Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.8°C20.8°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C19.5°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.0°C20.5°C
3 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.5°C19.3°C
1 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.4°C18.9°C
2 BF 72%
Πανελλαδικές: Σκέψεις μαθητών που ήταν υποψήφιοι τις προηγούμενες χρονιές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πανελλαδικές: Σκέψεις μαθητών που ήταν υποψήφιοι τις προηγούμενες χρονιές

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

«Ξέρουμε ότι αγχώνεστε, το ίδιο αγχωνόμασταν και εμείς. Τώρα που το σκεφτόμαστε είναι μια χαζομάρα. Από την πρώτη μέρα στο σχολείο, από το Δημοτικό ακόμη, μας φορτώνουν με την επιτυχία ή την αποτυχία στις Πανελλαδικές. Και αυτό μαζεύεται όσο περνούν τα χρόνια. Πόσο λάθος είναι! Δεν υπάρχουν μόνο οι Πανελλαδικές στη ζωή μας».

Όχι, δεν το είπε κάποια ψυχολόγος ή ειδικός επί των εξετάσεων. Το είπε η Ελένη Μπ., μαθήτρια που συμμετείχε πέρσι στις Πανελλαδικές. Κάθε χρόνο καλώ στο σχολείο μας αποφοίτους που μιλούν στους μαθητές για τις εξετάσεις ή για το επάγγελμα που ακολούθησαν.

Πόσα λάθη του εκπαιδευτικού μας συστήματος μέσα σε μία πρόταση! Τι μας λένε οι ίδιοι οι μαθητές; Το σχολείο από την πρώτη ημέρα λειτουργεί ως εξεταστικό κέντρο που τους προετοιμάζει για τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Στην πορεία και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έρχεται ο χαρακτηρισμός - ταμπέλα, καλός ή κακός μαθητής. Οικογένεια, προβλήματα, εφηβεία, παρέες, σωματική, γνωστική, θρησκευτική, κοινωνική, εθνική, σεξουαλική διαφορετικότητα σε συνδυασμό με τον στόχο του σχολείου, είναι μερικοί λόγοι που καθορίζουν τον χαρακτηρισμό. Η συζήτηση για τον ρόλο του σχολείου είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα που δεν αφορά το σημερινό άρθρο.

Υπάρχουν μόνο οι Πανελλαδικές στη ζωή μας;

«Μου αρέσει πολύ αυτό που σπουδάζω. Το αγαπάω. Να βρείτε αυτό που θέλετε να κάνετε. Ό,τι και αν είναι αυτό και ας μην δώσετε Πανελλαδικές. Αν καταφέρετε να κάνετε αυτό που αγαπάτε δουλειά, τότε θα είστε χαρούμενοι, θα προσφέρετε στους ανθρώπους και δεν θα κουράζεστε ψυχολογικά», λέει η Μαριάννα Μπ.

Είναι δύσκολο να αντιληφθεί ένας μαθητής που προετοιμάζεται για τις Πανελλαδικές ότι η επιτυχία ή η αποτυχία είναι τελείως προσωρινή. Ότι υπάρχει ζωή και μετά τις εξετάσεις. Οι εξετάσεις είναι μια πρώτη δοκιμασία από τις πολλές και δύσκολες προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει. Το κέρδος του είναι η μέθοδος και το πρόγραμμα που τηρεί για να πετύχει τον στόχο του. Έτσι μαθαίνει πως πρέπει να προετοιμάζεται για να πετύχει και τους επόμενους. Αυτό μένει. Η μέθοδος και πώς προχωρά παρακάτω. Με χαμόγελο ή με σφιγμένο από πείσμα στόμα. Προχωρά όμως. Υπάρχει χαρά ή στεναχώρια; Ναι. Προσωρινή. Στη συνέχεια ακολουθεί η επόμενη προσπάθεια. Επιτυχία είναι να βρεις αυτό που αγαπάς, να προσπαθείς συνέχεια και να βελτιώνεσαι μέσα από αυτό.

Μοιράζομαι ορισμένα tips από μαθήτριες που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές. Έχω μάθει να τους δίνω χώρο να μιλούν και εγώ να ακούω. Έχουν τόσα πολλά να πουν και έχουμε τόσα πολλά να μάθουμε.

«Τα διαγωνίσματα να τα βλέπετε ως δοκιμασίες βελτίωσης. Να μην κοιτάτε τους βαθμούς. Ούτε που θυμάμαι τώρα τους βαθμούς. Θυμάμαι όμως πως με βοήθησαν να διορθώσω τα λάθη μου» Μαριάννα Μπ.

«Όταν κουράζεστε από το διάβασμα, το διάλειμμά σας να μην είναι το κινητό. Κάντε μια βόλτα, πιείτε ένα καφέ. Μην αλλάζετε τα γράμματα του βιβλίου με την οθόνη του κινητού. Σας κουράζει περισσότερο», Ελένη Π.

«Όταν διαβάζετε, μην κοιτάζετε την επίδοση των άλλων. Επικεντρωθείτε στη δική σας προσπάθεια και τη δική σας βελτίωση. Μην τα παρατάτε ποτέ, ακόμη και αν δεν είστε ικανοποιημένοι από την απόδοσή σας», Δέσποινα Κ.

«Παρ' όλα τα προβλήματα που είχα, σπίτι οικογένεια, και ήταν πολλά, επέμεινα, ήθελα να ξεφύγω. Στο Γυμνάσιο και στην Α΄ Λυκείου δεν διάβαζα. Μετά όμως έβαλα στόχο. Επέμενα. Ήταν δύσκολο, προβλήματα και διάβασμα. Και όμως. Δεν το έβαλα κάτω. Πιστέψτε στον εαυτό σας και μην τα παρατάτε ποτέ. Στο σχολείο ένιωσα σαν οικογένεια και μου στάθηκαν σε όλα. Έμαθα να βάζω στόχους και τώρα πιστεύω σε εμένα», Ελένη Π.

Καλή επιτυχία, με χαμόγελο ή σφιγμένα χείλη. Ο δρόμος είναι μπροστά σας. Δυναμώστε τα πόδια σας και ανοίξτε τα δικά σας μονοπάτια.

* Ο Δημήτρης Σακατζής είναι εκπαιδευτικός και υποψήφιος διδάκτορας Παιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL