Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.3°C19.5°C
3 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.6°C17.3°C
1 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C18.2°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.8°C18.2°C
2 BF 89%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.6°C
0 BF 100%
Ανατριχιαστική μαρτυρία / «Μην βγαίνετε από τον Δενδροπόταμο. Είστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανατριχιαστική μαρτυρία / «Μην βγαίνετε από τον Δενδροπόταμο. Είστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας»

1342975540.jpg

Εναν χρόνο μετά τη δολοφονία του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη από αστυνομικό κατά τη διάρκεια καταδίωξης επειδή έφυγε από βενζινάδικο στη Δυτική Θεσσαλονίκη χωρίς να πληρώσει 20 ευρώ για το πετρέλαιο που είχε βάλει, το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε δεν έχει επιστραφεί ακόμα στην οικογένειά του.

Στις 5 Δεκεμβρίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από εκείνη τη μοιραία βραδιά. Ο 34χρονος αστυνομικός της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που πυροβόλησε τον 16χρονο έχει αποφυλακιστεί ήδη με περιοριστικούς όρους. Αλλά, ενώ η οικογένεια Φραγκούλη έχει καταθέσει αίτημα προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης για απόδοση του οχήματος που οδηγούσε ο 16χρονος τη βραδιά της δολοφονίας του, το όχημα δεν έχει επιστραφεί. «Η οικογένεια είναι σε δύσκολη ψυχολογική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση» αναφέρει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο δικηγόρος της οικογένειας Θεόφιλος Αλεξόπουλος, εξηγώντας ότι πρόκειται για το ιδιόκτητο φορτηγό του πατέρα Φραγκούλη, με το οποίο μάζευε παλιοσίδερα ώστε να έχει ένα στοιχειώδες εισόδημα για να ζήσει την οικογένειά του. Τώρα, χωρίς το όχημα-εργαλείο δουλειάς, η οικογένεια του Κώστα ζει σε εξαιρετικά άσχημες συνθήκες, με συγγενείς και φίλους να τη στηρίζουν οικονομικά όσο μπορούν.

Περιμένοντας την απόδοση δικαιοσύνης

«Περιμένουμε να δικαιωθεί το παιδί μας, να μαλακώσει λίγο η ψυχή μας. Ζούμε με τον πόνο όλον αυτόν τον καιρό. Ζητώ δικαιοσύνη για τον γιο μου» αναφέρει συνεχώς ο πατέρας του Κ. Φραγκούλη, τονίζοντας ότι ο αστυνομικός σκότωσε τον γιο του «γιατί ήταν Ρομά, και γι’ αυτό άλλωστε αφέθηκε και ελεύθερος». Η υπόθεση της δολοφονίας του Κ. Φραγκούλη εκκρεμεί στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών για παραπομπή του κατηγορούμενου στο δικαστήριο. Η πρόταση του εισαγγελέα προς το Συμβούλιο είναι ο κατηγορούμενος να παραπεμφθεί με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με πρόθεση και του παράνομου πυροβολισμού εξουδετέρωσης. Πρόκειται για ένα πολυσέλιδο παραπεμπτικό βούλευμα. «Στη φάση αυτή ο εισηγητής του Συμβουλίου ετοιμάζει την πρότασή του και περιμένουμε την ημέρα συνεδρίασης του Συμβουλίου» δηλώνει ο Θ. Αλεξόπουλος.

Τρεις δολοφονίες σε δύο χρόνια

Ο Κ. Φραγκούλης ήταν το δεύτερο τα τρία θύματα Ρομά που δολοφονήθηκαν από στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. Οι άλλοι δύο ήταν ο Νίκος Σαμπάνης και ο Χρήστος Μιχαλόπουλος. Στα μέσα Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, ο 17χρονος Χρ. Μιχαλόπουλος έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά στην περιοχή της Θήβας. Η μαρτυρία του αδελφού του για την απρόκλητη δολοφονία έχει σοκάρει. Ο δράστης, όπως και στις υπόλοιπες περιπτώσεις, είναι αστυνομικός. Στις 22 Οκτωβρίου 2021 ο Ν. Σαμπάνης έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά έπειτα από καταδίωξη της αστυνομίας. Και τότε είχε καταγγελθεί η ασύμμετρη και πέρα από τα πρωτόκολλα αστυνομική βία. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τη δολοφονία του Χρ. Μιχαλόπουλου η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κάνει λόγο για κανονικοποίηση της παράνομης αστυνομικής βίας (θανατηφόρας ή μη), η οποία συχνά ενσωματώνει τα πιο άρρωστα ρατσιστικά αντανακλαστικά της κοινωνίας. «Παλιότερα λέγαμε ότι στην Ελλάδα δεν υπήρχε αντιτσιγγανισμός. Δυστυχώς, βλέπουμε ότι αυτό πλέον έχει αλλάξει» δηλώνει από τη μεριά της στην ΑΥΓΗ της Κυριακής η κοινωνική διαμεσολαβήτρια Ρομά και μέλος του Τμήματος Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μαρία Τζαμπάζη.

Ελεγχοι με τραμπουκισμό και βία

Ο Σπύρος Μπάκας είναι 24 ετών, τελειόφοιτος φοιτητής Δημοσιογραφίας, σχολικός και διαπολιτισμικός διαμεσολαβητής Ρομά. Μεγάλωσε και ζει στον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης, τον μεγαλύτερο οικισμό Ρομά στην πόλη. Ο αστυνομικός έλεγχος στην άκρη του δρόμου όταν φεύγει ή επιστρέφει στη γειτονιά που μεγάλωσε είναι καθημερινός. Ο Σπύρος περιγράφει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής τις ρατσιστικές διακρίσεις που έχει βιώσει όλα αυτά τα χρόνια από τους αστυνομικούς ελέγχους. «Πρόσφατα επέστρεφα σπίτι με έναν φίλο μου με μηχανάκι. Μας σταμάτησε μια ομάδα ΔΙ.ΑΣ. για να μας κάνει έλεγχο. Αφού διαπίστωσαν ότι όλα είναι νόμιμα, μας λένε “Από τον Δενδροπόταμο δεν θα βγαίνετε. Εσείς είστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας”» μας λέει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το τελευταίο διάστημα έχει υποστεί τουλάχιστον δέκα ελέγχους. «Αυτοί οι έλεγχοι δεν γίνονται ποτέ ωραία, πάντα με τραμπουκισμό και βία. Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Ρομά. Είναι τραγικό. Έχω σκεφτεί πολλές φορές να βιντεοσκοπήσω έναν τέτοιο έλεγχο, αλλά πάντα φοβάμαι να μην μπλέξω χωρίς λόγο και δεν το κάνω» σημειώνει στη συνέχεια. Ο Σπύρος μας περιγράφει την εργασία του ως σχολικός και διαπολιτισμικός διαμεσολαβητής Ρομά. «Πηγαίνω άμισθα στα σχολεία της περιοχής και βοηθάμε σε γραφειοκρατικά προβλήματα και στη σχολική διαρροή των μαθητών. Είμαι ένας αρωγός ανάμεσα στο σχολείο και στην κοινότητα» λέει και προσθέτει με παράπονο ότι διαχρονικά η Πολιτεία και οι λειτουργοί της επισκέπτονται τους Ρομά μόνο τις προεκλογικές περιόδους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL