Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.3°C
4 BF 58%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.6°C24.5°C
2 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.0°C23.2°C
2 BF 44%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
17.2°C19.3°C
5 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.1°C22.4°C
0 BF 49%
Διαγωνισμός ΑΣΕΠ 2008 / Επιτυχόντες, αλλά... αδιόριστοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ 2008 / Επιτυχόντες, αλλά... αδιόριστοι

133200014.jpg

Την ώρα που τα σχολεία στενάζουν από τα κενά και τις ελλείψεις, χιλιάδες εκπαιδευτικοί επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 2008 παραμένουν αδιόριστοι. Μελέτησαν, εξετάστηκαν, πέτυχαν, αλλά δεν διορίστηκαν ποτέ. Θεωρούνται «επιλέξιμοι» και όχι επιτυχόντες για τη Νίκη Κεραμέως, η οποία πολλάκις έχει δηλώσει πως οι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ δεν οδηγούσαν σε «δικαίωμα διορισμού». Παρά τους πολυδιαφημιζόμενους 25.000 διορισμούς στην Εκπαίδευση την τελευταία τριετία και την εξαγγελία για ακόμα 3.700, η υπουργός δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει για την πολυετή ομηρία τους. Ούτε φυσικά να συμμορφωθεί με τη νομολογία του ΣτΕ. Το κωμικοτραγικό στοιχείο είναι ότι πληροφορίες θέλουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο, αν επανεκλεγεί η κυβέρνηση, να επαναφέρει τον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Τραγέλαφος, αν αναλογιστεί κανείς ότι 15 χρόνια μετά τον τελευταίο διαγωνισμό οι επιτυχόντες εκπαιδευτικοί παραμένουν στα αζήτητα. Τι ζητούν; «Να αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη» και να προχωρήσουν οι διορισμοί που στερήθηκαν εδώ και 15 χρόνια. Να σημειωθεί εδώ ότι ο διορισμός των εκπαιδευτικών αυτών δεν επηρεάζει όσους διορίστηκαν μετά τους συγκεκριμένους διαγωνισμούς.

Πολυνομία και ομηρία

Η ιστορία ξεκινά το 2008, όταν διεξήχθη ο τελευταίος γραπτός διαγωνισμός για τον διορισμό και την πρόσληψη εκπαιδευτικών στη δημόσια Εκπαίδευση για τα έτη 2009-2010 και 2010-2011. Όπως εξηγεί στην ΑΥΓΗ η Φωτεινή Νικολοπούλου, φιλόλογος και επιτυχούσα στους διαγωνισμούς 2006 και 2008, ο νόμος Αρσένη (1998) προέβλεπε ότι στους τρεις πρώτους γραπτούς διαγωνισμούς (1998, 2000, 2002) θα διοριζόταν το μεγαλύτερο ποσοστό από τον διαγωνισμό και το μικρότερο από την επετηρίδα και σταδιακά όλοι οι διορισμοί των εκπαιδευτικών, το 100% θα γινόταν μέσω του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Αυτό όμως δεν εφαρμόστηκε ποτέ, αλλά τροποποιήθηκε υπέρ των αναπληρωτών σε ποσοστό 60%-40%, με αποτέλεσμα πολλοί επιτυχόντες του ΑΣΕΠ να μείνουν εκτός Εκπαίδευσης.

Χρειάζεται πολιτική βούληση

Το 2015, έπειτα από μαζικές προσφυγές, το ΣτΕ εκδίδει απόφαση σύμφωνα με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικοί οι διορισμοί με μοναδικό προσόν την προϋπηρεσία. Μετά από πολυετείς αγώνες και με πρωτοβουλία του πρώην υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ψηφίστηκε διάταξη στη Βουλή με την οποία διορίστηκε το σύνολο των 455 εκπαιδευτικών που είχαν δικαιωθεί στα δικαστήρια. Το 2021, η νομοθετική αυτή ρύθμιση κρίθηκε σύμφωνη με το σύνταγμα (ΣτΕ 1834/2021), ενώ άνοιγε τον δρόμο για την επέκταση της απόφασης και στους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς που είτε δεν είχαν προλάβει να προσφύγουν στα δικαστήρια είτε γιατί δεν το γνώριζαν είτε γιατί δεν είχαν τα χρήματα. Είναι αξιοσημείωτο ότι η απόφαση στου ΣτΕ το 2021 αναφέρει πως οι διορισθέντες, αν και είχαν ονομαστικές δικαστικές αποφάσεις, εντούτοις διορίστηκαν με νομοθετική ρύθμιση. Δηλαδή ο διορισμός τους έγινε με πολιτική βούληση, κάτι που δεν φαίνεται να συμμερίζεται η σημερινή κυβέρνηση. Τα παραλειπόμενα όλης αυτής της ιστορίας; Κάποιοι έχασαν τα μόρια από τον γραπτό διαγωνισμό και κατέβηκαν πολύ χαμηλά στους πίνακες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εργαστούν ούτε ως αναπληρωτές. Άλλοι έμειναν άνεργοι. Άλλοι με χαμηλότερη βαθμολογία κατάφεραν να διοριστούν και άλλοι με υψηλότερη όχι. Άλλοι βρήκαν «διέξοδο» στην ιδιωτική Εκπαίδευση και άλλοι άλλαξαν επάγγελμα.

«Χρειάζεται πολιτική βούληση. Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος μάς έχει ακούσει και έχει καταλάβει τι έχει γίνει, εκτός από τη Νέα Δημοκρατία. Τα πολιτικά κόμματα έχουν κάνει ερωτήσεις στη Βουλή, έχουν βγάλει ανακοινώσεις, αλλά η κυβέρνηση τίποτα, δεν μας ακούει» δηλώνει στην ΑΥΓΗ η Φωτεινή Νικολοπούλου. «Η πολυνομία του 2000 μάς έπνιξε. Δώσαμε γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και μετά έρχονταν νέες ρυθμίσεις και νέες ρυθμίσεις και νέες ρυθμίσεις, οι οποίες ουσιαστικά μας στερούσαν την προϋπηρεσία. Είναι λυπηρό» διαπιστώνει. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Μαρία Γεωργακοπούλου, επιτυχούσα στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του 2008, ζητά να αποκατασταθεί επιτέλους η διαχρονική αδικία που έχει γίνει σε βάρος των εκπαιδευτικών που στερήθηκαν τον διορισμό τους κατά παράβαση του συντάγματος και κατά παράκαμψη του ΑΣΕΠ. «Τρέχουμε τόσα χρόνια στα δικαστήρια να δικαιωθούμε, δώσαμε πολλά χρήματα την περίοδο των Μνημονίων, ήταν για εμάς εξαιρετικά δύσκολο» αναφέρει στην ΑΥΓΗ. Αλλά οι «πόρτες του υπουργείου Παιδείας για εμάς είναι κλειστές» καταγγέλλει, την ώρα που η αντιπολίτευση «έχει σταθεί στο πλάι τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL