Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.5°C21.2°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C20.5°C
1 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.4°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
3 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C18.5°C
3 BF 59%
Ισότητα φύλων / 24η στους 27 η Ελλάδα στη συμμετοχή και τις ευκαιρίες των γυναικών στην εργασία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισότητα φύλων / 24η στους 27 η Ελλάδα στη συμμετοχή και τις ευκαιρίες των γυναικών στην εργασία

γυναίκα γυναίκες χέρια ισότητα
(freepik.com)

Μακρύς είναι ακόμη ο δρόμος για να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων στον τομέα της εργασίας, όπως δείχνουν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ). Μόλις το 8% των διευθύνοντων συμβούλων στην ΕΕ είναι γυναίκες, οι οποίες καλύπτουν μόνο το 33% στις θέσεις των διοικητικών συμβουλίων, όπως σημείωσε η Επίτροπος για την Ισότητα, Χέλενα Ντάλι παρατηρώντας ότι κανένα κράτος-μέλος της Ένωσης δεν έχει πετύχει την απόλυτη και πλήρη ισότητα των φύλων.

Τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα στη χώρα μας. Σύμφωνα με την Χ. Ντάλι, μπορεί η Ελλάδα να ανέβηκε τρεις θέσεις στον Δείκτη για την Ισότητα των Φύλων στην ΕΕ την τελευταία τριετία, παραμένει ωστόσο στην 24η θέση, μεταξύ 27 χωρών. Ενδεικτικό είναι ότι στην Ελλάδα απασχολούνται μόλις οι μισές, περίπου, γυναίκες ηλικίας 20-65 ετών (έναντι 70% στην ΕΕ), ενώ στην περίπτωση των ανδρών το αντίστοιχο ποσοστό είναι 75%.

Όπως υπογράμμισε η Επίτροπος, ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να παίξει κρίσιμο ρόλο στην προώθηση της ισότητας των φύλων στην αγορά εργασίας, καθώς οι ίσες ευκαιρίες δεν μπορούν να προαχθούν αποκλειστικά μέσω της νομοθεσίας. Πρόσθεσε δε, ότι η ισότητα δεν είναι ζήτημα μόνο ένταξης των γυναικών στην αγορά εργασίας, αλλά και ίσων ευκαιριών ανέλιξης, αντικειμενικής αξιολόγησης της απόδοσής τους και πρόσβασης σε ανώτερες θέσεις διοίκησης. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, που αποτελεί σημείο αναφοράς για τα διεθνή πρότυπα στον συγκεκριμένο τομέα.

Ποιος είναι ο στόχος της κυβέρνησης 

Την εκτίμηση ότι η μάχη για την ισότητα των φύλων πρέπει να δοθεί στον ιδιωτικό τομέα, εξέφρασε και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη. Όπως είπε, στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση της μισθολογικής διαφοράς μεταξύ ανδρών και γυναικών στο 3% έως το 2030, έναντι ποσοστού άνω του 10% σήμερα.

«Η Ελλάδα κατέχει χαμηλή θέση στην ευρωπαϊκή κατάταξη ως προς τη συμμετοχή της γυναίκας στην εργασία. Ακόμη και τώρα, που για τον επιχειρηματικό μας κόσμο η εξεύρεση προσωπικού έχει καταστεί ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στην ανάπτυξη. Αυτό το δεδομένο και μόνο θα δικαιολογούσε απόλυτα την ανάδειξη, από τον επιχειρηματικό κόσμο, της ισότητας των φύλων στην Ελλάδα ως κυρίαρχο θέμα» επισήμανε η επιχειρηματίας Λουκία Σαράντη, πρόεδρος του ΣΒΕ και οικοδέσποινα της εκδήλωσης. «Το ότι για δεκαετίες δεν φάνηκε να μας απασχολεί ιδιαίτερα ότι έχουμε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής της γυναίκας στην εργασία στην ΕΕ σίγουρα συνέβαλε στη δημοσιονομική κρίση. Δημιουργήσαμε ένα σύστημα όπου η Ελληνίδα περιορίστηκε στον ρόλο της εργαζόμενης με χαμηλές φιλοδοξίες. Κάναμε αυτή την επιλογή, ώστε η Ελληνίδα να είναι σε θέση να είναι ο κύριος φροντιστής παιδιών, ηλικιωμένων και ασθενών, και δεν μεριμνήσαμε για την ύπαρξη των αντίστοιχων κοινωνικών δομών που θα βοηθούσαν τη γυναίκα να εργαστεί περισσότερες ώρες. Νομοθετήσαμε ένα σύστημα που έχει ως βάση τον λιγότερο χρόνο της γυναίκας στην εργασία και επιδοτήσαμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι» πρόσθεσε.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL