δίλημμα εάν θα ανοίξουν φέτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι από τα 10.000 ξενοδοχεία μόλις τα 6 στα 10 λειτουργούσαν, 2.328 συνεχούς λειτουργίας (59% της κατηγορίας αυτής) επαναλειτούργησαν μετά το πρώτο lockdown, και 3.699 ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας (το 61%).  Όπως ανέφεραν παράγοντες του χώρου, η χρονιά ήταν εισπρακτικά «ίσα βάρκα, ίσα πανιά». Πιθανότερο πάντως είναι να ανοίξουν τα περισσότερα ευελπιστώντας σε επιτάχυνση ρυθμού εμβολιασμών.

Η Ελλάδα είναι τρίτη χώρα στον ΟΟΣΑ σε εξάρτηση από τον τουρισμό (21% του ΑΕΠ, έναντι 25% των Φιλιππίνων και 23% της Ταϊλάνδης) παρουσιάζοντας πέρυσι από τα μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης τουριστικών αφίξεων (77%, έναντι 58% Ιταλία, 75% Πορτογαλία και 77% Ισπανία).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL