Live τώρα    
26°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
24.5°C28.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C25.4°C
2 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
28 °C
26.0°C31.5°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
30 °C
27.8°C33.8°C
4 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.9°C24.9°C
0 BF 53%
Ελεύθερες παραλίες / Κάνουν μπάνιο εκεί που είχαν να πατήσουν χρόνια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελεύθερες παραλίες / Κάνουν μπάνιο εκεί που είχαν να πατήσουν χρόνια

13376196.png

Χτίζανε παλάτια στην άμμο κι αντί ν’ ανησυχούν μην τα πάρει το κύμα, έβλεπαν σε αυτά ένα καλύτερο μέλλον· καλοκαίρια στα επόμενα χρόνια όπου τα κομψοτεχνήματα των παιδιών δεν θα απειλούνται από το πόδι κάποιας ξαπλώστρας, αλλά θα αφήνονται να λιώνουν με φυσικό τρόπο από τη θάλασσα.

Την Κυριακή που πέρασε οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Πάρου είχαν τη χαρά να κολυμπήσουν και να καθίσουν χωρίς περιορισμούς στη μικρή Σάντα Μαρία, μια παραλία που θεωρούνταν μέχρι πρότινος απαγορευμένη. Μια παραλία, την οποία είχαν καταλάβει εξ ολοκλήρου οι επιχειρήσεις με ομπρέλες και ξαπλώστρες, χωρίς ν’ αφήνουν καθόλου χώρο στον υπόλοιπο κόσμο που δεν ήθελε να πληρώσει εισιτήριο για να κάνει ένα μπάνιο.

«Δυο εβδομάδες πριν ήταν αδύνατο να είμαστε εδώ»

Λίγες μόνο ημέρες μετά τις κινητοποιήσεις που έγιναν οι ίδιοι άνθρωποι πλέον μπορούσαν να βαδίσουν ανενόχλητα σε όλο το πλάτος της παραλίας και να βυθίσουν τα πόδια τους σε μικρούς λοφίσκους. Η μικρή Σάντα Μαρία ήταν η μία από τις δύο περιοχές στις οποίες ακούστηκε η φωνή τους στο πλαίσιο των συμβολικών διαμαρτυριών που πραγματοποιήθηκαν σε μέρη όπου η αυθαιρεσία είχε υπερβεί κάθε όριο. Οι μέρες που θ’ ακολουθούσαν των κινητοποιήσεων θα ήταν διαφορετικές.

Περιγράφοντας την εμπειρία τους στην απελευθερωμένη θάλασσα, τα μέλη της Κίνησης Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες συνέθεταν εικόνες που κανονικά θα έπρεπε να είναι αυτονόητες για την καθημερινότητα σ’ ένα νησί, αλλά τις συναντά κανείς περισσότερο τυπωμένες και πλαστικοποιημένες, όπως, π.χ., στα stand των τουριστικών μαγαζιών με τις καρτ ποστάλ, κι ας είναι οξύμωρο να αγοράζει ο επισκέπτης μια εικόνα για να θυμάται τον τόπο που πήγε, ενώ δεν τον έζησε ποτέ από κοντά. «Παιδιά έτρεχαν, έσκαβαν λάκκους και έχτιζαν κάστρα. Κάτι αδύνατο δύο εβδομάδες πριν. Χθες δημιουργήσαμε έναν κύκλο. Ανακαλύψαμε συνάψεις και συγγένειες μεταξύ μας. Χθες ήταν όμορφα» έγραψαν για την Κυριακή οι Παριανοί.

Γιατί είναι σημαντική η μάχη για πρόσβαση σε κάθε παραλία

«Μα, δεν υπάρχουν άλλες παραλίες να πάτε;» αντέτειναν επί χρόνια οι αρμόδιοι στον κόσμο που διαμαρτυρόταν για τον αποκλεισμό του από τον δημόσιο χώρο. «Οι παραλίες που είναι ελεύθερες είναι εκείνες που βρίσκονται πιο μακριά κι έχουν λιγότερο επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Δεν θέλει πολλή φαντασία για να καταλάβετε ότι οι παραλίες που είναι πλήρως κατειλημμένες είναι οι καλύτερες. Οι πιο όμορφες. Από εκεί ξεκινούν τα “κοράκια”. Ελάτε, όμως, να πείτε τώρα στον κάτοικο της Νάουσας, που έχει 2.500-3.000 κατοίκους, ότι ένας ολόκληρος κόλπος είναι πιασμένος. Ελάτε να πείτε στον κάτοικο της Παροικιάς ότι κι οι δύο παραλίες που μπορεί να πάει είναι πιασμένες. Ελάτε να πείτε στον ηλικιωμένο να πάρει το αμάξι που δεν έχει να πάει σε μια μακρινή ελεύθερη παραλία ή σε κάποιον ανάπηρο» είναι το μήνυμα που μεταφέρεται μέσω της ΑΥΓΗΣ από μέλη του κινήματος.

Οπως λέει και ένας από τους ανθρώπους του νησιού, κάθε φορά που έχει φιλοξενούμενους έχει να λύσει ένα δύσκολο παζλ. «Μου λένε να πάμε ένα μπανάκι. Να πάμε, ρε παιδιά. Αρχίζω λοιπόν, βγάζω τη λίστα, στην κορυφή έχω τις αγαπημένες μου παραλίες που είναι όλες οι πιασμένες. Δεν θα πάμε εκεί, εκεί, εκεί. Αυτό το “δεν θα πάμε εκεί” δεν το λέω φέτος και πέρυσι, το λέω δέκα χρόνια ήδη, είναι δέκα χρόνια παγιωμένη κατάσταση. Και τελικά καταλήγουμε να πηγαίνουμε σε κάποιες παραλίες που βρίσκονται 25-30 χιλιόμετρα μακριά σ’ ένα μικρό νησί όπως είναι η Πάρος. Και πηγαίνουμε στις ίδιες μια-δυο παραλίες. Γιατί σε αυτές είμαστε ακόμα αποδεκτοί. Έχουμε ακόμα τη δυνατότητα και την ελευθερία να πάμε. Στις άλλες δεν έχουμε την ελευθερία να πάμε. Δεν είναι θέμα προτίμησης. Έχουμε εκτοπιστεί από αυτές. Και δεν είναι κάτι που λέω μεταφορικά, είναι κυριολεκτικό».

Ο αγώνας φτάνει στο δημαρχείο

Με δεδομένο ότι οι περισσότερες παραλίες παραμένουν κατειλημμένες από τα μπιτσόμπαρα και με υπαρκτό τον κίνδυνο να επανέλθει σε όσες απελευθερώθηκαν το προηγούμενο καθεστώς, η Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες έχει προετοιμαστεί για έναν αγώνα υπομονής και επιμονής.

Το απόγευμα της Πέμπτης η συνέχεια θα βρει τους αγωνιζόμενους κατοίκους και φίλους του νησιού στην κεντρική πλατεία της Παροικιάς. Από εκεί θα ξεκινήσει πορεία διαμαρτυρίας με κατεύθυνση το δημαρχείο, όπου θα πραγματοποιηθεί Δημοτικό Συμβούλιο. Τη σύγκληση του τελευταίου την είχε ζητήσει εδώ και πολλές ημέρες η Κίνηση των Πολιτών, ζητώντας επίσης την πραγματοποίηση μιας ξεχωριστής συνεδρίασης μόνο για το θέμα των αυθαιρεσιών στις παραλίες. Αντ’ αυτού υπάρχει η αίσθηση ότι η δημοτική Αρχή καθυστέρησε όσο μπορούσε περισσότερο να ορίσει ημερομηνία για το Συμβούλιο, ενώ το θέμα των παραλιών εντάσσεται ως πέμπτο κατά συζήτηση στην ημερήσια διάταξη, με πολλά ακόμη να ακολουθούν. Σε αυτή την επιλογή τα μέλη του κινήματος διακρίνουν μεθόδευση με σκοπό να τοποθετηθούν όσο λιγότερο γίνεται με το πρόσχημα ότι πρέπει να συζητηθούν κατόπιν και άλλα θέματα. Σε κάθε περίπτωση, είναι δεδομένο ότι κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου, πέραν της συγκέντρωσης που θα βρίσκεται σ’ εξέλιξη έξω από το κτήριο, θα επιχειρηθεί ν’ ακουστεί ο λόγος των πολιτών που κινητοποιούνται όσο πιο ολοκληρωμένα γίνεται, ενώ θα κατατεθεί και κείμενο με αναλυτικά αιτήματα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL