Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.0°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.6°C22.8°C
1 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.9°C20.0°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.6°C
3 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
16.0°C16.0°C
1 BF 63%
Ημερίδα του Τομέα Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ / Ημερίδα του Τομέα Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ: Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση στο επίκεντρο της ανάπτυξης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ημερίδα του Τομέα Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ / Ημερίδα του Τομέα Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ: Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση στο επίκεντρο της ανάπτυξης

Ημερίδα με θέμα «Η συμμετοχή της Ελλάδας στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση - Στρατηγικό όραμα και προγραμματισμός μετάβασης» πραγματοποίησε χθες με επιτυχία ο Τομέας Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ). Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση, πρώτη σε μια σειρά αντίστοιχων εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν από τον Τομέα Οικονομίας το επόμενο διάστημα, είχε ως στόχο την εμβάθυνση των αναλύσεων για το συγκεκριμένο ζήτημα και την πυροδότηση του αναγκαίου διαλόγου στην κοινωνία, την οργανωμένη επιχειρηματικότητα, τα πανεπιστήμια και άλλους κλάδους.

Κατά τη διάρκειά της παρουσιάστηκαν τα οφέλη που φέρνουν οι νέες τεχνολογίες και το πώς αυτές επιδρούν θετικά στην ελληνική οικονομία -με δεδομένη την ύπαρξη και υλοποίηση της κατάλληλης στρατηγικής- αλλά και την ανάγκη να υπάρξουν από μέρους της Πολιτείας οι απαραίτητες πρόνοιες για τη συμμετοχή όλων των κλάδων και όλων των επιχειρήσεων (κάθε μεγέθους) στη νέα εποχή αλλά και για την προστασία του εργατικού δυναμικού.

Ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, αφού ανέφερε ότι «οι νέες τεχνολογίες πρέπει να αποτελέσουν μήτρα συγκλίσεων και όχι νέων κρίσεων», τόνισε πως σε σχέση με τις θέσεις εργασίας προκύπτει ένα μείζον ζήτημα και μια τεράστια ανάγκη για την εφαρμογή προοδευτικών πολιτικών. «Αν αγκαλιάσουμε την αντίληψη που λέει ότι η Πολιτεία δεν έχει να κάνει και πολλά πράγματα, απλά θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξη ενός φαινομένου, αυτού της απώλειας των θέσεων εργασίας, το οποίο θα είναι οδυνηρό για τις κοινωνίες μας στο μέλλον» επισήμανε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει: «Η υποχρέωση της Πολιτείας είναι διττή. Αφενός να αποφύγει το βαρύ κοινωνικό κόστος της πλημμελούς ανάπτυξης των νέων τεχνολογιών ή της διάχυσής τους με τρόπο μη ισότιμο και άδικο, και αφετέρου να αναπτύξει το κατάλληλο δίχτυ κοινωνικής προστασίας, το οποίο δεν θα επιτρέψει τα συγκλονιστικά βήματα που κάνουμε ως ανθρωπότητα στην τεχνολογία να γίνουν βήματα κοινωνικής οπισθοδρόμησης».

Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας του κόμματος Γιώργος Τσίπρας επισήμανε ότι «δεν υπάρχει ανάπτυξη καινοτομίας χωρίς ουσιαστική υποβοήθηση από την Πολιτεία. Αλλά δεν πρέπει να μείνουμε μονάχα στον αναγκαίο θεσμικό μετασχηματισμό του κράτους. Στην προσπάθεια μετάβασης της ελληνικής οικονομίας σε ένα μοντέλο μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας έχει σημασία να εξειδικεύσουμε την προσπάθειά μας στη μετεξέλιξη κλάδων που είναι ήδη αναπτυγμένοι και εμπορεύσιμοι ώστε να μεταβούν στη νέα οικονομία της γνώσης με καλύτερες προϋποθέσεις και με δυνατότητα να αντέξουν τον διεθνή ανταγωνισμό».

Αναγκαιότητα για τις επιχειρήσεις

Στη συνέχεια ακολούθησαν τοποθετήσεις και παρουσιάσεις από άλλους ομιλητές. Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Κωνσταντίνος Μίχαλος υπογράμμισε ότι «η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που αναδεικνύονται αποτελεί ζωτική αναγκαιότητα για τις επιχειρήσεις και την οικονομία".

Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Βαΐτσος παρουσίασε τα κύρια χαρακτηριστικά της μετεξέλιξης, τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι χώρες της Ε.Ε., με ειδικές αναφορές στην Ελλάδα, αλλά και την «ανάγκη για ισότιμη πρόσβαση των εργαζομένων στην ποιοτική επιμόρφωση με στόχο την αξιοπρεπή τους διαβίωση και την επίτευξη μιας διατηρήσιμης μακροοικονομικής μεγέθυνσης».

«Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση συνεπάγεται τον πολλαπλασιασμό νέων τεχνολογιών και καινοτομίας, δίνοντας ευκαιρίες σε μικρότερες εταιρείες με πολύ λιγότερους πόρους να αμφισβητήσουν με επιτυχία καθιερωμένες εδραιωμένες επιχειρήσεις. Αυτό συνιστά ένα 'παράθυρο ευκαιρίας' για την Ελλάδα και μπορεί να της επιτρέψει, μέσα από μια καλά σχεδιασμένη στρατηγική, να κάνει το άλμα προς τα εμπρός» σημείωσε ο καθηγητής Πανεπιστημίου και πρώην γενικός γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας Λόης Λαμπριανίδης.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Παραγωγής - Συμβουλίου Βιομηχάνων για την Ανάπτυξη Κώστας Θέος τόνισε ότι «χωρίς την ανάπτυξη της βιομηχανίας δεν διακυβεύεται μόνο η συμμετοχή μας στις τεχνολογικές εξελίξεις, αλλά και δεν εξασφαλίζονται προοπτικές καριέρας για τους νέους, δεν αντιστρέφεται το brain drain, δεν διασφαλίζεται μακροπρόθεσμα η δημοσιονομική βιωσιμότητα και χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους, δεν διασφαλίζεται ότι η έξοδος από την κρίση θα είναι διατηρήσιμη».

"Δύσβατος ο δρόμος"

Ο πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και πρώην γενικός διευθυντής Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αχιλλέας Μητσός εξήγησε ότι «ο δρόμος θα είναι δύσβατος γιατί το σημείο εκκίνησης είναι αρνητικό μετά τη βαθιά ύφεση, την όξυνση των ανισοτήτων και με δεδομένη τη δομή της οικονομίας, ιδιαίτερα της μεταποίησης, η οποία, παρά τις κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις, έχει παραμείνει παραδοσιακή, συχνά μέχρι και οπισθοδρομική".

Την ημερίδα παρακολούθησαν βουλευτές, εκπρόσωποι φορέων και επιχειρήσεων, καθώς και πολίτες που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για το θέμα θέτοντας σειρά ερωτημάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL