Καθημερινότητα έχει γίνει η ρητορική μίσους κατά δημοσιογράφων είτε από πολίτες είτε από εκπροσώπους πολιτικών και οικονομικών κέντρων εξουσίας. Το φαινόμενο, που έχει γιγαντωθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, καταγράφει έρευνα που διεξήχθη σε πέντε χώρες των Βαλκανίων, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.
Η έρευνα συγκέντρωσε πληροφορίες από δημοσιογράφους που απάντησαν σε ερωτηματολόγιο, ενώ υπήρξαν και συνεντεύξεις με δημοσιογράφους που έχουν δεχθεί τέτοιες επιθέσεις. Συντελεστές της έρευνας είναι το Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ (Ελλάδα), το Πανεπιστήμιο του Νόβισαντ (Σερβία), το Πανεπιστήμιο Hasan Pristhina (Κοσσυφοπέδιο), το Center for Social Innovations BLINK 42-21 (Βόρεια Μακεδονία) και το Blue Link (Βουλγαρία), ενώ η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Friedrich Naumann για την Ελευθερία.
Από τα συμπεράσματα της έρευνας προκύπτει ότι η συντριπτική πλειονότητα των δημοσιογράφων και στις πέντε χώρες δέχεται συχνά ρητορική μίσους. Στην Ελλάδα, το 90% των ερωτηθέντων δημοσιογράφων απάντησε ότι έχει δεχθεί ρητορική μίσους, με το 30% εξ αυτών να δηλώνει ότι αντιμετωπίζει ρητορική μίσους σχεδόν καθημερινά και το 20% σε εβδομαδιαία βάση. Οι μορφές που παίρνουν αυτές οι επιθέσεις είναι συνήθως η λεκτική παρενόχληση, η διαδικτυακή παρενόχληση αλλά και η διά ζώσης λεκτική επίθεση.
Κανονικότητα η στοχοποίηση των δημοσιογράφων
Οπως επισήμανε ο καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ Νίκος Παναγιώτου, ο λόγος μίσους εναντίον δημοσιογράφων έχει νομιμοποιηθεί. «Ενώ μιλάμε για την ελευθερία του Τύπου έχουμε πετάξει βορά τους λειτουργούς του» πρόσθεσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας την ανάγκη ύπαρξης θεσμικών εργαλείων όπου θα μπορούν να απευθύνονται τα θύματα τέτοιων επιθέσεων.
Μάλιστα, όπως προκύπτει από την έρευνα, λίγοι είναι οι δημοσιογράφοι που θέλησαν να απαντήσουν, ενώ οι μισοί εξ αυτών το έκαναν ανώνυμα, φοβούμενοι την περαιτέρω στοχοποίησή τους. Αρκετά από τα θύματα φοβούνται ακόμα και να κοινοποιήσουν τις λεκτικές επιθέσεις που δέχονται, ενώ μόλις οι μισοί εξ αυτών δηλώνουν ότι δέχθηκαν την υποστήριξη των Ενώσεών τους.
«Το θέμα του λόγου μίσους κατά δημοσιογράφων συνδέεται στενά με τη μείωση της εμπιστοσύνης στα ΜΜΕ αλλά και με την ανοχή που έχουν πολλοί πολίτες απέναντι στα φαινόμενα της στοχοποίησης» δήλωσε από τη μεριά του ο πρόεδρος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ Χρήστος Φραγκονικολόπουλος.