Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C19.1°C
2 BF 74%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.8°C16.7°C
0 BF 80%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.0°C18.3°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C19.7°C
1 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.1°C14.5°C
1 BF 88%
ΕΣΥ / Ατελείωτες ουρές για το χειρουργείο - Σε αναμονή πάνω από 3.400 ασθενείς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΣΥ / Ατελείωτες ουρές για το χειρουργείο - Σε αναμονή πάνω από 3.400 ασθενείς

134094410a.jpg

Η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι τραγική. Ή, ακριβέστερα, γίνεται χειρότερη μέρα με την ημέρα. Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τους ασθενείς είναι οι τεράστιες λίστες χειρουργείων. Σε πολλές περιπτώσεις οι αναμονές μπορεί να φτάσουν μήνες ή χρόνια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των ασθενών.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα από δύο μεγάλα νοσοκομεία της χώρας. Στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, που απασχολεί αυτές τις μέρες την επικαιρότητα λόγω της μαζικότατης κινητοποίησης, ο βασικός λόγος διαμαρτυρίας είναι η έλλειψη αναισθησιολόγων, που έχει ως αποτέλεσμα περισσότεροι από 2.000 ασθενείς να είναι σε λίστα αναμονής. Ακόμη ένα νοσοκομείο με αντίστοιχα προβλήματα είναι το Θριάσιο. Πάνω από 1.400 ασθενείς βρίσκονται εδώ και οκτώ μήνες σε λίστα αναμονής για να χειρουργηθούν, σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων. Δηλαδή σε μόλις δύο νοσοκομεία της χώρας περισσότεροι από 3.400 ασθενείς αναμένουν να χειρουργηθούν!

Οι παραπάνω περιπτώσεις είναι μόνο δύο, αλλά στην πραγματικότητα αυτή είναι η συνολική εικόνα στο ΕΣΥ. Το καλοκαίρι έγινε γνωστό ότι στο έτερο μεγάλο νοσοκομείο του Ηρακλείου, το ΠΑΓΝΗ, πάνω από 4.000 άτομα περιμένουν στις λίστες για να χειρουργηθούν. Οι ασθενείς είναι στην αναμονή από 3-4 μήνες μέχρι και χρόνια. Μερικοί εξ αυτών, μην μπορώντας να περιμένουν αλλά και μην αντέχοντας την πολύμηνη ταλαιπωρία, στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα Υγείας. Επίσης, το καλοκαίρι πέντε γιατροί της Χειρουργικής Κλινικής του Γ.Ν. Ξάνθης περιέγραψαν την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κλινική. Οι γιατροί σημείωναν ότι εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων προσωπικού έχει δημιουργηθεί λίστα αναμονής με 2.000 πολίτες που περιμένουν να χειρουργηθούν. Πρόσφατα, μελέτη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) ανέφερε ότι στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει μεγάλη αναμονή στα Επείγοντα των εφημερευόντων νοσοκομείων και αναμονή μέχρι δύο χρόνια για χειρουργεία, καθώς το 40% των χειρουργικών αιθουσών δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων.

Μεγάλες ελλείψεις στις ΤΟΜΥ σε 1η και 2η Υ.ΠΕ.

Ωστόσο τα προβλήματα του συστήματος Υγείας δεν περιορίζονται μόνο στη δευτεροβάθμια περίθαλψη. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αντιμετωπίζει τεράστια θέματα. Συγκεκριμένα οι ΤΟΜΥ της 1ης και 2ης Υ.ΠΕ. αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στην 1η και 2η Υ.ΠΕ., οι ΤΟΜΥ που ανήκουν σε αυτές τις δύο Υγειονομικές Περιφέρειες «αντιμετωπίζουν τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό, υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό, πολλές έχουν μείνει μόνο με έναν γιατρό και κινδυνεύουν να κλείσουν».

Οι εργαζόμενοι στις ΤΟΜΥ έχουν γίνει, όπως λένε, δέκτες παραπόνων από πολίτες που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν και ειδικότερα από ανθρώπους ηλικιωμένους και με κινητικά προβλήματα. «Ζητάμε την άμεση προκήρυξη διαγωνισμού για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με γρήγορες διαδικασίες έκδοσης των αποτελεσμάτων, ώστε να υπάρξει άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη» τονίζουν. Επίσης, καλούν το υπουργείο Υγείας και τις Υ.ΠΕ. όπου υπάγονται οι ΤΟΜΥ να κατανοήσουν το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς επίλυσή του το συντομότερο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL