Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.2°C17.0°C
2 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.5°C16.0°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.0°C14.8°C
2 BF 84%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
6 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.3°C
2 BF 50%
Κατάσχεση τάνκερ / Στον Άρειο Πάγο η υπόθεση του δεξαμενόπλοιου Lana
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κατάσχεση τάνκερ / Στον Άρειο Πάγο η υπόθεση του δεξαμενόπλοιου Lana

δεξαμενόπλοιο τάνκερ
EPA/MARCIN BIELECKI (Φωτογραφία αρχείου)

Η κατάσχεση του δεξαμενόπλοιου Lana από το Λιμεναρχείο Καρύστου η οποία και είχε ως αποτέλεσμα τα ιρανικά αντίποινα, συζητήθηκε σήμερα στο Α΄ Ποινικό Τμήμα Διακοπών του Αρείου Πάγου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπενθυμίζεται ότι οι «Φρουροί της Επανάστασης» ως απάντηση προχώρησαν στην κατάσχεση με στρατιωτική καταδρομική επιχείρηση, τω δύο ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιων, «Delta Poseidon» της Delta Tankers και «Prudent Warrior» της Polembros, στον Περσικό Κόλπο, τα οποία παραμένουν στο αγκυροβόλιο του ιρανικού λιμανιού Bandar Abbas.

Συνολικά 49 άτομα αποτελούν το πλήρωμα των δύο δεξαμενόπλοιων εκ των οποίων 10 Έλληνες, ένας Κύπριος και 38 Φιλιππινέζοι.

Αναλυτικότερα, το πλοίο Lana, με σημαία Ιράν, το οποίο ως «Pegas» ήταν αρχικά ρωσικών συμφερόντων μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο και είχε καταπλεύσει στο αγκυροβόλιο της Καρύστου λόγω μηχανικής βλάβης τον περασμένο Απρίλιο.

Το πλοίο, κατασχέθηκε από τις ελληνικές αρχές στα ανοικτά της Καρύστου, έπειτα από αίτημα δικαστικής συνδρομής που είχαν υποβάλει η περιοχή της Κολούμπια των ΗΠΑ στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (νόμος 2804/2000, κ.λπ.) με το αιτιολογικό ότι τα έσοδα από την πώληση του πετρελαίου θα κατέληγαν στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και θα ισχυροποιείτο οικονομικά για περαιτέρω τρομοκρατικές ενέργειες, αλλά και με το επιχείρημα ότι το πλοίο ανήκε στη ρωσική Promsvyazban.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πλοίο (15.4.2022) δεσμεύτηκε με εντολή του πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες Χαράλαμπου Βουρλιώτη, αλλά στη συνέχεια αποδεσμεύτηκε από την ίδια Αρχή.
Ακολούθησε το υπ΄ αριθμ. 1/2022 βούλευμα του Συμβούλιο Εφετών Χαλκίδας με το οποίο αποφασίστηκε να επιστραφεί στο δεξαμενόπλοιο μέρος του φορτίου του που ανέρχεται σε 60.000 από τους συνολικά 104.134 τόνους που είχε στις δεξαμενές του, το οποίο είχε μεταφερθεί στο ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο «ICE ENERGY». Οι 60.000 τόνοι είχαν προορισμό το Newport του Τέξας μετά από αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης.

Κατόπιν αυτών, εκδόθηκε απόφαση του συμβουλίου Εφετών Ευβοίας επί της οποίας άσκησε αναίρεση η ναυτιλιακή εταιρεία Times Navigation, ενώ πραγματοποίησε παρέμβαση κατά της αναίρεσης η εταιρεία Saman Gostar κ.λπ.

Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL