Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.5°C17.6°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
12 °C
10.8°C13.7°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.9°C15.5°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C17.5°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.0°C
0 BF 81%
Γεωπονική Άρτας / «Για αυτό παραιτήθηκαμε» - Οι αιχμές κατά κυβέρνησης απο τον πρόεδρο της σχολής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γεωπονική Άρτας / «Για αυτό παραιτήθηκαμε» - Οι αιχμές κατά κυβέρνησης απο τον πρόεδρο της σχολής

Αμφιθέατρο
Φωτογραφία Αρχείου-TATIANA ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Ο καθηγητής-πρόεδρος της Γεωπονικής Σχολής Ιωαννίνων Αναστάσιος Τσίνας εξήγησε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, τους λόγους για την ομόφωνη παραίτηση που αποφάσισαν οι καθηγητές της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που εδρεύει στην Άρτα, αντιδρώντας στις πρακτικές της κυβέρνησης, η οποία αρνείται να τους αναγνωρίσει τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, παρά τις 5ετείς τους σπουδές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως, είπε «επειδή ως καθηγητές, άρα δημόσιοι λειτουργοί ή καθηγητές πανεπιστημίου, εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα για πολλές επαναστατικές κινήσεις, δεν έχουμε δικαίωμα ούτε σχολές να κλείνουμε, ούτε να παραιτούμαστε από την παροχή διδακτικού έργου.

Συνεπώς καταλήξαμε σε αυτή την απόφαση γιατί είναι το μόνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε πέραν της διαστρέβλωσης του δίκαιου αιτήματος των φοιτητών μας που εδώ και 10 ημέρες έχουν καταλάβει το τμήμα, αλλά κυρίως γιατί η μη απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων αμφισβητεί στην πράξη την υπόσταση του τμήματος που υπηρετούμε αλλά και το έργο μας, άρα την ποιότητα του έργου μας».

Μάλιστα, στην ροή της συζήτησης, ο Αναστάσιος Τσίνας, απάντησε και στην ερώτηση του δημοσιογράφου, για την κατάθεση τροπολογίας από την κυβέρνηση, με θέμα την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Η απάντηση του δείχνει το αδιέξοδο στο οποίο τους έχει οδηγήσει η κυβέρνηση. Όπως χαρακτηριστικά είπε «Είναι μια τροπολογία που εδώ και τρεισήμισι χρόνια κυοφορούσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία είναι τόσο πρόχειρα γραμμένη και βιαστική, που συνεχίζει το πρόβλημα, δεν δίνει λύση αλλά το πάει στο διηνεκές.

Επίσης τόνισε ότι «αρκεί να σας πω το τελευταίο. Ας πούμε ότι δεν έχει ρητές προθεσμίες γι’ αυτό που προβλέπει. Λέει ότι όλα αυτά τα τμήματα, τα νέα τμήματα που έχουν προκύψει το 18 και το 19, τα γεωπονικά πρέπει να υποβάλλουν μια αίτηση σε κάποιο υπουργείο. Δεν προσδιορίζεται σε ποιο, να ζητήσουμε γνωμοδοτήσεις από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο και την ΕΠΑΕ, την Αρχή Πιστοποίησης , χωρίς να ορίζει τι θα γίνει αν δεν κατατεθούν αυτές».

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του Γεωπονικής Σχολής Ιωαννίνων διευκρίνισε στους δημοσιογράφους, ότι το ζήτημα της απόδοσης και αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων, δεν αφορά μόνο το Τμήμα στην Γεωπονική Σχολή Ιωαννίνων.  Όπως, χαρακτηριστικά είπε, «είμαστε επτά πανεπιστήμια και 12 τμήματα ανά την Ελλάδα».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει αιτιολογία γιατί μέχρι τώρα τόσα χρόνια δεν τα έχει αποδώσει. Εμείς παλεύουμε τρεισήμισι χρόνια από όταν υποδεχτήκαμε σχεδόν τους πρώτους φοιτητές μας στα τμήματα μας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Είδαμε το πρόβλημα και προσπαθήσαμε να το λύσουμε».

Μάλιστα, σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η απάντηση του Αναστάσιου Τσίκνα, σε ,ότι αφορά την τοποθέτηση του Περικλή Μήτκα, προέδρου της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, ο οποίος υποστήριξε ότι θα πραγματοποιηθεί η αναγνώριση και πιστοποίηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων της σχολής μέσα στο 2023.

Πιο συγκεκριμένα, ο Αναστάσιος Τσίκνας είπε «όχι βέβαια. Εμείς έχουμε υποβάλλει φάκελο πιστοποίησης τον Οκτώβριο. Περιμένουμε ακόμα να οριστούν οι ημερομηνίες και η επιτροπή που θα έλθει να μας πιστοποιήσει. Και είμαστε στην αναμονή. Αυτό δεν έχει χρονικό ορίζοντα. Μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή, μπορεί να μη γίνει, να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο, δηλαδή αν το Δεκέμβρη του 23 έρθει η Επιτροπή, σημαίνει ότι επιβεβαιώνεται ο αγαπητός πρόεδρος της Αρχής; Μέσα στο 23 θα γίνει, αλλά θα γίνει το Δεκέμβριο».

Παράλληλα, πολύ σημαντική είναι και  η απάντηση του Αναστάσιου Τσίκνα σε ερώτηση των δημοσιογράφων, σχετικά, με το εάν η ομόφωνη παραίτηση είναι υπέρ των συμφερόντων των φοιτητών. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «δεν ήταν ούτε εύκολη η απόφασή μας και κάποια παιδιά θυσιάζουν χρόνο, θυσιάζουν το υστέρημα των οικογενειών τους, τον κόπο τους, τα χρόνια τους, για να πάρουν ένα πτυχίο, αυτό το πτυχίο να μην έχει αντίκρισμα; «Εγώ δεν το δέχομαι γιατί σας είπα υποβιβάζει την δουλειά μας», συμπλήρωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL