Την μεθοδική εξόντωση της πρωτογενούς παραγωγής στο μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής υπαίθρου όπου δραστηριοποιούνται στη συντριπτική τους πλειοψηφία οικογενειακές επιχειρήσεις στον αγροτικό, κτηνοτροφικό και μελισσοκομικό τομέα, επιβεβαίωσε με όσα είπε στο Open ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης.
Ο κ. Καιρίδης αναφέρθηκε στην έλλειψη εργατών γης για τις μεγάλες επιχειρήσεις του γεωργικού τομέα και τις επαφές που είχε με εκπροσώπους των παραγωγών της Κρήτης μαζί με τον συναρμόδιο Λ. Αυγενάκη και θύμισε το σημερινό ταξίδι Μητσοτάκη στην Ινδία και την σχετική διμερή συμφωνία που θα υπογράψει.
Μετά την τροπολογία για την παροχή δυνατότητας νόμιμης απασχόλησης σε άτομα από τρίτες χώρες που ήδη βρίσκονται εδώ και χρόνια στην Ελλάδα, «η ηλεκτρονική πλατφόρμα άνοιξε στις 9 Φεβρουαρίου και ήδη έχουμε 2.000 ηλεκτρονικές αιτήσεις, θα αυξηθούν αρκετά περισσότερο ... με τους 2.000 δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα, στη Βουλή είπαμε ότι υπολογίζουμε περίπου 30.000 εν δυνάμει δικαιούχους», ενώ οι εκτιμήσεις ανεβάζουν τις ελλείψεις σε περίπου 200.000.
«Το δεύτερο βήμα είναι οι διμερείς συμφωνίες με φίλες χώρες, όπως Αρμενία, Γεωργία, Μολδαβία από την Ευρώπη, Ινδία, Βιετνάμ, Φιλιππίνες από την Ασία ... είναι έξι τον αριθμό και στο τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης. Θα αμείβονται με τα μεροκάματα της αγοράς», κατά τον κ. Καιρίδη.
«Πρέπει να δούμε και τον διοικητικό μηχανισμό της νόμιμης μετανάστευσης, έχουμε μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών διαμονής, όπου εμπλέκονται οι αποκεντρωμένες διοικήσεις του υπουργείου Εσωτερικών, τα προξενεία του υπουργείου Εξωτερικών ... είμαστε πολύ πίσω», σύμφωνα με τον υπουργό.
Την ίδια ώρα, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από όλη την Ελλάδα συρρέουν στο Σύνταγμα διεκδικώντας να παραμείνουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους στους τόπους τους, με κόστος παραγωγής που να τους επιτρέπει να επιζήσουν και να παράγουν προϊόντα σε τιμή που να μπορεί να απολαύσει ο καταναλωτής, αντί να βρίσκονται στις συμπληγάδες των ελληνοποιήσεων, της εκβιαστικής αγοράς σε τιμές κάτω του κόστους από τους μεσάζοντες, τον μεταποιητικό τομέα και το λιανεμπόριο...