Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.9°C24.1°C
2 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.7°C21.6°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C21.0°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.1°C22.8°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C20.2°C
5 BF 68%
Παιδική εργασία / Ο Αϊ Βασίλης δεν έρχεται για όλα τα παιδιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παιδική εργασία / Ο Αϊ Βασίλης δεν έρχεται για όλα τα παιδιά

134409210a.jpg
Πηγή φωτογραφίας: Γραφείο Τύπου ΑΡΣΙΣ

Τις ημέρες των γιορτών, που όλοι κυκλοφορούμε περισσότερο και συναντάμε αγαπημένα μας πρόσωπα σε καφέ και εστιατόρια, βλέπουμε σε κεντρικούς δρόμους ανθρώπους που βρίσκονται στον δρόμο και ζητούν λίγα χρήματα για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Ανάμεσα στους ανθρώπους αυτούς εντοπίζονται δεκάδες ανήλικα παιδιά, τα οποία σε κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να βρίσκονται σε ασφαλές και ζεστό περιβάλλον. Μπροστά σε αυτή την εικόνα πολλοί από εμάς νιώθουν την ανάγκη να δώσουν χρήματα σε αυτά τα παιδιά, διότι έτσι νιώθουν πως θα τα βοηθήσουν έστω και λίγο.

Και όμως η κοινωνική οργάνωση υποστήριξης νέων ΑΡΣΙΣ, που εδώ και χρόνια λειτουργεί ομάδες κοινωνικών λειτουργών που εργάζονται στον δρόμο, μας καλεί να σταματήσουμε να δίνουμε χρήματα σε παιδιά που εργάζονται στον δρόμο καθώς έτσι συντηρείται το φαινόμενο της παιδικής εργασίας και εκμετάλλευσης. Αντ’ αυτού μπορούμε να τα στηρίξουμε δίνοντας τους κάτι χρήσιμο, όπως νερό, τρόφιμα, ρούχα και παιχνίδια.

Συνολικά 88 παιδιά στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

Στις εορταστικές περιόδους, όπως αυτή που διανύουμε, το φαινόμενο της παιδικής εργασίας γίνεται εντονότερο. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι και τον Νοέμβριο η Ομάδα Εργασίας στο Δρόμο (Streetwork) του Κέντρου Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ έχει εντοπίσει 88 ανήλικα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, να εργάζονται στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Τα 55 εντοπίστηκαν να επαιτούν ή να συμμετέχουν σε παιδική εργασία και τα υπόλοιπα 33 είναι παιδιά που είτε σχετίζονται με το φαινόμενο της διακοπής της υποχρεωτικής σχολικής φοίτησης είτε βρίσκονται σε κίνδυνο εκμετάλλευσης ή παραμέλησης. Οι χώρες καταγωγής των παιδιών είναι η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ελλάδα. Όπως τονίζει η οργάνωση, με την παιδική εργασία παραβιάζονται δύο βασικά δικαιώματα: το δικαίωμα στη μόρφωση και το δικαίωμα στο παιχνίδι.

Η παιδική εργασία παραμένει ένα βαθιά ανησυχητικό παγκόσμιο φαινόμενο που αντικατοπτρίζει μια κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών, τονίζει η ΑΡΣΙΣ, σημειώνοντας πως τα παιδιά εργάζονται συχνά σε επικίνδυνα περιβάλλοντα, πολλές ώρες και με ελάχιστες οικονομικές απολαβές.

Η παιδικότητα δεν εξαργυρώνεται

Στον αντίποδα, η οργάνωση σημειώνει πως αν θέλουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά που βλέπουμε να εργάζονται στον δρόμο, μπορούμε να το κάνουμε δίνοντας κάτι χρήσιμο, όπως νερό, τρόφιμα, ρούχα και παιχνίδια. Και ενημερώνει πως για να βοηθήσετε στον εντοπισμό και στην αρωγή του παιδιού ή για να πάρετε χρήσιμες οδηγίες σε περίπτωση που θέλετε να συνδράμετε, τηλεφωνήστε στην ΑΡΣΙΣ στα τηλέφωνα 6985 981274, 2310 227311 και 2311 242956 (Κέντρο Υποστήριξης Νέων) ή στο ΕΚΚΑ 1107 (Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας).

Οπως δηλώνουν στην ΑΥΓΗ οι κοινωνικοί επιστήμονες, μέλη της ομάδας Streetwork του ΚΥΝ της ΑΡΣΙΣ Μόνια Πρίφτη και Μιχάλης Γκέλης, η ΑΡΣΙΣ λειτουργεί υποστηρικτικά στις περιπτώσεις ανήλικων παιδιών που βρίσκονται εκτεθειμένα στον δρόμο. «Προσπαθούμε να διερευνήσουμε τις ανάγκες τους και να δούμε γιατί το παιδί εξωθείται στην εργασία» μας αναφέρει ο Μ. Γκέλης, προσθέτοντας ότι τα μέλη της Streetwork ομάδας προχωρούν στη δημιουργία ενός εξατομικευμένου πλάνου παρέμβασης με σκοπό την προστασία του παιδιού και την απομάκρυνση από τον δρόμο.

«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα δίχτυ προστασίας για το παιδί και να του γνωρίσουμε τις υπηρεσίες της ΑΡΣΙΣ ώστε να γνωρίζει ότι υπάρχει ένας χώρος για ώρα ανάγκης ή για να ζητήσει βοήθεια» μας λέει η Μ. Πρίφτη. Στις υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνονται ψυχοκοινωνική υποστήριξη, τρόφιμα, ρούχα, διασύνδεση με υπηρεσίες.

Ενας από τους στόχους για να υπάρξει απομάκρυνση των παιδιών αυτών από τον δρόμο είναι η εγγραφή τους στο σχολείο, με στόχο να μειωθούν οι ώρες που το παιδί βγαίνει στον δρόμο.

Παράλληλα, όμως, οι εργαζόμενοι του προγράμματος έρχονται σε επαφή και με τους γονείς των παιδιών αυτών για να τους υποστηρίξουν, καθώς έτσι υποστηρίζονται εμμέσως και τα ίδια τα παιδιά. «Στόχος μας είναι να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους για να τους στηρίξουμε ώστε να καταλήξει αυτή η οικογένεια να μην βγάζει αυτό το παιδί στον δρόμο» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL