Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.1°C17.0°C
3 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.4°C13.8°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.4°C14.4°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.5°C14.1°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.5°C
1 BF 75%
Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου / Η ανομία ζει, βασιλεύει και επεκτείνεται
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου / Η ανομία ζει, βασιλεύει και επεκτείνεται

132167217a.png

Κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη και συλλογικό φορέα καλεί η Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ» να συμμετάσχει σήμερα, στις 11 π.μ., σε υπαίθρια συνάντηση, στο Μεγάλο Πάπιγκο, στον Ι.Ν. Αγ. Νικολάου (νεκροταφείο), νοτίως του οποίου συνεχίζεται η δόμηση κτηρίων κατοικίας, εκτός του παραδοσιακού οικισμού και εντός της Ζώνης Ια - Πυρήνα Βίκου, του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου. Την ανομία που ζεί, βασιλεύει αλλά και επεκτείνεται στον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, στην περιοχή του Μεγάλου Πάπιγκου, παρότι έχουν παρέλθει πάνω από πέντε μήνες από τις πρώτες δημόσιες καταγγελίες, με τις αρμόδιες αρχές σε ρόλο θεατή, έχει καταγγείλει ήδη μαζί με άλλες έξι περιβαλλοντικές οργανώσεις προ πολλού. Δηλαδή την παράνομη χρήση αγροτικού δρόμου, στην απόληξη του οποίου ανεγείρονται δύο κατοικίες, εντός της Ζώνης Ια- Πυρήνα Βίκου, ζώνης απολύτου προστασίας με το παράτυπο τρικ «επέκτασης» των νόμιμων ορίων του παραδοσιακού οικισμού. 

Παρανομία κατά συρροήν

Επιπρόσθετα, η «Καλλιστώ», από τις 11 Αυγούστου, με νέα αναφορά προς τους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών Ιωαννίνων, ζητάει την κατεπείγουσα παρέμβασή τους για άμεση παύση των εργασιών, καθώς «εμφανίζεται πλέον να παγιώνεται το θλιβερό καθεστώς ανομίας εντός της αυστηρά προστατευόμενης Ζώνης Ια - Περιοχής Προστασίας της Φύσης με την ονομασία “Πυρήνας του Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου - Τμήμα Βίκος” του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου. Η κατάσταση αυτή έχει επιπτώσεις τόσο στο προστατευόμενο φυσικό περιβάλλον της περιοχής όσο και στον επίσης προστατευόμενο παραδοσιακό οικισμό του Μεγάλου Πάπιγκου, ο οποίος είναι, επιπλέον, χαρακτηρισμένος και ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους».

Στην αναφορά τεκμηριώνεται ότι οι παράνομες δραστηριότητες όχι μόνο δεν διεκόπησαν αλλά προς εξυπηρέτηση του εργοταξίου των υπό ανέγερση κατοικιών, της εφοπλιστικής οικογένειας Λαιμού, χρησιμοποιείται νέα πρόσβαση, «τρακτερόδρομος». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «παρά την από 12.7.2022 κατεπείγουσα παραγγελία της κ. εισαγγελέως Πρωτοδικών προς τον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Ζαγορίου, συνεχίστηκαν οι μη επιτρεπόμενες διελεύσεις των οχημάτων του εργοταξίου κατασκευής κτηρίων κατοικίας από την επίμαχη “οδό” εντός της Ζώνης Ια - Πυρήνα Βίκου του Εθνικού Πάρκου.

Και σαν τα παραπάνω να μην ήταν αρκετά, σύμφωνα με πληροφορίες, χρησιμοποιείται εδώ και λίγες εβδομάδες ως οδός πρόσβασης των οχημάτων του εργοταξίου εναλλακτική διαδρομή (“τρακτερόδρομος”), μέσω ιδιωτικών εκτάσεων, με κατεύθυνση από την περιοχή τού εν λόγω εργοταξίου προς την επαρχιακή οδό πλησίον της εξόδου του οικισμού του Μεγάλου Πάπιγκου, προς τον οικισμό του Μικρού Πάπιγκου.

Ο τρακτερόδρομος αυτός, σύμφωνα με το διάγραμμα οριοθέτησης του 1990, βρίσκεται επίσης εντός της Ζώνης Ια - Πυρήνα Βίκου του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου»… Και καταλήγει με την πικρή διαπίστωση πως «τόσο το σύνολο σχεδόν των εμπλεκομένων υπηρεσιών όσο και ιδιώτες με τη συμπεριφορά τους περιφρονούν το σύνταγμα και τον νόμο και καταλύουν κάθε έννοια κράτους δικαίου». 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL