Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.1°C18.2°C
3 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.8°C17.3°C
4 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C17.0°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 47%
Ίντερνετ / Από το 2025 και βλέπουμε δωρεάν σε δημόσιους χώρους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ίντερνετ / Από το 2025 και βλέπουμε δωρεάν σε δημόσιους χώρους

134588515.png

Καθυστερημένα προβλέπεται να υλοποιηθεί ακόμη ένα έργο υποδομής συνδεσιμότητας από την κυβέρνηση, το περίφημο WiFi4GR, για την παροχή δωρεάν και γρήγορου Ίντερνετ σε δημόσιους χώρους, επιβαρύνοντας περαιτέρω την υστέρηση της χώρας στην πρόσβαση αξιόπιστων και υψηλών ταχυτήτων ευρυζωνικών δικτύων.

Συνεχίζοντας την έρευνα της ΑΥΓΗΣ, που ξεκίνησε το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου, για τις κάκιστες επιδόσεις της χώρας στην ποιότητα και στις ταχύτητες του Ίντερνετ στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά, μετά και τα νέα δημοσιευμένα στοιχεία της Eurostat, που κατατάσσουν την Ελλάδα στον πάτο της Ε.Ε., η εφημερίδα μας φέρνει στο φως ακόμη ένα καθυστερημένο έργο συνδεσιμότητας από την κυβέρνηση της Ν.Δ., που συνδέεται αναπόδραστα με τις αρνητικές πρωτιές της χώρας στον χάρτη ευρυζωνικότητας της Ε.Ε.

Πρόκειται για το συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργο για την «Ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο» (με τον κωδικό τίτλο WiFi4GR), το οποίο προβλέπει την προμήθεια και εγκατάσταση 2.500 δωρεάν σημείων πρόσβασης (access points) στο Ίντερνετ σε δημόσιους χώρους σε 267 δήμους της Ελλάδας, όπως, για παράδειγμα, συνάθροισης κοινού, αναμονής-μετακίνησης, εκδηλώσεων και σημεία τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Από τον Φεβρουάριο του 2021 η προκήρυξη

Το έργο εντάχθηκε τον Ιανουάριο του 2020 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα και καινοτομία» (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και σχεδόν έναν χρόνο μετά, τον Φεβρουάριο του 2021, δημοσιεύθηκε και η σχετική διακήρυξη από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με αρχικό προϋπολογισμό τα 12 εκατ. ευρώ και επιπλέον δικαίωμα προαίρεσης (25%), φτάνοντας τα 15 εκατ. ευρώ.

Εντούτοις, χρειάστηκαν δύο ολόκληρα χρόνια προκειμένου να υπογραφεί η σχετική σύμβαση συμφωνίας-πλαίσιο με τους τρεις αναδόχους (ΟΤΕ, Vodafone/Cosmos Computers και ΝOVA) τον Μάρτιο του 2023, όμως και πάλι οι πρώτες εκτελεστικές συμβάσεις με τις ως άνω εταιρείες, προκειμένου να εκκινήσει το έργο, δεν υπογράφηκαν παρά μόνο πριν από λίγες μέρες, στις 8 Ιανουαρίου του 2024!

Από το 2025, αν δεν υπάρξουν νέες καθυστερήσεις

Αποτέλεσμα της αδικαιολόγητης καθυστέρησης είναι η υλοποίηση του έργου, και εφόσον δεν προκύψουν νέες καθυστερήσεις στην πορεία των εργασιών, να παραπέμπεται τουλάχιστον για τις αρχές του επόμενου έτους, καθώς με βάση την πρόσκληση και τις εκτελεστικές συμβάσεις οι δύο πρώτες φάσεις (το σύστημα σε πλήρη παραγωγική λειτουργία) πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί στους 12 μήνες (και η υποστήριξη λειτουργίας θα συνεχίσει για ακόμη τρία χρόνια).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πρώτη σύμβαση συνάφθηκε με τον ΟΤΕ, ύψους σχεδόν 3 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ, για την υλοποίηση του έργου σε 75 δήμους των Περιφερειών Αττικής και Κρήτης. Η δεύτερη σύμβαση με την Ένωση Εταιρειών Vodafone-Cosmos Computers, ύψους 3,1 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ, αφορά 100 δήμους των Περιφερειών Νοτίου Αιγαίου, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας. Τέλος, η τρίτη σύμβαση υπογράφηκε με τη NOVA, ύψους 3,6 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ, και αφορά 92 δήμους των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ηπείρου, Βορείου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων.

Να θυμίσουμε ότι χαρακτηριστικότερο παράδειγμα απαξίωσης των υποδομών συνδεσιμότητας από τη Ν.Δ. συνιστά το περίφημο έργο «Υποδομές υπερυψηλής ευρυζωνικότητας/Ultra Fast Broadband» (UFBB) για την εγκατάσταση δικτύων οπτικών ινών, που, μολονότι είχε δρομολογηθεί από τον Μάιο του 2019, η πρώτη σύμβαση υπογράφηκε με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση, ενώ παραμένει εκκρεμής μέχρι σήμερα η υπογραφή ακόμα μιας με τον έτερο ανάδοχο του έργου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL