Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.6°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.7°C
3 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.0°C21.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
4 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.7°C20.7°C
1 BF 29%
"Ασφαλιστικό Πινοσέτ" κατεδαφίζει τις συντάξεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ασφαλιστικό Πινοσέτ" κατεδαφίζει τις συντάξεις

Την κυνική δήλωση του πρωθυπουργικού συμβούλου Αλέξη Πατέλη ότι «σταματάμε να παίρνουμε τα λεφτά των νέων και να τα δίνουμε στους ηλικιωμένους» επιβεβαίωσε ως συνολικό σχέδιο αλλαγής του ασφαλιστικού ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, ανέφερε ότι τα όσα υποστήριξε ο Αλ. Πατέλης «εκφράζουν την κυβερνητική γραμμή και είναι απολύτως εναρμονισμένα με την προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ.».

Ο πρωθυπουργικός σύμβουλος ουσιαστικά περιέγραψε το σχέδιο: χωρίς τις εισφορές των νέων, οι απολαβές των συνταξιούχων θα μειωθούν έως και θα εξαλειφθούν (επικουρικές). Οι νέοι θα λάβουν στο μέλλον ακόμα μικρότερες συντάξεις αν δεν προκύψει κάποια σοβαρή οικονομική κρίση και εξαϋλωθεί ο «κουμπαράς».

Η αλήθεια είναι ότι ο Αλ. Πατέλης δεν αιφνιδίασε όσον αφορά το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ασφάλισης με τη συνέντευξή του στο «Βήμα». Επιβεβαίωσε όσα είχε αποκαλύψει για «ασφαλιστικό Πινοσέτ» με διαδοχικά δημοσιεύματα η «Αυγή» από τις 25 Ιουνίου 2019, ενώ υπερασπίστηκε την αναγκαιότητα και το επείγον της (αντι)μεταρρύθμισης που πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, δηλαδή από την 1η.1.2021.  Άλλωστε, και η τοποθέτηση του Π. Τσακλόγλου ως νέου υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης στον πρόσφατο ανασχηματισμό στις αρχές Αυγούστου αυτό τον στόχο υπηρετεί.

Αλλά, πριν από όλα αυτά, είχε δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση Πισσαρίδη, όπου αποδίδεται ειδική βαρύτητα στην «εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στον δεύτερο πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης». Ενώ στο ίδιο σχέδιο προβλέπεται ότι το κόστος της μετάβασης θα καλυφθεί από τα κονδύλια του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης, αλλά και από τα αποθεματικά της κοινωνικής ασφάλισης!

Με άλλα λόγια, η πανδημία και η οικονομική κρίση που επέφερε αποτελούν για τον Αλ. Πατέλη, τον υφυπουργό Π. Τσακλόγλου και βέβαια τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη ευκαιρία εκχώρησης μέρους τού ασφαλιστικού -και των πόρων των ταμείων- στην κεφαλαιαγορά και στις ασφαλιστικές εταιρείες.

Επομένως, η κυβέρνηση, παρότι ψήφισε ασφαλιστικό νομοσχέδιο στις 28.2.2020, θα πρέπει να προχωρήσει στην κατάθεση νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, με το οποίο α) θα μειωθούν οι αποδοχές των ήδη συνταξιούχων που λαμβάνουν επικουρική σύνταξη, καθώς οι εισφορές τους δεν θα χρηματοδοτούν το σύστημα και β) οι νέοι ασφαλισμένοι αποκόπτονται από την κοινωνική ασφάλιση και γίνονται «μέτοχοι» αναλαμβάνοντας και το προσωπικό ρίσκο!

Ο ασφαλισμένος - μέτοχος

Η αναγκαιότητα της εκ νέου αλλαγής του ασφαλιστικού υπογραμμίζεται στον σχεδιασμό προκειμένου «να δημιουργηθεί χώρος για ζήτηση ιδιωτικών συνταξιοδοτικών προϊόντων», ενώ «με το σύστημα των τριών πυλώνων οι ασφαλισμένοι θα καρπώνονται από την πορεία της οικονομίας και των αγορών και θα είναι συμμέτοχοι στο ρίσκο της οικονομίας και θα λειτουργούν ως μέτοχοι»!

Είναι πιθανό με τη νέα παρέμβαση να μην αποκοπεί απλώς από το δημόσιο σύστημα ο δεύτερος πυλώνας (επικουρική ασφάλιση), αλλά να εγκατασταθούν στον δεύτερο πυλώνα -με την υποχρέωση ασφάλισης των νεοεισερχόμενων από το 2021 και εθελοντικά των παλιοτέρων- οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Αν αυτό συντελεστεί, θα επιφέρει σε βάθος χρόνου δραματικές αλλαγές στη φυσιογνωμία, στον χαρακτήρα, στην υποχρεωτικότητα και την καθολικότητα της δημόσιας ασφάλισης. Μάλιστα, στην υποχρεωτικότητα της ιδιωτικής ασφάλισης θα ενταχθούν από 1η.1.2021 όχι μόνο οι μισθωτοί, αλλά και οι αγρότες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες!

Το κόστος μετάβασης

Για τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος προβλέπεται «η έκδοση ομολόγου αναγνώρισης»! Αυτό σημαίνει ότι το κράτος εκδίδει ομόλογα για τη χρηματοδότηση του κόστους μετάβασης (55 δισ.) για τα οποία αναγνωρίζει την υποχρέωση αποπληρωμής τους. Την υποχρέωση αυτή το κράτος την καταγράφει στον κρατικό προϋπολογισμό ως δαπάνη την οποία θα χρηματοδοτεί από τμήμα της φορολογίας και εσχάτως, μέσω της έκθεσης Πισσαρίδη, με ευρωπαϊκούς πόρους και με τα αποθεματικά των ταμείων.

«Πυραμίδα ασφάλισης»

Το κόστος βέβαια θα επωμιστούν παλιοί και νέοι ασφαλισμένοι. Οι νέοι μάλιστα θα πληρώσουν δύο φορές: μία φορά ως φορολογούμενοι πολίτες για τη χρηματοδότηση του κόστους μετάβασης και την αποπληρωμή των ομολόγων αναγνώρισης και μία φορά για την καταβολή της ασφαλιστικής τους εισφοράς στο ΕΤΕΑΕΠ ή για τον σχηματισμό της αποταμίευσής τους στην ασφαλιστική εταιρεία.  Έτσι αποδεικνύεται ότι ουσιαστικά πρόκειται για «πυραμίδα ασφάλισης» προς όφελος της κερδοφορίας και της κερδοσκοπίας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων.

Για να γίνει κατανοητό τι σημαίνει «πυραμίδα ασφάλισης»: θα εισπραχθούν από τις γενιές μετάβασης σημαντικοί πόροι, ενώ η συνταξιοδοτική παροχή που θα τους χορηγηθεί από τις ασφαλιστικές εταιρείες ύστερα από τριάντα πέντε χρόνια ασφάλισης θα είναι πολλαπλάσια μικρότερη από τις προσδοκίες τους ή και καθόλου αν σε όλη αυτή την περίοδο προκληθούν συνθήκες κατάρρευσης των κεφαλαιαγορών και των χρηματαγορών με αρνητικές συνέπειες στο επίπεδο ρευστότητας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, όπως π.χ. έγινε στην περίπτωση της Ασπίς Πρόνοια.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL